THEPOWERGAME
Τη βεβαιότητα ότι τα μέτρα που ξεκίνησαν από 1ης Μαρτίου θα αποδώσουν και ότι αυτό είναι κάτι που θα φανεί στις στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2024 εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. Ο υπουργός, μιλώντας πριν από λίγο σε συνέδριο, είπε οι μειώσεις είναι ορατές στα στοιχεία που διαθέτουν τα super markets, τα οποία έδειξαν πληθωρισμό τροφίμων για τον μήνα Φεβρουάριο κάτω από 3%.
Ο υπουργός σημείωσε ότι τόσο το μέτρο του περιορισμού των προσφορών όσο και η απαγόρευση των προσφορών για τρεις μήνες για τα προϊόντα που ανατιμώνται προς τα επάνω είναι οι καταλύτες που οδηγούν την υποχώρηση του πληθωρισμού στα super markets. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι προσφορές που πληθωρίζουν τις τιμές στα super markets αντιστοιχούσαν στο 70% των διακινηθέντων προσφορών.
Αναφερόμενος γενικά στον πληθωρισμό στην Ελλάδα, σωρευτικά από το 2019 μέχρι και σήμερα είναι χαμηλότερος απ’ ό,τι ο μέσος όρος στην Ευρώπη, ενώ στα τρόφιμα ο αντίστοιχος δείκτης τιμών είναι περίπου στον μέσο όρο της Ευρώπης.
Ο υπουργός, απαντώντας στον πρόεδρο της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Αριστοτέλη Παντελιάδη, που ζήτησε μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα, προκειμένου να υπάρξουν μειώσεις, ανέφερε ότι το μέτρο θα είναι ατελέσφορο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στην Ισπανία, όπου υπήρξε μείωση σε ορισμένα προϊόντα, μέσα σε δύο μήνες η μείωση είχε απορροφηθεί στο 100% από την αύξηση των τιμών. Άλλωστε, όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα στη μείωση των τιμών.
Στην ίδια παρουσίαση, ο πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ, Γιώργος Δουκίδης, σημείωσε ότι, με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου, ο πληθωρισμός στα super markets τον περασμένο Φεβρουάριο ανήλθε σε 2,8%, με τον υποδείκτη των τιμών στα τρόφιμα να συμβάλλει στο 3% και τον υποδείκτη των λοιπών προϊόντων να διαμορφώνεται σε μηδενική βάση. Ο «εσωτερικός» αυτός πληθωρισμός στα super markets, στον οποίο αναφέρθηκε και ο υπουργός, προκύπτει από τις μεταβολές των τιμών σε περίπου 70% των διακινηθέντων προϊόντων στα super markets.
Επίσης, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η Ελλάδα παραμένει η δεύτερη πιο φθηνή χώρα της μεσογειακής Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία και το Ην. Βασίλειο.
Πιο φθηνή χώρα σε ένα συγκεκριμένο καλάθι είναι η Πορτογαλία (-3% πιο φθηνή από την Ελλάδα) και πιο ακριβή η Γαλλία (+17% πιο ακριβή από την Ελλάδα). Οι τιμές είναι ονομαστικές. Στις επόμενες μελέτες του ΙΕΛΚΑ για το κόστος του καλαθιού του super market, σύμφωνα με τον κ. Δουκίδη, θα προστεθεί η Κροατία και η Γερμανία, με στόχο να υπάρχει καλύτερη εικόνα για το κόστος του καλαθιού του super market.