THEPOWERGAME
Η Ευρώπη συνεχίζει να χάνει σε ανταγωνιστικότητα και κινδυνεύει να χάσει το «τρένο» των καταιγιστικών εξελίξεων, προειδοποίησε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος της ΤΙTAN και του ΣΕΒ. Καλεσμένος σε πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Παπαλεξόπουλος εστίασε στην πράσινη μετάβαση στη βιομηχανία και τις ευρωεκλογές, επισημαίνοντας ότι οι κάλπες του Ιουνίου είναι σημαντικές, καθώς μέσα από αυτές θα προκύψουν το νέο Ευρωκοινοβούλιο και η νέα ηγεσία στην Κομισιόν, που θα οδηγήσουν την Ευρώπη μέχρι το τέλος της δεκαετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν τεθεί σημαντικοί στόχοι προς επίτευξη.
Όπως είπε, στη συζήτηση για τα θέματα που «καίνε την Ευρώπη» κυριαρχούν η Ουκρανία, το μέλλον της Δημοκρατίας, ο πληθωρισμός, η κλιματική αλλαγή, το κόστος ακρίβειας, το μεταναστευτικό. «Όλα αυτά είναι σημαντικά, αλλά λείπει η ανταγωνιστικότητα», σημείωσε με νόημα, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη έναν ξεκάθαρο «οδικό χάρτη» για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, η απώλεια ανταγωνιστικότητας δεν συνδέεται μόνο με την Κίνα, αλλά και με τις ΗΠΑ, οι οποίες την τελευταία τριετία έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις επενδύσεις στη βιομηχανία. Έφερε, επίσης, ως παράδειγμα ότι οι περισσότερες εξελίξεις στην πράσινη μετάβαση και την τεχνητή νοημοσύνη λαμβάνουν χώρα εκτός Ευρώπης, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι ξένοι Big Tech επιλέγουν να ανοίξουν εργοστάσια εκτός Γηραίας Ηπείρου.
Ουραγός στο αλουμίνιο η Ευρώπη
Παράλληλα, έθεσε και το θέμα των «καλών πρακτικών» που συνεχίζει να ακολουθεί η Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός χρησιμοποιεί τακτικές «προστατευτισμού». «Υπάρχει κίνδυνος αποβιομηχάνισης της Ευρώπης πριν ολοκληρωθεί η πράσινη μετάβαση», προειδοποίησε, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη η ήπειρος να αλλάξει πολιτική, υιοθετώντας «λιγότερο αθώες πρακτικές». Όπως είπε, η Ευρώπη από βασική δύναμη στο αλουμίνιο, με παραγωγή 30%, έχει κατέβει στο 5%. Το ενεργειακό κόστος είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας, σημείωσε ακόμη.
Βάζοντας στην εξίσωση των γεωπολιτικών εξελίξεων και την τεχνητή νοημοσύνη, ανέφερε με νόημα ότι η Ευρώπη πρέπει να ηγηθεί και όχι να παρακολουθεί τα γεγονότα. Αφού τόνισε ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών είναι αναπόφευκτη, κάλεσε την Ευρώπη να προχωρήσει σε μια αναθεώρηση της πράσινης μετάβασης, η οποία κοστίζει πολύ περισσότερο σε σχέση με αυτό που είχε αρχικά υπολογιστεί.
«Έχουμε τη δύναμη να χτίσουμε, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς ανταγωνιστικότητα», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να ξανασκεφτούμε την ενεργειακή πολιτική» και την πράσινη μετάβαση, «χωρίς όμως να εγκαταλείψουμε τους περιβαλλοντικούς στόχους» που έχουν τεθεί μέχρι το 2030. Όπως είπε, ζητούμενο παραμένει να βρίσκονται στο τραπέζι «βιώσιμες λύσεις».
Χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα να ηγηθεί στη βιομηχανία
Για την Ελλάδα σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα από την Ευρώπη, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια. Είναι «πυλώνας σταθερότητας» και λιγότερο ευάλωτη στις γεωπολιτικές κρίσεις «λόγω της ισχυρής οικονομίας της», τόνισε.
Προειδοποίησε, όμως, ότι υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, στις οποίες αν η χώρα δεν βρει επαρκείς απαντήσεις, τότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. «Δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμούς», ξεκαθάρισε, δίνοντας έμφαση στο δημογραφικό και τις ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό, αλλά και το υψηλό ενεργειακό κόστος, με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπες οι ελληνικές βιομηχανίες.