THEPOWERGAME
Από τους μεγαλύτερους επωφελούμενους διαχρονικά στις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Ελλάδα. Ο ετήσιος απολογισμός της ευρωπαϊκής επενδυτικής τράπεζας για το 2023 δείχνει ότι η Ελλάδα πέρυσι πέτυχε συμβάσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ ή περίπου στο 1,14% του ΑΕΠ. Με βάση το ύψος των δανειακών συμβάσεων προς ΑΕΠ, η Ελλάδα πέρυσι ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος επωφελούμενος από τις δανειοδοτήσεις της ΕΤΕπ.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Εσθονία με χρηματοδοτήσεις που αντιστοιχούν στο 1,41% του ΑΕΠ της χώρας, στη δεύτερη θέση η Ρουμανία (1,28%) και ακολουθεί η Βουλγαρία (1,17%). Ο λιγότερο επωφελούμενος πέρυσι (εξαιρουμένου του Λουξεμβούργου) ήταν η Λετονία με δανειοδοτήσεις που αντιστοιχούν στο 0,2% του ΑΕΠ.
Συνολικά πέρυσι η ΕΤΕπ διέθεσε δάνεια ύψους 87,8 δισ. ευρώ. Εξ αυτών χρηματοδοτήσεις ύψους 78,3 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις υπόλοιπες, ύψους 9,5 δισ. ευρώ, να κατευθύνονται εκτός ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα έλαβε το 3,2% του συνόλου των χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ που κατευθύνθηκαν εντός ΕΕ. Οι πιο μεγάλες συμβάσεις που υπεγράφησαν πέρυσι στη χώρα μας με την ΕΤΕπ είναι:
- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: αφορά τη συγχρηματοδότηση έργων του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027, ύψους 600 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση υπεγράφη πριν από περίπου ένα έτος και εκτιμάται ότι είναι η πρώτη σύμβαση σε ένα σύνολο συμβάσεων που θα ανεβάζει τη συμβολή της ΕΤΕπ σε έργα ΕΣΠΑ και άλλων κοινοτικών προγραμμάτων (π.χ. ΚΑΠ) σε 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι συνολικές κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για την περίοδο 201-2027 ανέρχονται σε περισσότερα από 23 δισ. ευρώ.
- Όμιλος Μυτιληναίου: αφορά τη δανειοδότηση του ομίλου με 400 εκατ. ευρώ, με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, σε Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Ιρλανδία και Βουλγαρία. Η σύμβαση δανειοδότησης υπεγράφη λίγο πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα.
- Εθνική Τράπεζα Ελλάδος: παροχή χρηματοδοτήσεων σε μικρομεσαίες και μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις. Το ίδιο πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις τράπεζες της χώρας. Στόχος του είναι η οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων, με έμφαση σε εκείνες που ενισχύουν τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.
- Alpha Bank/Τρ. Πειραιώς: δύο προγράμματα εγγυοδοσίας χρηματοδοτήσεων επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Οι δανειακές συμβάσεις με την ΕΤΕπ που έχουν υπογραφεί ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ η καθεμία και στόχος τους είναι να μοχλεύσουν συνολικά δάνεια 1,12 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
- ΔΕΔΔΗΕ: Η θυγατρική της ΔΕΗ φέρεται να έχει υπογράψει δύο δανειακές συμβάσεις με την ΕΤΕπ, συνολικού ύψους 242 εκατ. ευρώ. Αμφότερες οι συμβάσεις υπεγράφησαν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και στόχο έχουν τη στήριξη του εκσυγχρονισμού του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα, αφορούν την προμήθεια και εγκατάσταση 7,2 εκατ. έξυπνων μετρητών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της χώρας, συνολικής δαπάνης πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΤΕπ, οι χρηματοδοτήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσουν έργα και προγράμματα το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε περισσότερα από 27 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι τα 23 δισ. ευρώ αφορούν το ΕΣΠΑ και τις άλλες κοινοτικές χρηματοδοτήσεις έργων.
Η τελευταία σύμβαση που υπεγράφη με την ΕΤΕπ στη χώρα μας είναι η σύμβαση εκτροπής του ποταμού Πλατύς στο Ρέθυμνο της Κρήτης, ύψους 80 εκατ. ευρώ. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, υπεγράφη το 2024 και συγκεκριμένα στο τέλος του περασμένου μήνα. Πρόκειται ωστόσο για ένα σημαντικό έργο, που αφενός μεν θα υδροδοτήσει την πόλη του Ρεθύμνου, αφετέρου δε προσφέρει αντιπλημμυρική προστασία σε μια περιοχή που βάλλεται συχνά από θεομηνίες.