THEPOWERGAME
Ως έτος ορόσημο και νέο έτος αναφοράς για τον ελληνικό τουρισμό χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης, ανοίγοντας τις εργασίας του συνεδρίου του ΣΕΤΕ με τίτλο Reframing Tourism που πραγματοποιήθηκε χθες.
Ο κ. Παράσχης σημείωσε ότι το 2023 θα κλείσει με μονοψήφια αύξηση σε αφίξεις και διψήφια αύξηση σε έσοδα και Κατά Κεφαλή Δαπάνη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος αναφοράς 2019. «Ο ελληνικός τουρισμός και το brand Ελλάδα επέδειξαν όχι απλά ιδιαίτερη ανθεκτικότητα, αλλά εξαιρετική αναπτυξιακή δυναμική σε σχέση με άλλες χώρες της περιοχής μετά την πανδημία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παράσχης.
Η βιωσιμότητα στο επίκεντρο του ΣΕΤΕ
Το θέμα της βιωσιμότητας τέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου του ΣΕΤΕ, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου να παραδέχεται ότι οι Ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις έχουν αρκετό δρόμο ακόμα να διανύσουν, δεδομένου ότι από στοιχεία έρευνας του ΙΝΣΕΤΕ προέκυψε πως μόλις το 20% των επιχειρήσεων παρέχει εκπαίδευση στη βιωσιμότητα και το 73% δεν έχει θέσει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2030. Ωστόσο, όπως είπε, το βιώσιμο επιχειρείν είναι μονόδρομος.
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΣΕΤΕ η δημιουργία προγράμματος μετάβασης των επιχειρήσεων σε βιώσιμη λειτουργία και, μετά την πιλοτική εφαρμογή, το πρόγραμμα θα λανσαριστεί πλήρως μέσα στο 2024, με χρήσιμα εργαλεία που θα συμβάλλουν σε διάχυση της γνώσης και στην πιστοποίηση της εξέλιξης των επιχειρήσεων στο μονοπάτι τους προς τη βιωσιμότητα.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η μετάβαση των επιχειρήσεων στην εποχή της βιωσιμότητας θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από εργαλεία ειδικά για Μικρομεσαίες Τουριστικές Επιχειρήσεις.
Άλλωστε, κάθε μας κίνηση, είπε, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κλιματική κρίση και αλλαγή.
Και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στάθηκε στην ανάγκη για βιωσιμότητα και αναφέρθηκε στη στρατηγική του υπουργείου, η οποία όπως είπε, επικεντρώνεται στη βιώσιμη ανάπτυξη των προορισμών, τη διαφοροποίηση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού τουρισμού, στην αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, στην ενίσχυση της προώθησης και προβολής του τουριστικού προϊόντος, αλλά και στη βελτίωση της προσβασιμότητας στους προορισμούς και στην εξέλιξη ενός τουριστικού προϊόντος με μέτρο την ισορροπία και τη βιωσιμότητα.
Σε αυτή την αναπτυξιακή λογική, είπε η υπουργός, έρχεται να δώσει κατευθύνσεις το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό, το οποίο θα θέσει σταθερές και ξεκάθαρες βάσεις για την χρήση της γης στην τουριστική ανάπτυξη.
Η κα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε ακόμα στη δημιουργία Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Για τους DMMOs, και ο κ. Παράσχης επεσήμανε ότι χρειάζεται νομικό πλαίσιο με περαιτέρω αλλαγές που θα διασφαλίζουν την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και των τοπικών κοινωνιών.
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις
Ο κ. Παράσχης χαρακτήρισε ως θετικές εξελίξεις τις πρόσφατες ρυθμίσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση αν και όπως είπε χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων. Η κα Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε ότι με βάση ευρωπαϊκές πρακτικές αναμένεται νομοθετική πρωτοβουλία για την εξειδίκευση των ελάχιστων τεχνικών προδιαγραφών στη βραχυχρόνια μίσθωση. «Oι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά στον οικονομικό διαμοιρασμό», τόνισε.
Η ανάπτυξη υποδομών και η αγορά εργασίας
Η υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις δυνατότητες ανάπτυξης υποδομών στον Ελληνικό τουρισμό και στην επεξεργασία πλαισίου αδειοδοτήσεων, με ιδιαίτερη στόχευση στους λιμένες και τον θαλάσσιο τουρισμό, τον ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας-ευεξίας, μέσα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι τομείς αυτοί αποτελούν καταλύτη της οικονομικής ανάπτυξης για μια διαφοροποιημένη τουριστική προσφορά, υπογράμμισε.
Ο κ. Παράσχης από την πλευρά του τόνισε ότι οι υφιστάμενες δημόσιες υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις της αύξησης των ροών προς το 2030 και χαρακτήρισε τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης ως ευκαιρία για την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να αποφύγουμε τη μη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη ενόψει των επενδύσεων που έπονται.
Για τα ζητήματα που αντιμετωπίζονται στο πεδίο της αγοράς εργασίας στον τουρισμό, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι, δεδομένων των δημογραφικών εξελίξεων, θα αποτελέσουν σημαντική δομική πρόκληση τα επόμενα χρόνια και ανέδειξε ως λύσεις τα προγράμματα προσέλκυσης κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του θεσμοθετημένου πλαισίου μετακλήσεων. Το ανθρώπινο κεφάλαιο, είπε, παραμένει ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την αναμόρφωση του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος.