Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. για τον μήνα Νοέμβριο 2023, ανήλθε σε 1.028.123 άτομα. Από αυτά 500.602 (ποσοστό 48,7%) άτομα είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 527.521 (ποσοστό 51,3%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.
Οι άνδρες ανέρχονται σε 368.425 άτομα (ποσοστό 35,8%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 659.698 άτομα (ποσοστό 64,2%). Η ηλικιακή κατηγορία 30-44 ετών συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων μεταξύ των ηλικιακών κατηγοριών ο οποίος ανέρχεται σε 333.438 άτομα (ποσοστό 32,4%).
Το εκπαιδευτικό επίπεδο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων μεταξύ των εκπαιδευτικών επιπέδων ο οποίος ανέρχεται σε 490.948 άτομα (ποσοστό 47,8%). Μεταξύ των Περιφερειών της Χώρας η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ο οποίος ανέρχεται σε 315.607 άτομα (ποσοστό 30,7%) και 191.644 άτομα (ποσοστό 18,6%) αντίστοιχα.
Επιδοτούμενοι άνεργοι: Οι κλάδοι που υπερισχύουν
Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων,για τον μήνα Νοέμβριο 2023, (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανέρχεται σε 147.754 άτομα, από τα οποία οι 104.102 (ποσοστό 70,5%) είναι κοινοί άνεργοι και λοιπές κατηγορίες επιδοτούμενων ανέργων και οι 43.652 (ποσοστό 29,5%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες ανέρχονται σε 60.331 (ποσοστό 40,8%) και οι γυναίκες σε 87.423 (ποσοστό 59,2%).
Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων 94.988 (ποσοστό 64,3%) είναι κοινοί, 1.464 (ποσοστό 1,0%) είναι οικοδόμοι, 43.652 (ποσοστό 29,5%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 4.401 (ποσοστό 3,0%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 3.122 (ποσοστό 2,1%) είναι εκπαιδευτικοί και 127 (ποσοστό 0,1%) είναι λοιποί.
Τα δύο σενάρια για το επίδομα ανεργίας το 2024
Ριζικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας φέρνει το νέος έτος, καθώς στο πρώτο εξάμηνο αναμένεται να εφαρμοστεί ένα νέο μοντέλο, το οποίο θα διευκολύνει την καθημερινότητα των ανέργων. Στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας έχει πέσει η εφαρμογή της νέας αρχιτεκτονικής του επιδόματος ανεργίας a la carte. Σε αυτό το σενάριο το επίδομα ανεργίας θα συνδεθεί με τους μισθούς που λάμβανε κατά το παρελθόν ο άνεργος. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει μια κλιμάκωση του ποσού, η οποία θα εξαρτάται από τις αμοιβές που είχε ο άνεργος κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου.
Αν και από το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζουν ότι το θέμα του επιδόματος ανεργίας δεν έχει ακόμα ανοίξει, πληροφορίες λένε ότι το επίδομα σε αυτή την περίπτωση θα ανέρχεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα τρία έτη, ενώ το «ταβάνι» του επιδόματος θα είναι τα 1.200 ευρώ.
Άρα, κατά το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση του ο εργαζόμενος θα λαμβάνει αυξημένο ποσό επιδόματος, το οποίο θα είναι πιο κοντά στον μισθό του. Ωστόσο, αυτό σταδιακά θα μειώνεται όσο περνούν οι μήνες, χωρίς φυσικά να πέφτει κάτω από το σημερινό όριο των 479 ευρώ ανά μήνα.
Το δεύτερο σενάριο που έχει, επίσης, συζητηθεί είναι η διατήρηση της διάρκειας του επιδόματος για διάστημα 12 μηνών. Η παροχή θα υπολογιστεί πάλι βάσει των αποδοχών και σταδιακά θα μειώνεται. Και σε αυτή την περίπτωση ο άνεργος θα λαμβάνει τους πρώτους τρεις μήνες μια πιο υψηλή παροχή, η οποία δεν θα μπορεί να πέσει κάτω από το σημερινό επίδομα ανεργίας.
Τροποποιήσεις αναμένονται και στο επίδομα μακροχρόνια ανέργων το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 200 ευρώ. Σήμερα την ενίσχυση αυτή λαμβάνουν περίπου 20.000 άνεργοι ετησίως λόγω των κριτηρίων που υπάρχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το επίδομα να συγχωνευτεί με το νέο επίδομα ανεργίας με παράλληλη… ελαστικοποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων. Στην ατζέντα του υπουργείου Εργασίας καταγράφεται, επίσης, το σενάριο το επίδομα να αυξάνεται σταδιακά εντός 12 μηνών.