THEPOWERGAME
Μεγάλο το ενδιαφέρον των φορέων διαχείρισης χιονοδρομικών κέντρων και μαρινών για την αναβάθμισή τους, μέσω ενίσχυσης από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ αιτήματα κατατίθενται και για τη δημιουργία προσβάσιμων παραλίων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού, σχεδόν όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας κατέθεσαν αιτήσεις ενίσχυσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ζητώντας 100 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα προβλέπει το έργο «Αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων» της Δράσης «Τουριστική Ανάπτυξη», συνολικής συνεισφοράς 43,3 εκ. ευρώ. Επειδή η λογική του έργου είναι «first come, first served», θα υπάρξει αξιολόγηση κατά σειρά υποβολής των επενδυτικών σχεδίων. Ήδη εγκρίθηκαν τα δύο πρώτα, για το «Ανήλιο» και για τα «3-5 Πηγάδια», ύψους 10 εκ. ευρώ έκαστο.
Σε ό,τι αφορά τα ορειβατικά καταφύγια, δόθηκε παράταση έως τις 30 Απριλίου.
Αντίστοιχα μεγάλο ενδιαφέρον για την αναβάθμιση των μαρινών. Υποβλήθηκαν συνολικά 41 επενδυτικά σχέδια από φορείς διαχείρισης τουριστικών λιμένων, συνολικού ύψους 184,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 139 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης. Τα πρώτα έργα θα ενταχθούν έως τα μέσα Απριλίου.
Σημαντικά έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον παρατηρείται και για το πρόγραμμα «Βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες» (Προσβάσιμες Παραλίες), συνολικού προϋπολογισμού 17,13 εκ. €. Ήδη έχουν οριστικοποιηθεί αιτήματα ενίσχυσης 32 δυνητικών δικαιούχων που αφορούν σε επενδύσεις ύψους 5,33 εκ. ευρώ, παρά το ότι ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης επενδυτικών σχεδίων έχει οριστεί η 31.05.2024.
Σημαντική πρόοδος σημειώνεται και στα λοιπά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υλοποιεί ή εποπτεύει το Υπουργείο Τουρισμού. Συγκεκριμένα, έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την προώθηση του αγροτουρισμού και της γαστρονομίας, με την υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη υλοποίησης του έργου να προγραμματίζεται για το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Σε πορεία ολοκλήρωσης βρίσκεται και η διαγωνιστική διαδικασία για τη διαχείριση προορισμών, ενώ σχεδιάζεται η δημοσίευση των Προσκλήσεων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για επενδύσεις που σχετίζονται με την αναβάθμιση και τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού, καθώς και με τον καταδυτικό τουρισμό.
Ως προς τη Δράση «Τουριστική Εκπαίδευση», τον Μάρτιο δημοσιεύτηκαν δύο προσκλήσεις για την παροχή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από παρόχους κατάρτισης (Κέντρα Δια Βίου Μάθησης δημοσίων ΙΕΚ και από αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης), ενώ μέσα στον Απρίλιο προγραμματίζεται η υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) για την αναμόρφωση και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού υλικού. Οι αναφερόμενες ενέργειες συνιστούν προαπαιτούμενα βήματα για τη δημοσίευση της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος με αντικείμενο την καταβολή επιδόματος στους καταρτιζόμενους.
Τέλος, εντός του Απριλίου σχεδιάζεται η δημοσίευση της Διακήρυξης της Δράσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).