THEPOWERGAME
Για τα επενδυτικά και αναπτυξιακά εργαλεία μίλησε ο Νίκος Παπαθανάσης και είπε ότι αυξάνεται στις 300.000 ευρώ η χρηματοδότηση de minimis για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ενώ αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, των ΣΔΙΤ και της ΜΟΔ κ.λπ., παρουσιάζοντας αναλυτικά τον απολογισμό αλλά και τον σχεδιασμό των συγκεκριμένων επενδυτικών πρωτοβουλιών. Επίσης, αναφέρθηκε στις δράσεις για τους ΟΤΑ και παρουσιάστηκαν και οι δράσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων για venture capitals και νεοφυείς επιχειρήσεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μίλησε για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αγγίζει τα 12,2 δισ. ευρώ, ενώ προαναγγέλθηκε, σε αυτό το πλαίσιο, από τον διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, κ. Πελοπίδα Καλλίρη, πως έρχονται νέες προσκλήσεις γενικού απαλλαχτικού κανονισμού, στις 15 Φεβρουαρίου, για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις των λιγνιτικών περιοχών. Επίσης, ανέφερε πως ήδη δρομολογούνται νέα επενδυτικά σχήματα για μορφές ενεργειακών επιχειρήσεων.
Eπίσης, όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου, ανοίγει το παράθυρο της επιπλέον χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κανονισμού de minimis, ανερχόμενο πλέον στις 300.000 ευρώ, δηλαδή όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχαν λάβει χρηματοδότηση de minimis 200.000 ευρώ έχουν δικαίωμα από 1ης Ιανουαρίου για χρηματοδότηση με επιπλέον 100.000 ευρώ. Σημειώθηκε ακόμη πως οι προσκλήσεις για τη δυτική Μακεδονία, ύψους 50 εκατ. ευρώ, θα είναι για τους επόμενους δύο μήνες στον «αέρα».
Ο κ. Καλλίρης προανήγγειλε ακόμη τη δημιουργία ειδικού προγράμματος 2023-2025 με κεφάλαια από το Πράσινο Ταμείο για τις περιοχές της απολιγνιτοποίησης Κοζάνης, Φλώρινας, Μεγαλόπολης, το οποίο θα ωριμάζει τα έργα για να ενταχθούν στο πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, δίνοντας ευκαιρίες υλοποίησης στις τοπικές κοινωνίες έργων 60,7 εκατ. ευρώ, ενώ η διάρκεια εφαρμογής θα επεκτείνεται στην τριετία.
Όπως ανέφερε ο κ. Καλλίρης, το συγκεκριμένο εργαλείο θα ενισχυθεί με περαιτέρω 50 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τον συνολικό του προϋπολογισμό στα 110,7 εκατ. ευρώ.
Ποιες συμβάσεις ΣΔΙΤ προχωρούν
Όσον αφορά τις συμβάσεις ΣΔΙΤ, ο κ. Καλλίρης είπε πως μέσα στον Φεβρουάριο θα υπογραφούν τέσσερις νέες. Οι σχετικές με τις φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Θεσσαλίας, που οι συζητήσεις εντατικοποιούνται και οι διαδικασίες προχωρούν, με τη συμμετοχή μάλιστα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Ζαββός: Εκταμιεύτηκαν δάνεια ύψους 9,27 δισ. ευρώ
Από την πλευρά του, ο CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός, είπε ότι εγκρίθηκαν δάνεια ύψους 9,5 δισ. ευρώ, εκταμιεύτηκαν δάνεια ύψους 9,27 δισ. ευρώ και το αποτύπωμα στο ΑΕΠ ήταν 8,5 δισ. ευρώ.
Για το έργο της ΜΟΔ
Μιλώντας για το έργο της ΜΟΔ, ο πρόεδρός της, Βασίλης Σιαδήμας, ανέφερε ως μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία την απορρόφηση των κονδυλίων της, η οποία απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα αποτελεσματικής διαχείρισης. Επ’ αυτού, τόνισε πως η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου, τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, με διπλό ρόλο, τη στήριξη των υπηρεσιών αλλά και των δικαιούχων.
Τα έργα που έχει υλοποιήσει η ΜΟΔ από 2014-2020 έχουν προϋπολογισμό 11,7 δισ. ευρώ. Μόνο το 2023 πραγματοποιήθηκαν 106 ενέργειες στήριξης για 78 αδύναμους δικαιούχους.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Aπό το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Τα μετρήσιμα αποτελέσματα που αφορούν στην υλοποίηση των επενδυτικών εργαλείων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τη διεύρυνση και τη διευκόλυνση του τραπεζικού δανεισμού κυρίως των ΜμΕ, καθώς και στη βελτίωση των υποδομών που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, στη διάρκεια της τριμηνιαίας τακτικής ενημέρωσης για θέματα του χαρτοφυλακίου του.
