THEPOWERGAME
Την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στις υπηρεσίες της Κομισιόν το τελικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) από την ελληνική κυβέρνηση. Και όλα δείχνουν ότι η χώρα μας, θα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα καταθέσει ένα τέτοιο σχέδιο.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Ταμείου Ανάκαμψης Θόδωρος Σκυλακάκης, το στοίχημα δεν είναι ποιος θα καταθέσει μεταξύ πρώτων το τελικό σχέδιο, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι ποιος θα ολοκληρώσει μεταξύ πρώτων το σχέδιο και θα επαναφέρει τη χώρα του σε καθεστώς ανάπτυξης και ενδυνάμωσης της οικονομίας του. Και προς την κατεύθυνση αυτή η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να πραγματοποιεί μια μεγάλη προσπάθεια.
Ειδικότερα καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου να διαψευστεί η περιρρέουσα αντίληψη σχετικά με τις «αγχωτικές» και κατά κανόνα αναποτελεσματικές υλοποιήσεις έργων στις μέχρι τώρα προγραμματικές περιόδους στήριξης της χώρας μας. Γι’ αυτό, ο σχεδιασμός όχι μόνον έγινε επί μακρόν και σε κεντρικό επίπεδο (Μέγαρο Μαξίμου, υπουργείο Οικονομικών) προκειμένου ν’ αποδεχθούν κακοτοπιές, αλλά επιπλέον έχουν τεθεί πολύ ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο χρονοπρογραμματισμός της απορρόφησης των 31 δισ. ευρώ του ΕΣΑΑ, δεν θα ολοκληρωθεί στις 31.08.2026 όπως προβλέπει τυπικά ο κανονισμός, κι εφόσον δεν υπάρξει κάποια εξωγενής θεαματική καθυστέρηση. Αντίθετα ο χρονοπρογραμματισμός που θα κατατεθεί θα αναφέρεται σε ολοκλήρωση των δαπανών στις 31.12.2025. «Αντί να ισχύσει το Ν+3, τώρα θα ισχύσει ο κανόνας του Ν-1», λέει παράγοντας κοντά στο Ταμείο Ανάπτυξης.
Ο κανόνας του Ν+3 που ισχύει στα διάφορα πλαίσια στήριξης της χώρας (ΕΣΠΑ), σημαίνει απορρόφηση των πόρων μέχρι και τρία χρόνια μετά την λήξη της εφαρμογής της προγραμματικής περιόδου. Για παράδειγμα στο ΕΣΠΑ 2014-2020, για το οποίο η περίοδος εφαρμογής έληξε στις 31.12.2020, δαπάνες μπορεί να γίνονται μέχρι και το τέλος του 2023. Στην περίπτωση του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν θα ισχύσει ακριβώς το Ν-1, αλλά το «Ν μείον 8 μήνες». «Οι δαπάνες για τα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο θα πρέπει να γίνουν αυστηρά μέχρι τέλος 2025», λέει παράγοντας κοντά στην διαδικασία του σχεδιασμού.
Αυτή η υποχρέωση της χώρας αναφέρεται ως «απαίτηση Σκυλακάκη», καθώς τη ζήτησε ο ίδιος. Ο τελευταίος έχοντας συνδέσει περισσότερο το όνομά του, από κάθε άλλο παράγοντα της κυβέρνησης, με την πιο σημαντική παρέμβαση των τελευταίων δεκαετιών που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας επιδιώκει να μην αφήσει «χαλαρό» το σύστημα.
Το ΕΣΑΑ που θα κατατεθεί ως γνωστόν ξεπερνά τις 2.000 σελίδες και όλοι εκτιμούν ότι θα εγκριθεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, ή το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο. Την πρώτη έγκριση θα δώσει η Κομισιόν και τη δεύτερη, και οριστική, το Συμβούλιο των Υπουργών. Η πρώτη θεωρείται η πιο κρίσιμη καθώς θα περάσει από την κρησάρα των τεχνοκρατών των Βρυξελλών. Η δεύτερη έχει περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα.
Στη συνέχεια, το τελικό σχέδιο των 2.000+ σελίδων του ΕΣΑΑ θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση με στόχο να καταστεί νόμος του κράτους. Η διαδικασία αυτή δεν πρόκειται να καθυστερήσει, παρόλο που αναμένεται μέσα στην «καρδιά» του καλοκαιριού. Καθώς όμως εκτιμάται ότι η πανδημία θα βρίσκεται στην αποδρομή της και η κυβέρνηση και η αγορά θα διψά για ρευστότητα, τα 4 δισ. ευρώ που πρόκειται να εκταμιευθούν, θα είναι εθνικής σημασίας υπόθεση.