THEPOWERGAME
Εργοστάσια παραγωγής κομπόστας – κλάδος στον οποίο η Ελλάδα είναι leader σε παγκόσμιο επίπεδο με ετήσιο κύκλο εργασιών 400 εκατ. ευρώ – είτε θα δουλέψουν φέτος με μειωμένη δυναμικότητα είτε δεν θα λειτουργήσουν καθόλου λόγω της έλλειψης πρώτης ύλης ως συνέπεια του παγετού που έπληξε σε πέντε κύματα τις δενδρώδεις καλλιέργειες.
Ανάλογες αναμένονται οι επιπτώσεις και στις επιχειρήσεις επεξεργασίας, τυποποίησης και εμπορίας νωπών φρούτων με ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 350 εκατ. ευρώ.
«Πρόκειται για την δεύτερη χειρότερη χρονιά της 20ετίας, μετά το 2003», δηλώνει στο powergame.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), κ. Κώστας Αποστόλου, ενώ ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων, κ. Χρήστος Γιαννακάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά ακόμη και η παραγωγή της επόμενης χρονιάς, όπως συνέβη το 2004.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βιομηχανίες κομπόστας επεξεργάστηκαν το 2020 400 χιλ. τόνους ροδάκινου παράγοντας 302 χιλ. τ κομπόστας, ενώ το 2003 είχαν επεξεργαστεί μόλις 70 χιλ. τόνους πρώτης ύλης. Η ακριβής εικόνα για τη μείωση της φετινής παραγωγής αναμένεται περί τα μέσα Μαΐου, οι έως τώρα εκτιμήσεις, πάντως, φέρνουν τη συνολική παραγωγή «μεγαλύτερη μεν αλλά όχι πολύ μακριά από τις 70 χιλ. τον. του 2003».
Βεβαίως, καθώς έως τον Ιούνιο κάθε χρόνου, η βιομηχανία κομπόστας εξάγει το προϊόν που έχει παραχθεί στην περασμένη σεζόν, η πραγματική επίπτωση στην παραγωγή θα φανεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 καθώς και στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
Οι επιπτώσεις, όμως, θα φανούν αμέσως τόσο στους παραγωγούς όσο και τους εργαζόμενους καθώς στη βιομηχανία κομπόστας εργάζονται 2.000 μόνιμοι και κάθε καλοκαίρι 10-12.000 εποχικοί. Με τα σημερινά στοιχεία εκτιμάται ότι θα ανοίξουν φέτος λιγότερες από τις μισές θέσεις εποχικών, ενώ η βιομηχανία ζητεί να γίνουν επιδοτούμενα προγράμματα εκπαίδευσης στους χώρους εργασίας προκειμένου να μην γίνουν απολύσεις.
Όσον αφορά στους παραγωγούς, η μείωση της παραγωγής, όπως επισημαίνει ο κ. Γιαννακάκης, ανέρχεται ακόμη και στο 100% κατά περιπτώσεις, ενώ ιδιαίτερα έχει πληγεί η καλλιέργεια κερασιού καθώς έχουν επηρεαστεί περίπου 100 χιλ. στρέμματα από τα 120 χιλ. στρέμματα που καλλιεργούνται στη χώρα.
Έχοντας, όμως, το προηγούμενο της διετίας 2003-4 όταν ο παγετός την πρώτη χρονιά, είχε ως αποτέλεσμα έντονες μυκητολογικές προσβολές την δεύτερη με αποτέλεσμα μεγάλη μείωση της παραγωγής δύο συνεχόμενες χρονιές, κρίνεται επιβεβλημένο φέτος οι αγρότες να φροντίσουν τα δέντρα τους ακόμη κι αν δεν προσδοκούν σε αξιοσημείωτο εισόδημα, ακριβώς για να ελπίζουν σε ικανοποιητικό εισόδημα το 2022.
Ρύθμιση δανείων με επιδότηση επιτοκίου, κάλυψη παγίων δαπανών
Γι’ αυτό τον λόγο η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ) έχει ενσωματώσει στο πλαίσιο των διεκδικήσεών της από την Πολιτεία όσον αφορά στους παραγωγούς «τραπεζικές ρυθμίσεις με επιδότηση επιτοκίου καθώς και αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων», μαζί φυσικά με «καταβολή αποζημίωσης στο 100% της ζημιάς και αύξηση του μέγιστου ορίου αποζημίωσης από τις 70.000 στις 250.000 ευρώ».
Για τη βιομηχανία η ΕΔΟΠ ζητεί
- «επιδότηση των παγίων δαπανών κατά τη φιλοσοφία του άρθρου 29 του ν.4772/2021,
- αναστολή πληρωμής τοκοχρεολυσίων 2021-22 και ρύθμιση των πληρωμών με έναρξη από 31/3/2023 σε βάθος 10ετίσς καθώς και πλήρη επιδότηση των δεδουλευμένων τόκων των παραπάνω δανείων.
- τουλάχιστον διετή παράταση στα επιδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα,
- στήριξη των εξαγωγών με συμμετοχές σε εκθέσεις και προγράμματα προώθησης,
- και κατά προτεραιότητα εμβολιασμό του προσωπικού».
Για το εποχικό προσωπικό ζητεί «να ενταχθούν και φέτος στο ταμείο ανεργίας ανεξαρτήτως του αριθμού ημερομισθίων, εφόσον το δικαιούνταν την προηγούμενη χρονιά», ενώ ευνοϊκές ρυθμίσεις ζητεί και «για τις εταιρείες-προμηθευτές του κλάδου, όπως παραγωγοί υλικών συσκευασίας, και μεταφορείς».