THEPOWERGAME
Παρά τις αυξήσεις τιμών, κυρίως σε εισαγόμενα θαλασσινά που επηρεάζονται από τις ανατιμήσεις στα μεταφορικά κόστη, ο έντονος ανταγωνισμός στα σούπερ μάρκετ και το «Καλάθι της Σαρακοστής» συγκρατούν σε γενικές γραμμές τις διακυμάνσεις τιμών στα Σαρακοστιανά ενώ δεν αναμένονται αυξήσεις στις τιμές της λαγάνας την Καθαρά Δευτέρα.
Ειδικότερα, σε συγκεκριμένες κατηγορίες θαλασσινών παρατηρούνται ανατιμήσεις που ξεπερνούν το 10%, εξέλιξη που αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς στην υψηλότερη τιμολόγηση εισαγόμενων προϊόντων από ασιατικές χώρες, που επιβαρύνονται με μεταφορικά κόστη λόγω της αύξησης των ναύλων, παρενέργεια της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα. Πρόκειται ωστόσο για περιορισμένα είδη. Δεν λείπουν επίσης και οι περιπτώσεις θαλασσινών ειδών που εμφανίζονται σημαντικά ανατιμημένα στο λιανεμπόριο σε σχέση με τις τιμές αγοράς στην ιχθυόσκαλα.
Πάντως ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, στην αυτοψία που έκανε στη Βαρβάκειο Αγορά βρήκε τις τιμές «πολύ προσιτές και ανταγωνιστικές». Όπως είπε, «δεν έχουμε φτάσει εκεί που θα θέλαμε και ούτε η αποκλιμάκωση των τιμών σε ορισμένα προϊόντα, όπως είναι τα θαλασσινά, τα κατεψυγμένα ή προϊόντα άλλων κατηγοριών αρκούν». Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν ό,τι χρειάζονται.
Στις ιχθυόσκαλες πάντως υπάρχει αφθονία ειδών, επαρκή αποθέματα και η τιμή χονδρικής για χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές και άλλα είδη της εποχής κινούνται στα περσινά επίπεδα, όπως σημειώνουν οι επαγγελματίες. Αυτές τις ημέρες, μεγαλύτερη είναι η ζήτηση για κατεψυγμένα και αποψυγμένα προϊόντα ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο σύνολο των προϊόντων μιας ιχθυόσκαλας τα εγχωρίως παραγόμενα μπορεί να ξεπερνούν και το 80%, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας, με τα εισαγόμενα να κυμαίνονται στο 15-20% του όγκου. Οι τιμές έχουν διακυμάνσεις ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αργυριάδη, Διευθυντή της Ιχθυόσκαλας Θεσσαλονίκης, δεν μένουν αποθέματα στα ψυγεία και ό,τι ψάρι μπαίνει στην ιχθυόσκαλα πουλιέται σχεδόν αυθημερόν. «Υπάρχουν επαρκή αποθέματα, ειδικά στα κατεψυγμένα, οπότε οι τιμές είναι σε γενικές γραμμές σταθερές. Συνολικά πάντως στην ιχθυαγορά οι τιμές είναι χρηματιστήριο. Π.χ. άλλη τιμή έχει ένα χταπόδι όταν είναι 2 κιλά και άλλη όταν είναι 500 γρ. ενώ παίζει ρόλο και η ώρα που θα αγοράσει ο πελάτης» προσθέτει.
Άλλο θέμα βέβαια είναι σε τι τιμή φτάνει το προϊόν στο σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα της εστίασης. Δεδομένου δε ότι πρόκειται για προϊόντα με περιορισμένη διάρκεια ζωής, όπως είναι τα φρέσκα και αποψυγμένα (κατεψυγμένα που αποψύχονται για να διατεθούν προς πώληση και δεν μπορούν να μπουν πάλι στην κατάψυξη), ο αγοραστής έχει μικρά περιθώρια για ανατιμήσεις εάν δεν έχει εξασφαλίσει τη διάθεσή τους σε 1-2 ημέρες. Αυτή η ιδιαιτερότητα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας, συνεισφέρει στην συγκράτηση των τιμών σε ιχθυοπωλεία και αλυσίδες.
