THEPOWERGAME
Κινδύνους όπως το «πάγωμα» επενδύσεων και η επιβράδυνση του στόχου για διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας αναδεικνύει η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, που αποτελεί τροχοπέδη κυρίως για τις βιομηχανίες της περιφέρειας, ειδικά τις μικρομεσαίες. Αυτές οι προκλήσεις ενεργοποιούν νέες πρωτοβουλίες από την πλευρά του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), που σχεδιάζει αφενός πλατφόρμα για την προσέλκυση εργαζομένων και αφετέρου μελέτη για τις ελλείψεις σε όλο το φάσμα των ειδικοτήτων, με προτάσεις για την εκπαίδευση του υφιστάμενου δυναμικού.
Ειδικότερα, η ανάπτυξη πλατφόρμας όπου θα συναντάται η προσφορά και η ζήτηση σχεδιάζεται με στόχο να διευκολύνεται η κάλυψη ανοικτών θέσεων σε μια σειρά από ειδικότητες. Αξιοποιεί την τεχνογνωσία υφιστάμενων διαπιστευμένων ψηφιακών εργαλείων που σήμερα λειτουργούν για τους εργάτες γης και τον τουρισμό και εισάγει πρότυπα ειδικά για τη βιομηχανία.
Η έλλειψη κατάλληλα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού αναδεικνύεται σε Νο1 πρόβλημα για τη βιομηχανία, σύμφωνα με τη Λουκία Σαράντη, πρόεδρο του ΣΒΕ και επικεφαλής της Akritas. Τονίζει δε ότι ιεραρχείται από τις ελληνικές βιομηχανίες πάνω από τα υψηλά κόστη που αφορούν την ενέργεια και τα επιτόκια, ακόμη και τις προκλήσεις της «πράσινης» ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και εξειδικευμένους συνεργάτες για την προώθηση του ψηφιακού εργαλείου που θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την προσέλκυση εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων μεταναστών.
Η «αναπτυξιακή μονομέρεια» στερεί ευκαιρίες
Κατά την άποψή της, πέρα από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, το άλλο κρίσιμο θέμα είναι η «αναπτυξιακή μονομέρεια», που στερεί ευκαιρίες στις βιομηχανίες της περιφέρειας. Συνολικά προτείνει μεταξύ άλλων βελτίωση του πλαισίου χρηματοδότησης, αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ορθή διασύνδεση της τεχνικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, θέσπιση της υποχρεωτικότητας πρακτικής άσκησης, χρηματοδότηση της τεχνικής εκπαίδευσης από φορείς του ιδιωτικού τομέα, παροχή ισχυρών κινήτρων για την ανάσχεση του κύματος αστυφιλίας, καθώς και νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να απασχοληθούν στη βιομηχανία. Η κ. Σαράντη δίνει επίσης έμφαση σε ένα υποστηρικτικό μοντέλο στην ενέργεια, που έχει συζητηθεί με την κυβέρνηση και αναμένονται αποφάσεις.
Βραχνάς η έλλειψη υποδομών, ειδικά στην περιφέρεια
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι υποδομές, βασικός παράγοντας προσέλκυσης επενδύσεων αλλά και ανθρώπινου δυναμικού για τις βιομηχανίες της περιφέρειας. Σύμφωνα με την κ. Σαράντη, η βιομηχανία δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς λιμάνια και σιδηροδρομικά δίκτυα. Σήμερα εξυπηρετείται αποκλειστικά από τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη και επωμίζεται μεγάλο κόστος. Επομένως, απαιτείται αναβάθμιση των υποδομών των λιμανιών της Πρέβεζας και της Αλεξανδρούπολης, ενώ και στη Θεσσαλονίκη θεωρείται σημαντική η επέκταση του προβλήτα 6, σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ταχύτατη εξειδίκευση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία, τη δημιουργία φιλικού νομοθετικού πλαισίου για τις επενδύσεις και την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, αποτελούν προϋποθέσεις για τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας και για την επίτευξη του στόχου αύξησης των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2030.
Το προφίλ του ΣΒΕ
Με ιδρυτικά μέλη μεγάλες βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας και έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) εγκαινίασε την παρουσία του στην αγορά το 1915 ως Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Πλέον διαθέτει πάνω από 400 μέλη απ’ όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων πάνω από 50 είναι βιομηχανίες τροφίμων και περίπου 10% μεγάλες βιομηχανίες. Έχει αναδειχθεί σε κοινωνικό εταίρο, τον βασικό εκπρόσωπο της περιφερειακής βιομηχανίας, και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο, έχοντας να επιδείξει προτάσεις για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, ιεραρχώντας ψηλά τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την προώθηση της περιβαλλοντικής ευθύνης και της εταιρικής διακυβέρνησης, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και την εξωστρέφεια.