THEPOWERGAME
Νέο Δελχί, Βομβάη, Μπαγκαλόρ. Από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, θα διαρκέσει το ταξίδι της επιχειρηματικής αποστολής που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσημη επίσκεψη του στην μεγάλη ασιατική χώρα.
Η επιχειρηματική αποστολή είναι πολυπληθής, με σημαντικά ονόματα και με στόχο να δημιουργήσει τους πρώτους διαύλους επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας. Έξι μνημόνια συνεργασίας έχει προγραμματιστεί να υπογράφουν στην διάρκεια του ταξιδιού τα οποία άπτονται των τομέων της έρευνας & ανάπτυξης, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των ηλεκτρονικών πληρωμών, της τεχνολογίας, του τουρισμού κ.ά.
Μεταξύ των συμμετεχόντων στην επιχειρηματική αποστολή περιλαμβάνονται οι εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία ήδη διαθέτει δεσμούς με την Ινδία λόγω αεροδρομίου Καστελίου που αναπτύσσει από κοινού με τη GMR, η Viohalco, η Goldair Halding, η Eurobank, η Grivalia με τη Fairfax, η Zeus & Dion, η Mitsis Hotels, το ΤΑΙΠΕΔ, ο όμιλος Μυτιληναίου κ.ά.
Το πιο σημαντικό, και αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, είναι οι B2B συναντήσεις που έχουν αποφασιστεί να γίνουν, μεταξύ ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων. Οι συναντήσεις αυτές είναι πάρα πολλές και θα ξεπεράσουν τις 500. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις συναντήσεις αυτές, δεν θα συμμετάσχουν μόνον ελληνικές και ινδικές επιχειρήσεις, αλλά και τρίτες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που ενσωματώνονται στο ελληνικό όχημα διενέργειας επαφών Ευρώπης και Ινδίας.
Τα μνημόνια ωστόσο που αναμένεται να υπογραφούν, αφορούν αμιγώς ελληνικούς και ινδικούς φορείς. Συγκεκριμένα πρόκειται να υπογραφούν τα μνημόνια μεταξύ:
- Enterprise Greece και Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Ινδίας (CII) για την εξεύρεση πεδίων συνεργασίας των δυο χωρών.
- Πάρκου Joist Innovation Park Λάρισας και πανεπιστημίου Adani της Ινδίας που ίδρυσε ο επιχειρηματίας Gautam Adani, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη με περιουσία 83 δισ. δολ. ΗΠΑ.
- Eurobank και κρατικής εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών της Ινδίας (National Payments Corporation of India, NPCI)
- Fairfax (Eurolife) και L&T (LTIMindtree), μιας από τις μεγαλύτερες συμβουλευτικές εταιρειών της Ινδίας με έσοδα πάνω από 4 δισ. δολάρια και 80.000 εργαζόμενους.
- Enterprise Greece και Ένωσης Επιμελητηρίων και Βιομηχανιών της Ινδίας (FICCI) .
- ΕΒΕΑ και της Ένωσης Επιμελητηρίων και Βιομηχανιών της Ινδίας (FICCI).
H επιχειρηματική αποστολή θα φτάσει με ναυλωμένη πτήση της Aegean στο Νέο Δελχί την Δευτέρα και μεταξύ των επιβατών θα είναι ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank, o Γιώργος Προκοπίου της Dynacom Tankers, o Καλλίνικος Καλλίνικος της Goldair Handling, o Δημήτρης Πολίτης του ΤΑΙΠΕΔ, ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου της Eurolife, o επικεφαλής της Fairfax Digital Servies, Sanjay Tugnait, o επικεφαλής του ΟΛΠ Θάνος Λιάγκος, η επικεφαλής της Hemexpo, Ελένη Πολυχρονοπούλου, ο επικεφαλής της DP Pump Γεώργιος Πολέμης κ.ά.
Βασικός στόχος της αποστολής είναι οι τουριστικές ανταλλαγές, οι αποκρατικοποιήσεις, η δημιουργία κέντρων logistics στην Ελλάδα και την Ινδία και η προσέλκυση εργατικού δυναμικού από την Ινδία στη χώρα μας. Οι τουριστικές ανταλλαγές είναι σημαντικές καθώς πλέον η έντονα αναπτυσσόμενη αγορά της Ινδίας δημιουργεί εισοδηματίες που ταξιδεύουν εκτός της Ινδίας.
Από την άλλη πλευρά, οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν ένα βασικό στόχο, μετά την επένδυση της GMR στο αεροδρόμιο του Καστελίου.
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης ταξιδεύει στην ασιατική χώρα με στόχο να προσελκύσει ινδικά επενδυτικά κεφάλαια στις αποκρατικοποιήσεις-αξιοποιήσεις λιμανιών, τουριστικών ακινήτων και logistic centers στην Ελλάδα (Φυλή, Γκόνου κ.ά.).
Ενορχηστρωτής της όλης αυτής προσπάθειας είναι ο υφυπουργός εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης που σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου, επιδιώκει την περαιτέρω σύσφιξη των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας. Ο ίδιος αναμένεται να συντονίσει τη συζήτηση για την περαιτέρω ενδυνάμωση της ναυτιλιακής σύνδεσης Ελλάδας και Ινδίας, με στόχο τη `δημιουργία πιο αποδοτικών εμπορικών αξόνων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας. Επίσης στο στόχαστρο βρίσκονται ενεργειακά πρότζεκτ που αφορούν τόσο τις ΑΠΕ όσο και τις άλλες τεχνολογικές υποδομές.
Αναλυτικά η λίστα με τις ελληνικές επιχειρήσεις ΕΔΩ