THEPOWERGAME
Την ενεργοποίηση όλων των πιθανών έκτακτων και πρόσθετων μέτρων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το άρθρο 221 της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.
«Δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πρόσφατες καταστροφές ως business as usual. Είναι ένας οιωνός που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Οι αγρότες μας έχουν υποστεί πρωτόγνωρες ζημιές και περιμένουν από την Ευρώπη να σταθεί αλληλέγγυα στο πλευρό τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός.
Ο Έλληνας υπουργός ξεκαθάρισε ότι «οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά αναμένεται να υπάρξει domino effect σε ό,τι αφορά αφενός τη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου μεταποιημένων προϊόντων (κονσέρβες, κομπόστες, χυμοί), όπου ο κίνδυνος, οι επιχειρήσεις του κλάδου να λειτουργήσουν με εξαιρετικά μειωμένη δυναμικότητα ή και καθόλου, είναι υπαρκτός, και αφετέρου τις εξαγωγές που αναμένεται αντίστοιχος αντίκτυπος».
Ο κ. Σπ. Λιβανός πρότεινε ακόμη να επανεξεταστούν τα διαθέσιμα εργαλεία σε επίπεδο ΕΕ «ώστε να μπορούν να λειτουργούν έγκαιρα, αποτελεσματικά και συνεκτικά, παρέχοντας στους αγρότες μας και τους παραγωγούς μας ισχυρό δίκτυ ασφάλειας και προστασίας». Για το θέμα αυτό ζήτησε να γίνει εκτενέστερη συζήτηση τον Μάιο.
Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη επέκτασης όλων των παρεκκλίσεων COVID-19 που θεσπίστηκαν το 2020 σχετικά με τα επιχειρησιακά ταμεία και τα επιχειρησιακά προγράμματα έτους 2021, καθώς η πανδημία έχει παραταθεί.
Επίσης, αναφέρθηκε στο αίτημα που έχει διατυπωθεί και υποστηριχθεί από 14 κράτη μέλη στο προηγούμενο Συμβούλιο για την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης στον τομέα του οίνου, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα κι εφέτος να αντιμετωπιστούν με έκτακτα μέτρα οι επιπτώσεις από την αξιοσημείωτη μείωση της κατανάλωσης λόγω των περιορισμών στην εστίαση και τον τουρισμό.