THEPOWERGAME
Έπειτα από δύο και πλέον χρόνια αξιοσημείωτης αύξησης της ζήτησης για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία τροφοδοτήθηκε κυρίως από την εποχή της πανδημίας, η αύξηση των παγκόσμιων κρατήσεων σε Airbnb επιβραδύνεται και πολλοί ταξιδιώτες επιστρέφουν στα ξενοδοχεία. Αυτό είναι συμπέρασμα της τελευταίας ταξιδιωτικής έρευνας της Phocuswright για την παγκόσμια αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων 2023-2027.
Η επιβράδυνση μπορεί να αποδοθεί στους εξής παράγοντες:
- Ανάκαμψη της ζήτησης για ξενοδοχεία, τα οποία επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
- Η ανάκαμψη των επαγγελματικών ταξιδιών, που τείνει να είναι ξενοδοχειακή.
- Επιστροφή στα γραφεία, με αποτέλεσμα λιγότερα άτομα να εργάζονται ενώ ταξιδεύουν -μια τάση που ευνοεί τη διαμονή σε Short-term rentals (STRs).
- Αύξηση των κανονισμών και περιορισμών για τα STR σε πολλές βασικές αγορές.
Αν και αυτή η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των κρατήσεων σε STRs είναι μια τάση που έχει ξεκινήσει από τις ΗΠΑ και προς το παρόν δεν έχει επεκταθεί στην Ευρώπη, αποτελεί μια ένδειξη για το μέλλον του ευρωπαϊκού κλάδου, ο οποίος συνεχίζει την ανοδική πορεία.
Πάνω από 678 εκατ. διανυκτερεύσεις στην Ευρώπη το 2023
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2023 πραγματοποιήθηκαν 678,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην ΕΕ, μέσω των πλατφορμών Airbnb, Booking, Expedia Group και TripAdvisor. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 13,8% σε σύγκριση με το 2022 (596,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις). Μάλιστα, το τελευταίο τρίμηνο του 2023 καταγράφηκαν αυξήσεις άνω του 20%, με την Αδριατική Κροατία, την Ανδαλουσία της Ισπανίας και τη γαλλική Ριβιέρα να αποτελούν τις πιο δημοφιλείς περιφέρειες.
Στο Top20 των ευρωπαϊκών προορισμών φιγουράρουν και ελληνικές περιφέρειες και συγκεκριμένα αυτές του Νοτίου Αιγαίου με 4.659.589 διανυκτερεύσεις και των Ιονίων Νήσων με 4.295.617 διανυκτερεύσεις. Ακολουθούν η Κρήτη με 3.914.099 διανυκτερεύσεις, η Κεντρική Μακεδονία με 3.078.551 διανυκτερεύσεις και η Αττική με 2.960.190 διανυκτερεύσεις το 2023.
Η επίπτωση των νέων τελών στη βραχυχρόνια μίσθωση
Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα, που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και εφαρμόστηκε από την αρχή του 2024, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να ανακόπτει την πορεία αύξησης της προσφοράς καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι καταχωρίσεις στις πλατφόρμες αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο, τόσο σε σύγκριση με τον περασμένο Δεκέμβριο όσο και σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023, όπως καταγράφει η μελέτη του Πανελλαδικού Δικτύου E – Real estates.
Συγκεκριμένα, στον Δήμο Αθηναίων καταγράφεται αύξηση κατά 2,32% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 και κατά 21,11% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ στον Δήμο Θεσσαλονίκης τα αντίστοιχα ποσοστά αύξησης είναι 3,57% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 και κατά 27,32% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023.
Σε πολλές ακόμα πόλεις καταγράφεται αύξηση της δυναμικής των εγγεγραμμένων ακινήτων, κατά 59,59% στα Τρίκαλα, κατά 37,30% στη Ρόδο, κατά 29,69% στη Λάρισα και κατά 24,03% στα Ιωάννινα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023. Ωστόσο, η AirDNA κατέγραψε μείωση των κρατήσεων για την Ελλάδα τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα η πληρότητα να είναι μειωμένη κατά 10% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023.
Σε ό,τι αφορά, πάντως, το πρώτο μισό του Απριλίου, η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα καταγράφεται αυξημένη κατά 32% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεκαπενθήμερο του 2023, παρά το γεγονός ότι η ταξιδιωτική κίνηση που δημιουργεί το Πάσχα των Καθολικών φέτος μετατοπίστηκε από τον Απρίλιο στον Μάρτιο.
Τι αναμένεται για το καλοκαίρι
Η AirDNA εκτιμά ότι τα μηνύματα από τους Ευρωπαίους οικοδεσπότες για το φετινό καλοκαίρι είναι θετικά. Οι κρατήσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αυτήν τη στιγμή είναι αυξημένη κατά 16,9% σε ετήσια βάση για τους επόμενους έξι μήνες.
Τον Μάιο ο ρυθμός ζήτησης αυξάνεται ήδη κατά 28% σε ετήσια βάση, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιος – Αύγουστος) παρατηρείται επί του παρόντος αύξηση 20% σε ετήσια βάση στον ρυθμό ζήτησης.