THEPOWERGAME
Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση πηγαίνει το τέταρτο αίτημα καταβολής των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Η υποβολή του αιτήματος, που καθυστέρησε πάνω ένα εξάμηνο, πάει ακόμη πιο πίσω, καθώς δεν έχουν συμπληρωθεί δύο ορόσημα.
Όπως ανέφερε χθες ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, η υποβολή του αιτήματος ύψους 1 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να γίνει μέσα στον Απρίλιο, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει ο ίδιος, αλλά μέσα στον Μάιο. Σημειώνεται ότι το αίτημα αυτό έπρεπε να είχε υποβληθεί μέσα στο β’ εξάμηνο του 2023, αλλά έλαβε αναβολή για το α’ τρίμηνο του 2024.
Ο λόγος που καθυστερεί η υποβολή του είναι η μη εκπλήρωση δύο οροσήμων, σε σύνολο 20 που προαπαιτούνται για την υποβολή του τέταρτου αιτήματος. Το πρώτο ορόσημο που καθυστερεί αφορά τη δράση «Εξοικονομώ Επιχειρώντας-Αλλάζω Συσκευή», η οποία δεν κάλυψε τον στόχο των 9.700 αιτήσεων από επιχειρήσεις. Η δράση αυτή έλαβε παράταση από το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας έως τις 15 Μαΐου 2024 και, επομένως, το ορόσημο δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί μέχρι τότε.
Το δεύτερο ορόσημο που καθυστερεί την υποβολή του τέταρτου αιτήματος, και πιθανώς το μεγαλύτερο εμπόδιο, αφορά την υπόθεση της Ανάπλασης του Ελαιώνα. Η αλλαγή ηγεσίας στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, τα νέφη στη συνεργασία του νέου δημάρχου με την κυβέρνηση, έφεραν αλλαγή στον σχεδιασμό για την υλοποίηση της ανάπλασης, προκαλώντας καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο ορόσημο.
Οι καθυστερήσεις γίνονται ορατές και από το γεγονός ότι διαχωρίστηκαν για άλλη μια φορά τα αιτήματα εκταμίευσης της 4ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή του 4ου αιτήματος στο δανειακό σκέλος και το αντίστοιχο αίτημα στο σκέλος των επιδοτήσεων. Έτσι, θα προηγηθεί το 4ο αίτημα, που αφορά το δανειακό σκέλος, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΥΣΤΑ, Ορέστη Καβαλάκη, θα υποβληθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υποβολή του 4ου αιτήματος για την καταβολή της επιχορήγησης.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες, μέχρι σήμερα έχουν γίνει πληρωμές ύψους 5,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 32% του προϋπολογισμού (17,8 δισ. ευρώ) και στο 26% των ενταγμένων προγραμμάτων στο Ταμείο Ανάκαμψης (22,1 δισ. ευρώ). Μέχρι σήμερα έχουμε διανύσει περίπου το 50% της περιόδου εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης και πρέπει στο υπόλοιπο 50% να απορροφηθεί το 68% του προϋπολογισμού ή το 74% των ενταχθέντων στο πρόγραμμα έργων.
Ο στόχος μοιάζει ανέφικτος, χωρίς μια παράταση της περιόδου εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, αλλά το σύνολο της ΕΕ. Μάλιστα, όπως ανέφεραν χθες τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η χώρα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Έχει πετύχει το 23% των οροσήμων της, έναντι 17% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Επιπλέον, έχει εισπράξει τους περισσότερους πόρους αναλογικά με το ΑΕΠ, ύψους 14,9 δισ. ευρώ.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, θα ξεκινήσουν τρεις μεγάλες δράσεις ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα προγράμματα:
- «Εξοικονομώ Επιχειρώντας», που αφορά την αυτοπαραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά και μπαταρίες για βιομηχανίες, συνολικού προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ.
- «Μεταρρύθμιση του συστήματος Clawback και ο συμψηφισμός του με ερευνητικές & επενδυτικές δαπάνες», ύψους 150 εκατ. Αφορά επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος ύψους 250 εκατ. ευρώ, που πλέον ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, και τέλος
- «Προληπτικά τεστ κατά του καρκίνου του τραχήλου, της μήτρας και του παχέος εντέρου», συνολικού προϋπολογισμού 147 εκατ. ευρώ.