THEPOWERGAME
Με το συνολικό κόστος των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας να ξεπερνά τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τώρα κατατέθηκε στην Βουλή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι έως το τέλος της υγειονομικής κρίσης δεν θα χρειαστούν και επιπλέον κονδύλια από το κράτος.
Όμως αυτή η εξέλιξη σημαίνει πρακτικά ότι ανεβαίνει και το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού. Τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης τους, που συνεχίζεται μέσω τηλεδιασκέψεων, «βλέπουν» το έλλειμμα φέτος να κλείνει στο 7%, ωστόσο για την ώρα το συγκεκριμένο μέγεθος είναι στην περιοχή του 6,5%, μετά την νέα αύξηση των κονδυλίων για την αναχαίτιση των συνεπειών από την πανδημία.
Το κόστος των μέτρων
Το οικονομικό επιτελείο προχώρησε στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού χθες στη Βουλή αυξάνοντας τις πιστώσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την υγειονομική κρίση κατά 3 δισ. ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούν άλλες ενέσεις ρευστότητας για τον σκοπό αυτό. Το συνολικό κόστος των μέτρων για το Δημόσιο φτάνει ήδη -αν δεν τα έχει ξεπεράσει- στα 13 δισ. ευρώ έναντι 7,5 δισ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.
Μιλώντας χθες το βράδυ υψηλόβαθμο στέλεχος της Κυβέρνησης στο powergame.gr, υποστήριξε ότι «το έλλειμμα του 2021 θα είναι βαθύτερο», αναγνωρίζοντας παράλληλα το βάρος του νέου κύματος της πανδημίας που ανοίγει πληγές στην αγορά και οδηγεί σε συγκράτηση της καταναλωτικής δαπάνης με αλυσιδωτές παρενέργειες στο ΑΕΠ και τα κρατικά έσοδα.
Επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων
Πάντως, στο Γενικό Λογιστήριο βαδίζουν ήδη σε μία νέα επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το τρέχον έτος.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η νέα υπέρβαση επηρεάζει δυσμενώς το πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο σε ετήσια βάση αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από τα 11 δισ. ευρώ, έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για 6,7 δισ. ευρώ και 11,7 δισ. ευρώ που έκλεισε το 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόσθετη επιβάρυνση ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολογίζεται ότι θα είναι 2,3-2,5 ποσοστιαίες μονάδες με αποτέλεσμα το πρωτογενές έλλειμμα να ανεβαίνει για το 2021 στο 6,4%-6,5%, όταν το 2020 ήταν 7,2% ενώ το 2019 καταγράφηκε πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ.
Η υπέρβαση στις δαπάνες δεν παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες λόγω της ρήτρας διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά τα περιθώρια ευελιξίας δεν είναι απεριόριστα και σε κάθε περίπτωση το έλλειμμα θα πρέπει να συγκρατηθεί σε διαχειρίσιμα για την επάνοδο στην εξυγίανση επίπεδα μετά το τέλος της πανδημίας.
Άλλωστε σήμα κινδύνου για τις μελλοντικές επιπτώσεις του δημοσιονομικού εκτροχιασμού έχει εκπέμψει πολλάκις ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημειώνοντας ότι «κάθε ευρώ που ξοδεύουμε τώρα είναι φόροι που κάποια στιγμή θα μπούνε. Φόροι οι οποίοι δεν θέλουμε να προέρχονται από αύξηση φορολογικών συντελεστών, αλλά από ένα μέρισμα ανάπτυξης. Αυτά τα χρήματα σε μάκρος χρόνου θα τα πληρώσουμε πίσω. Πρέπει να τα ξοδεύουμε με τη συνειδητοποίηση ότι το κράτος δεν βρήκε κάποια πετρελαιοπηγή».