THEPOWERGAME
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022 κινήθηκαν οι προσδοκίες για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, υποχωρώντας τον Δεκέμβριο επί τρίτο διαδοχικό μήνα στο 3,2%, γεγονός που έρχεται να ενισχύσει τα σενάρια που θέλουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προχωρεί ταχύτερα στη μείωση των επιτοκίων, παρά τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ πως μια τέτοια συζήτηση είναι πρώιμη.
Αυτήν την Τετάρτη η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επανήλθε επί του θέματος, αναφέροντας στους Financial Times πως μια μείωση των επιτοκίων μπορεί να αναζωπυρώσει ξανά τον πληθωρισμό, που στάθηκε στο 2,8% τον Ιανουάριο. Υπογράμμισε δε πως οι εμπορικές τράπεζες προτρέχουν με τη μείωση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια. «Αυτός είναι ένας λόγος για να αναπροσαρμοστεί βιαστικά η πολιτική» της ΕΚΤ, είπε στη βρετανική εφημερίδα.
Το τίμημα για να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός από το 10,8% πέρυσι τον Οκτώβριο είναι η υποτονική οικονομική δραστηριότητα. Αυτό καταδεικνύει, εξάλλου, η πτώση των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη κατά 1,1% τον Δεκέμβριο σε σχέση με έναν μήνα πριν και η συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία επί τέταρτο διαδοχικό μήνα. Ακόμη και η απρόσμενη αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών στη Γερμανία τον Δεκέμβριο αποδίδεται αποκλειστικά στον κλάδο αεροναυπηγικής και όχι σε μια γενικότερη τόνωση της μεταποίησης. Οι παραγγελίες που έλαβε η Airbus ανήλθαν προ διμήνου σε 807, από τις 112 που είχαν καταγραφεί τον Νοέμβριο. Αντίθετα, οι παραγγελίες στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών διολίσθησαν κατά 14,7%, στον κλάδο των χημικών κατά 3,7% και στον κλάδο μηχανολογικού εξοπλισμού κατά 5,3%. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, συρρικνώθηκαν κατά 5,9%.
Η Ευρωζώνη μόλις που απέφυγε πέρυσι την ύφεση, με τον ρυθμό ανάπτυξης να παραμένει στάσιμος το δ’ τρίμηνο του 2023, ύστερα από πτώση της τάξεως του 0,1% που είχε καταγραφεί το προηγούμενο τρίμηνο. Από την άλλη πλευρά, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης είναι λίαν ικανοποιητικό, δίνοντας τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να αντλήσουν κεφάλαια και να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση σε ένα ζοφερό γεωπολιτικό περιβάλλον.
Generali: Προβλέψεις για εκδόσεις ομολόγων 680 δισ. ευρώ στην Ευρωζώνη το 2024
Σύμφωνα με στοιχεία της Barclays, τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έχουν εκδώσει ομόλογα συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους. Πρόκειται για ένα ιστορικό υψηλό, με τον όγκο των εκδόσεων να είναι υψηλότερος κατά 20% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Αναλυτές της αγοράς υπογραμμίζουν πως το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι έντονο, ιδιαίτερα για τις κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων, όπου οι τράπεζες παίζουν ενεργό ρόλο. Κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου οι κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων έφθασαν τα 83 δισ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας άνοδο της τάξεως του 80% από πέρυσι.
Την περασμένη εβδομάδα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης δανείστηκαν 54 δισ. ευρώ από τις αγορές, παρά το ότι αναμένονταν η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης και η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), που επηρεάζει τις οικονομίες όλου του κόσμου με τη νομισματική πολιτική της. Προβλέψεις της Generali διαβλέπουν πως τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα δανειστούν 680 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους, μη συμπεριλαμβανομένης της μετακύλισης ομολόγων από την ΕΚΤ.