Σημειώνεται ότι το χταπόδι στα μενού των εστιατορίων ξεκινά πάνω από τα 13-14 ευρώ ενώ στο λιανεμπόριο καταναλωτικές οργανώσεις διαπιστώνουν ανατιμήσεις σε διψήφιο ποσοστό σε μια σειρά από σαρακοστιανά είδη, μεταξύ των οποίων και το χταπόδι, προτείνοντας στους καταναλωτές έρευνα αγοράς. Σήμερα το κατεψυγμένο χταπόδι ξεκινά από τα 9 ευρώ περίπου στα ράφια του λιανεμπορίου. Υπάρχει δε έντονος ανταγωνισμός αυτές τις ημέρες και οι τιμές σε ίδια προϊόντα δεν σημειώνουν μεγάλες αποκλίσεις από τα κατεψυγμένα ιδιωτικής ετικέτας.
Είναι επίσης σε ισχύ από 13 Μαρτίου το «Καλάθι της Σαρακοστής» και θα παραμείνει ενεργό μέχρι 4 Μαΐου, Μεγάλο Σάββατο. Πέρα από τα νηστίσιμα που ήδη περιλαμβάνει το «Καλάθι του Νοικοκυριού» όπως όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά και κατεψυγμένα λαχανικά, έχει προστεθεί ο χαλβάς, τα κατεψυγμένα θαλασσινά και οι νηστίσιμες σαλάτες.
Τα νωπά λαχανικά
Σε ό,τι αφορά στα νωπά λαχανικά, οι καταναλωτές τα πληρώνουν ακριβότερα από πέρυσι. Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το καλάθι του πληθωρισμού έδειξαν τον Φεβρουάριο αύξηση 6,5% και 9,7% για τα ψάρια. Παρόλα αυτά στις ιχθυόσκαλες οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς ενώ και οι τιμές χονδρικής των λαχανικών δεν καταγράφουν μεγάλες μεταβολές σε σχέση με πέρυσι, αν και όλα τα προϊόντα φτάνουν πιο ακριβά από πέρυσι στα ράφια του λιανεμπορίου. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα δελτία τιμών χονδρικής του ΟΚΑΑ, ο μαϊντανός είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (0,30 ευρώ) όπως το κουνουπίδι (0,60 ευρώ) και το μαρούλι (0,40 ευρώ) ενώ πιο φτηνά είναι τα κολοκύθια (0,50 ευρώ από 1,20) και τα αγγούρια (ζευγάρι, στα 0,60 ευρώ από 0,75 ευρώ). Ωστόσο 60 λεπτά υψηλότερες είναι οι τιμές στα φρέσκα κρεμμυδάκια (1,70 ευρώ), 30 λεπτά υψηλότερα είναι οι τιμές στα ξερά κρεμμύδια (1,10 ευρώ), 20 λεπτά στα καρότα (0,70 ευρώ), 15 λεπτά στα λάχανα (0,40 λεπτά), 20 λεπτά στις μελιτζάνες (1,30 ευρώ) ενώ οι πατάτες είναι επίσης πιο ακριβές γύρω στα 15 λεπτά και τα σκόρδα (εισαγωγής) έχουν πάρει μέχρι 1,5 ευρώ, στα 4 ευρώ από 2,5 ευρώ το 2023.
Σταθερή τιμή στη λαγάνα
Εν τω μεταξύ, αν και οι ανατιμήσεις παραμένουν πρόβλημα για τους αρτοποιούς η λαγάνα προβλέπεται να κινηθεί μεταξύ 3 ευρώ και 3,70 ευρώ, όσο και πέρυσι. Όπως αναφέρει στο powergame.gr ο Μιχάλης Μούσιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, ο κλάδος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υψηλά κόστη, παρά την εξομάλυνση των τιμών στην αγορά ενέργειας και τις σταθερές τιμές στα άλευρα από το καλοκαίρι που σημειώθηκε η τελευταία αύξηση. Όπως τονίζει, συνεχίζονται οι αυξήσεις τιμών στα υλικά συσκευασίας καθώς και σε πρώτες ύλες για αρτοσκευάσματα όπως ελαιόλαδο, τυροκομικά, αλλαντικά κ.α. Παρόλα αυτά, οι επιχειρήσεις του κλάδου διατηρούν σταθερές τις τιμές και την Καθαρά Δευτέρα, που τα αρτοποιεία θα είναι ανοιχτά μέχρι το απόγευμα, θα διαθέτουν τη λαγάνα γύρω στα 3 ευρώ.