THEPOWERGAME
Δύο αιτήματα για την καταβολή πόρων ύψους 6,9 δισ. ευρώ προς το εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης θα υποβάλει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το 2024 προς την Κομισιόν. Παράλληλα, όπως ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, ο «λογαριασμός» της κακοκαιρίας έφτασε τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Σημειώνεται ότι αρχικά το ύψος των ζημιών από την κακοκαιρία Daniel είχε εκτιμηθεί στα 2,3 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι η χώρα ετοιμάζεται να υποβάλει μέσα στο 2024 δύο αιτήματα πληρωμών, συνολικού ύψους 6,9 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 4,6 δισ. ευρώ θα αφορούν το σκέλος των δανείων και τα υπόλοιπα 2,3 δισ. ευρώ το σκέλος των επιδοτήσεων.
Αρχικά θα κατατεθεί το 4ο αίτημα πληρωμής ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Το αίτημα αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, θα υποβληθεί μέσα στον ερχόμενο Απρίλιο και θα περιλάβει τόσο πόρους από το σκέλος των δανείων, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, όσο και πόρους από το σκέλος των επιδοτήσεων, ύψους 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον διοικητή του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστη Καβαλάκη, για την εκταμίευση αυτήν η χώρα πρέπει να επιτύχει 20 ορόσημα, εκ των οποίων τα 12 ήδη έχουν επιτευχθεί. Μέχρι την υποβολή του 4ου αιτήματος πληρωμής, εκτίμησε ότι θα εκπληρωθούν και τα υπόλοιπα οκτώ ορόσημα, έτσι ώστε μερικούς μήνες αργότερα να εκταμιευθεί, πιθανώς στις αρχές καλοκαιριού.
Το 5ο αίτημα πληρωμής θα γίνει, σύμφωνα με τον διοικητή του Ταμείου Ανάκαμψης, τον Σεπτέμβριο του 2024, με στόχο να ικανοποιηθεί και αυτό μέσα στο έτος. Το αίτημα αυτό θα περιλάβει πόρους 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,3 δισ. ευρώ αφορούν επιδοτήσεις και 2,3 δισ. ευρώ δάνεια.
Η πορεία των εκταμιεύσεων των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης αποδεικνύει τη δυνατότητα της χώρας να απορροφά με μεγάλη ευκολία τα δάνεια του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετα, οι εκταμιεύσεις δείχνουν τις αρρυθμίες στην απορρόφηση των επιδοτήσεων, οι οποίες απομειώθηκαν ουσιαστικά για το 2024. Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, θα έπρεπε να καταβληθούν επιδοτήσεις ύψους 3,44 δισ. ευρώ μέσα στη φετινή χρονιά, ενώ ο στόχος είναι να αντληθούν μόλις 2,3 δισ. ευρώ. Και αυτό θα συμβεί εφόσον επιτευχθούν τα ορόσημα που έχουν τεθεί για την 4η και την 5η δόση.
Σημειώνεται ότι με βάση αυτόν τον προγραμματισμό, για την περίοδο Ιανουάριος 2025-Αύγουστος 2026 η χώρα θα πρέπει ν’ απορροφήσει δάνεια ύψους 6 δισ. ευρώ κι επιδοτήσεις 8,3 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, εφόσον η περίοδος εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης δεν παραταθεί, θα πρέπει μέσα σε 20 μήνες να υλοποιήσει δαπάνες ύψους 14,3 δισ. ευρώ, μόνον από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πάντως, χθες ο κ. Παπαθανάσης απέφυγε εντελώς να τοποθετηθεί στο θέμα, ακόμη και αν γίνονται σκέψεις ή/και συζητήσεις για μια παράταση της εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ακόμη, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι «η ζημία στη Θεσσαλία ανέρχεται σε πάνω από 3,3 δισ., μπορεί και 3,5 δισ. ευρώ». Οι ζημίες ανήλθαν σε 2,3 έως 2,5 δισ. ευρώ και αν σε αυτές προστεθεί και η κρατική αρωγή, ύψους 1 δισ. ευρώ, φτάνουμε στα 3,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, το μέγεθος αυτό επικαιροποιείται συνεχώς και δεν απέκλεισε να αυξηθεί, εφόσον απαιτηθούν π.χ. μετεγκαταστάσεις οικισμών. Τις τελικές ανακοινώσεις, όπως είπε ο αν. υπουργός Εθνικής Οικονομίας, θα πραγματοποιήσει το υπ. Υποδομών και Μεταφορών.