THEPOWERGAME
Είναι προφανές ότι με το πρωτογενές έλλειμμα να εκτινάσσεται λόγω των μέτρων στήριξης της οικονομίας και τις προβλέψεις να το τοποθετούν για φέτος στα 11 δισ. ευρώ περίπου, αλλά και το δανεισμό της χώρας να εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 12 δισ. ευρώ, η προσπάθεια για να ανοίξει ο τουρισμός είναι για την κυβέρνηση επιτακτική. Γι΄ αυτό άλλωστε «φρενάρει» όπως φαίνεται το άνοιγμα του Πάσχα ώστε να κερδηθεί το όλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία.
Βέβαια το μείζον θέμα, ουσιαστικό και επικοινωνιακό, είναι το υγειονομικό καθώς η κατάταξη της χώρας με βάση τους δείκτες της πανδημίας δεν είναι η καλύτερη, ενώ η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι οριακή. Βέβαια εκτιμάται ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εκτονωθεί.
Ενδεικτικά πάντως του κλίματος είναι τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Για την πανδημία και την ανάγκη για μέτρα στήριξης, σημείωσε πως «σίγουρα θα χρειαστεί η στήριξη της οικονομίας», καθώς αυτό άλλωστε είχε αποφασιστεί και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. «Δεν μπορούμε να αποσύρουμε τα μέτρα στήριξης πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το πότε θα ανακάμψει η οικονομία. Άρα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με σύνεση και με σωφροσύνη εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας το οποίο αποδεδειγμένα θα χρειάζεται στήριξη της πολιτείας» είπε.
Τα 4 θετικά στοιχεία για την οικονομία
Αναφέρθηκε, δε, σε 4 θετικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το 2021. Όπως είπε:
- Πρώτον, ο τουρισμός σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις φέτος θα πάει χειρότερα από το 2019 αλλά πολύ καλύτερα από το 2020. Οι χειρότερες εκτιμήσεις του μέχρι σήμερα έχουμε ακούσει είναι για επιστροφή στο 40% των επιπέδων του 2019
- Η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές πάνε καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. «Και αυτό είναι θετικό στοιχείο γιατί σημαίνει πως η βιομηχανία κρατάει».
- Οι καταθέσεις των πολιτών συνεχίζουν να αυξάνονται, σε ένα χρόνο υπερέβησαν τα 20 δισ ευρώ (τα μισά από επιχειρήσεις και τα μισά από φυσικά πρόσωπα), αυξήθηκαν και από τα μέτρα στήριξης της πολιτείας. Η κυβέρνηση ευελπιστεί πως ένα κομμάτι θα πέσει στην οικονομία φέτος, στηρίζοντας την κατανάλωση και τη ζήτηση.
- Το τέταρτο στοιχείο είναι η εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δηλαδή των 4 δισ ευρώ της προκαταβολής.
Το αρνητικό στοιχείο είναι ότι η υγειονομική κρίση «έχει κρατήσει πολύ περισσότερο από τις εκτιμήσεις που είχαμε κάνει στον Προϋπολογισμό. Άρα αυτό σημαίνει λιγότερα έσοδα και αυξημένες δαπάνες για να στηρίξουμε την κοινωνία». Από τα 7,5 δισ ευρώ, το πόσο έχει αυξηθεί στα 14,5 δισ ευρώ, με ανάλογη αύξηση του ελλείμματος και του χρέους, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.
Ταμειακά διαθέσιμα
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα συνεχιστεί ο δανεισμός, αφού «ούτως ή άλλως και να μην υπήρχε κρίση συστηματικά πρέπει να βγαίνουμε στις αγορές και να υπάρχει επικοινωνία μαζί τους». Επισήμανε πως θα πρέπει να βγαίνουμε στις αγορές την κατάλληλη χρονική στιγμή, και πρόσθεσε πως υπάρχει επάρκεια και μέσα από τα έντοκα γραμμάτια τα οποία έχουν αυτή την περίοδο αρνητικό επιτόκιο.
«Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή η διαχείριση του χρέους από το υπουργείο Οικονομικών», επισήμανε καθώς πρέπει να χειρίζεται το σήμερα και το αύριο της Ελληνικής οικονομίας, πρέπει να ισορροπεί μεταξύ της εκροής πόρων και της ανάγκης διατήρησης της ισορροπίας στο μέλλον, επισήμανε.