Σε δήλωσή του ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε: «Η εικόνα της χώρας αλλάζει και η στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη με στόχο μια ανθεκτικότερη οικονομία και μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Οι επενδυτικές δράσεις που υλοποιούμε, ταυτόχρονα με το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα εργαλεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων, όπως αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, για τη διεύρυνση της περιμέτρου του επιχειρηματικού δανεισμού, όπως τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, καθώς και για τη στήριξη νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων.
Με την ίδια συστηματικότητα και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε έτσι ώστε η οικονομική πρόοδος να μετατραπεί σε ατομική ευημερία με τη δημιουργία ακόμα περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, αλλά και επιπλέον δημοσιονομικού χώρου για νέα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας».
Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Πελοπίδας Καλλίρης, ο Διευθυντής της Μονάδας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) κ. Νίκος Σέργης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Μονάδας Οργάνωσης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων κ. Βασίλης Σιαδήμας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κ. Γιώργος Ζαββός, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (Ε.Α.Τ.Ε.) κ. Χάρης Λαμπρόπουλος και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ε.Α.Τ.Ε. κ. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου.
Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, κ. Πελοπίδας Καλλίρης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ξεκινάμε τα Προγράμματα για την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας στις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και περνάμε από τη Μετάβαση στην Ανάπτυξη αυτών των περιοχών, με νέες ευκαιρίες για όλους!».
Ο Διευθυντής της Μονάδας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), κ. Νίκος Σέργης, υπογράμμισε: «Η Ελλάδα αναδείχθηκε το 2023 ως μία από τις κορυφαίες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την υπογραφή συμβάσεων ΣΔΙΤ, ενώ ανάλογο αποτέλεσμα αναμένεται να υπάρξει και για το έτος 2024, καθώς πλήθος έργων ΣΔΙΤ βρίσκονται σε στάδιο συμβασιοποίησης. Ο Θεσμός των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ως ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο εργαλείο υλοποίησης έργων, παρέχοντας αναγκαίες υποδομές και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στην τοπική κοινωνία».
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κ. Γιώργος Ζαββός, σημείωσε: «Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ο μοναδικός εθνικός χρηματοπιστωτικός φορέας μόχλευσης δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, με στόχο τη βιώσιμη και ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας. Υλοποιώντας τη φιλόδοξη αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, για τη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας, μέσω στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα καλύπτει τα κενά της αγοράς, παρέχοντας τις αναγκαίες εγγυήσεις μαζί με χαμηλού κόστους χρηματοδότηση. Το 75% των δανείων της HDB κατευθύνεται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 10 εργαζόμενους.
Η φετινή χρονιά ξεκινά με ένα «πρόγραμμα-ομπρέλα», το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, με σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το παρελθόν, το οποίο στηρίζεται σε δύο άξονες: το Ταμείο Εγγυήσεων και το Ταμείο Δανείων. Για πρώτη φορά συνδυάζεται η εγγύηση των δανείων χωρίς προμήθεια εγγυοδοσίας και η σημαντική επιδότηση επιτοκίου στα χορηγούμενα δάνεια.
Η HDB θα συνεχίσει να εισάγει στην Ελληνική αγορά χρηματοδοτικά εργαλεία που διευρύνουν τον κύκλο των χρηματοδοτούμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, για να έχουν περισσότερες δυνατότητες καινοτομίας, αξιοποίησης των προκλήσεων της τεχνητής νοημοσύνης και υιοθέτησης των σύγχρονων πρακτικών της βιώσιμης ανάπτυξης».
Ο Πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Dr Χάρης Λαμπρόπουλος, δήλωσε: «Με “δύναμη πυρός” €2,1 δισ. και ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, η ΕΑΤΕ έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστος θεσμικός συν-επενδυτής και καταλύτης για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών venture capital / private equity και στην ανάδειξη του επιχειρηματικού ταλέντου της πατρίδας μας. Με αφοσίωση και στρατηγικό προσανατολισμό, η ομάδα της ΕΑΤΕ στοχεύει στον υπερδιπλασιασμό των μεγεθών της την επόμενη 2ετία, αλλά και στην προσέλκυση διεθνών επενδυτικών σχημάτων που θα συμβάλουν έτι περαιτέρω στην αναπτυξιακή προσπάθεια της πατρίδας μας».
Ο Πρόεδρος της ΜΟΔ Α.Ε, κ. Βασίλης Σιαδήμας, ανέφερε: «Η ΜΟΔ Α.Ε. στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων. Στέκεται δυναμικά στο πλευρό των δημοσίων φορέων που διαχειρίζονται προγράμματα και υλοποιούν έργα και δράσεις, κυρίως του ΕΣΠΑ».