THEPOWERGAME
Τον κοινό και ξεκάθαρο στόχο η Ελλάδα να γίνει πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης περιέγραψε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), με θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο του τουρισμού προς ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον». Η υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη βραχυχρόνια μίσθωση και στο νέο πλαίσιο που δημιουργείται για τη σωστή λειτουργία της.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας για την Ελλάδα, έκανε λόγο για έναν τουριστικό προορισμό που θα διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών σε διεθνές επίπεδο και την αυθεντικότητα και τις μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Προς αυτήν την κατεύθυνση, περιέγραψε τη στρατηγική του υπουργείου για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Όπως είπε, η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό εξυπηρετεί συγκεκριμένους στόχους:
- Τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης των προορισμών,
- τη διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος,
- την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και
- την ενίσχυση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Επίσης, όπως τόνισε η Όλγα Κεφαλογιάννη, το υπουργείο μεριμνά για τη γενικότερη διασφάλιση της προσβασιμότητας στην τουριστική δραστηριότητα.
Το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο στον τουρισμό
Σε ό,τι αφορά τη μετουσίωση της στρατηγικής σε πράξεις η υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό θα τεθεί σύντομα προς δημόσια διαβούλευση, ώστε να προχωρήσει κατόπιν στην υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Το νέο χωροταξικό πλαίσιο θα δίνει κατευθύνσεις και για τα υποκείμενα επίπεδα σχεδιασμού (τα περιφερειακά και τοπικά πολεοδομικά σχέδια) ώστε να υπάρχει αμοιβαίο όφελος και συνέργειες με άλλους τομείς, εξήγησε η υπουργός.
Καταλύτης οικονομικής ανάπτυξης ο θαλάσσιος τουρισμός
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Τουρισμού αναγνωρίζει τη σημασία του θαλάσσιου τουρισμού ως καταλύτη οικονομικής ανάπτυξης και προς την κατεύθυνση αυτή στοχεύει στην αναβάθμιση των υποδομών τουριστικών λιμένων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχετικό έργο του υπουργείου Τουρισμού, συνολικού προϋπολογισμού 159 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Στο σημείο αυτό η υπουργός στάθηκε σε μια πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία, που αφορά στη Σύσταση Παρατηρητηρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο, σε εφαρμογή Μνημονίου συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Το Παρατηρητήριο, ανέφερε η κα Κεφαλογιάννη, έχει σκοπό τη συστηματική μέτρηση και παρακολούθηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού.
Οι Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης
Αναφερόμενη στην αποδοτικότερη διαχείριση και προώθηση των προορισμών της χώρας η υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι ήδη επεξεργάζεται το πλαίσιο για τους Πρότυπους Τουριστικούς Προορισμούς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
Πρόκειται για ένα πλαίσιο που θα αφορά προορισμούς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δυνατότητες βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Σε, ό,τι αφορά τους DMO (Οργανισμούς Διαχείρισης Προορισμών) σημείωσε: «Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε και οριοθετήσουμε ένα νέο μοντέλο, στο οποίο θα εμπλέκονται και συνεργάζονται ο ιδιωτικός τομέας, η κεντρική κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση».
Έρχεται νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τη βραχυχρόνια μίσθωση
Σε ό,τι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις η υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις φορολογικής φύσεως που εισήχθησαν με τον νέο νόμο, θέτουν ένα πρώτο αλλά σημαντικό ρυθμιστικό πλαίσιο και πρόσθεσε: «Το Υπουργείο Τουρισμού, πιστό στις απόψεις του, και ακολουθώντας και τις ευρωπαϊκές πρακτικές, εισήγαγε τη ρύθμιση για το ζήτημα εκμίσθωσης με βραχυχρόνιες συμβάσεις του συνόλου των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών. Το επόμενο διάστημα θα λάβουμε νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να επεκταθεί και να εξειδικευτεί περαιτέρω το πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, στο επίπεδο θέσπισης ελάχιστων λειτουργικών και τεχνικών προδιαγραφών».
Κλείνοντας, η Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε ειδική αναφορά στις δράσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, εστιάζοντας στη νέα προσέγγιση, την προώθηση και την προβολή του τουριστικού προϊόντος. Όπως είπε, έχουν δρομολογηθεί έργα του Ταμείου που αφορούν στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθεί ένας ψηφιακός χάρτης, στον οποίο θα παρουσιάζεται με λεπτομέρεια το τουριστικό προϊόν της χώρας και θα αποτυπώνονται με ελκυστικό τρόπο τα ειδικά χαρακτηριστικά των προορισμών. Αλλά και μια διαδικτυακή πύλη που θα αποτελέσει την μετεξέλιξη του υφιστάμενου επίσημου portal visitgreece.gr.