THEPOWERGAME
Στις διεθνείς σχέσεις και τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις μεταφέρονται τώρα οι ευεργετικές συνέπειες της επενδυτικής βαθμίδας, σε μέτωπα που αφορούν ευρύτερα την οικονομία και που δεν έχουν καν προεξοφληθεί, όπως η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας ή τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Το θετικό αποτύπωμα της επενδυτικής βαθμίδας δεν περιορίζεται προφανώς μόνο στο άμεσο και οφθαλμοφανές αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους χρήματος για τη χώρα, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και εν τέλει, τον καταναλωτή. Η βεντάλια των θετικών επιπτώσεων περιλαμβάνει πλήθος παραμέτρων με επίκεντρο την οικονομική δραστηριότητα αλλά και πέραν αυτής.
Σε μια συζήτηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, το powergame.gr έθεσε το ερώτημα, σε ποιο βαθμό και ενδεχομένως σε ποιούς τομείς, το «δώρο» του 2023 που ήταν αναμφίβολα η επενδυτική βαθμίδα, έχει ήδη προεξοφληθεί και πού περιμένει ακόμη να δει η αγορά θετικό αντίκτυπο.
«Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα έχει σύντομα να παίξει έναν σημαντικά θετικό ρόλο σε δύο ακόμη μέτωπα» αναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για να γίνει στη συνέχεια πιο συγκεκριμένος: «Το πρώτο αφορά τη βελτίωση της σχέσης μας με την Τουρκία, μία μεγάλη χώρα δίπλα μας, με πολύ μεγάλο πληθυσμό. Αυτό είναι κάτι που δεν έχει προεξοφληθεί και έχει τεράστια σημασία για την οικονομική δραστηριότητα επιχειρήσεων και από τις δύο πλευρές.
Το ξέρετε ότι το σύστημα βιολογικού καθαρισμού στην Τουρκία έχει ολοκληρωθεί το 2000 από ελληνικές επιχειρήσεις; Υπάρχουν δυνατότητες σε πάρα πολλούς κλάδους, π.χ. υποδομών, κατασκευών, που μπορούν να προσδώσουν στις τοπικές επιχειρήσεις των δύο χωρών, μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης».
Για τον κ. Γ. Στουρνάρα, το θέμα αυτό έχει τεράστια σημασία και αποσκοπεί σε αμοιβαία οφέλη και για τις δύο χώρες. Ενδεικτικό το παράδειγμα που παρουσιάζει κατά τη συζήτηση με το powergame.gr, όπου εστιάζει στο τι σημαίνει από οικονομικής πλευράς η διατήρηση της έντασης στο Αιγαίο. «Η μείωση των αμυντικών δαπανών», υπογραμμίζει ο διοικητής της ΤτΕ «μπορεί να έχει άμεσο όφελος στο κομμάτι του προϋπολογισμού. Οι εντάσεις στην περιοχή του Αιγαίου μπορεί να κοστίζουν ετησίως ακόμη και 50 εκατ. ευρώ μόνο σε καύσιμα!».
Με την επενδυτική βαθμίδα η χώρα ενισχύει την εξωστρέφειά της, προσελκύοντας κεφάλαια και επενδύσεις, που στο τέλος της ημέρας βελτιώνουν τις μετρήσεις στο ισοζύγιο.
«Η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει περισσότερο κόσμο» επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, περνώντας στο θέμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, σε ανώτατο επίπεδο, ως δεύτερη παράμετρο που δεν έχει ακόμη προεξοφληθεί από την έλευση του investment grade.
«Η έλευση των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα έχει πολλαπλάσιο αποτέλεσμα, θα φανεί σε όρους διαθέσιμου εισοδήματος, και θα έχει θετική επίπτωση στο ισοζύγιο της χώρας. Χαρακτηριστικά, στην Κύπρο, η ιδιωτική εκπαίδευση ισοδυναμεί με το 6% του ΑΕΠ» τονίζει ο κ. Στουρνάρας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό το πεδίο.
Η αξιοποίηση από οικονομικής πλευράς της ιδιωτικής ανώτατης εκπαίδευσης θα εισφέρει σε κεφάλαια και επενδύσεις σε αξιόλογο ποσοστό. Η χώρα μπορεί να γίνει πόλος έλξης φοιτητών από το εξωτερικό, συμβάλλοντας στη βελτίωση του ισοζυγίου, με επιπτώσεις ευρύτερες για την οικονομία. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το σκεπτικό του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που με κάθε ευκαιρία τονίζει πόσο σημαντικές είναι οι μεταρρυθμίσεις και πόσο οι ξένες αγορές- επενδυτές, εστιάζουν στη συνέχισή τους.