THEPOWERGAME
Στο 3,4% από 3,1% τον Φεβρουάριο αυξήθηκε οριακά ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην Ελλάδα σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat. Στην Ευρωζώνη, το ποσοστό έπεσε στο 2,4% από 2,6% τον Μάρτιο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για έναρξη της μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ. Για την ΕΕ δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (4,0%, σταθερός σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,7%, έναντι 3,9% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,1%, έναντι 1,6% τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-1,8%, έναντι -3,7% τον Φεβρουάριο).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δομικός πληθωρισμός, τον οποίο παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ για να μετρήσει τη διάρκεια των πιέσεων στις τιμές, υποχώρησε στο 2,9% από 3,1%, κάτω από τις προσδοκίες για 3%.
Η μόνη πιθανή ανησυχία για την ΕΚΤ θα είναι ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει σταθερός στο 4% εδώ και μήνες, υποδηλώνοντας ότι η σχετικά γρήγορη αύξηση των μισθών διατηρεί τις τιμές στον κλάδο υπό συνεχή πίεση.
Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία για περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά έχει υποχωρήσει πιο γρήγορα από το περασμένο φθινόπωρο από ό,τι είχαν προβλέψει πολλοί, μετατοπίζοντας τη συζήτηση στο πόσο σύντομα και πόσο γρήγορα θα ξετυλίξει η ΕΚΤ τις αυξήσεις ρεκόρ των επιτοκίων.
Στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ αναμένεται να αναγνωρίσει τις βελτιωμένες προοπτικές, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι απίθανο να μειώσουν τα επιτόκια αμέσως, έχοντας επανειλημμένα επισημάνει τον Ιούνιο ως την επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση για τη χάραξη πολιτικής.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επενδυτές δεν βλέπουν σχεδόν καμία πιθανότητα περικοπής στις 11 Απριλίου, αλλά έχουν αποτιμήσει πλήρως σε μια κίνηση για τον Ιούνιο, ακολουθούμενη από άλλα δύο ή τρία βήματα αργότερα φέτος.
Η ΕΚΤ ήταν προσεκτική όσον αφορά την έναρξη της χαλάρωσης της επιτοκιακής της πολιτικής, επειδή αναμένει να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% το επόμενο έτος, παρόλο που ορισμένοι τραπεζικοί αναλυτές και Κεντρικοί Τραπεζίτες έχουν μια πιο ευνοϊκή άποψη, προβλέποντας το ονομαστικό επιτόκιο σε περίπου 2% μέχρι το φθινόπωρο.