THEPOWERGAME
Μια ομολογουμένως πολύ επιτυχημένη σεζόν γνώρισε φέτος ο ελληνικός τουρισμός, ενώ τα πρώτα μηνύματα για το 2024 έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν. Την ώρα που οι τελευταίοι τουρίστες αναχώρησαν από τη χώρα μας μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι αεροπορικές εταιρείες και οι tour operators κλείνουν ήδη τα προγράμματά τους για την επόμενη χρονιά, με την Ελλάδα να μπαίνει ψηλά στις προτεραιότητές τους. Ωστόσο, επειδή ο τουρισμός επηρεάζεται από πολλούς εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες, και το 2024 υπάρχει μια σειρά από προκλήσεις που δημιουργούν αβεβαιότητα.
Μέχρι στιγμής οι αερομεταφορείς έχουν προχωρήσει στην κράτηση θέσεων που κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, Γιώργος Βήλος, σε πρόσφατη ενημέρωση, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια «μέχρι στιγμής, και χωρίς να αξιολογούνται οι επιπτώσεις από τον πόλεμο του Ισραήλ, η χωρητικότητα υπολογίζεται ότι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ωστόσο σαφέστερη εικόνα θα υπάρχει μετά τον Ιανουάριο».
Και για το αεροδρόμιο της Αθήνας οι προβλέψεις είναι θετικές, με την πορεία του να βαίνει συνεχώς αυξανόμενη, ακόμα και για τη χειμερινή περίοδο, προσελκύοντας νέες εταιρείες και δρομολόγια.
Την ίδια ώρα, οι tour operators του εξωτερικού ανακοινώνουν τα προγράμματά τους για το 2024 και εμφανίζονται αισιόδοξοι, καθώς βλέπουν ότι ο τουρισμός συνεχίζει να είναι ψηλά στις προτεραιότητες των καταναλωτών.
Οι μεγάλοι οργανισμοί της Γερμανίας, DER Touristik, FTI, Alltours, διευρύνουν τα προγράμματά τους προς την Ελλάδα, με τις τιμές των πακέτων να εμφανίζονται αυξημένες κατά περίπου 5% σε σύγκριση με πέρυσι. Πάντως οι εκπτώσεις early booking είναι γενναίες και φτάνουν ακόμα και το 60%, ενώ η Ελλάδα είναι ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς.
Από την άλλη, οι Βρετανοί εμφανίζονται ακόμα συγκρατημένοι, καθώς τους προβληματίζουν οι πολύ υψηλές τιμές των τουριστικών πακέτων για τα ελληνικά νησιά.
Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο τουρισμός το 2024
Το θέμα του πληθωρισμού φαίνεται ότι αποτελεί και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο τουρισμός το 2024. Το παιχνίδι των καλών προσφορών θα είναι και φέτος αναπόφευκτο. Ήδη είδαμε ότι οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα ψάχνουν τρόπο να μειώσουν τις δαπάνες τους, κάτι που επηρεάζει το σύνολο της τοπικής οικονομίας του κάθε προορισμού.
Μάλιστα, η σοβαρή έλλειψη εργαζομένων στον τουρισμό, που οδηγεί κατ’ επέκταση σε μείωση της ποιότητας του προσφερόμενου προϊόντος, κάνει ακόμα μεγαλύτερη την απαίτηση για value for money πακέτα. Όπως αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη του ΙΤΕΠ, μόνο στον κλάδο της ξενοδοχίας το 2023 έλειψαν 53.000 εργαζόμενοι, ήτοι το 20% του συνόλου των αναγκών, όπως επισήμανε κατά τη γενική συνέλευση του ΞΕΕ ο πρόεδρος, Αλέξανδρος Βασιλικός.
Επιπλέον, η πολεμική σύρραξη στην Ανατολική Μεσόγειο διαταράσσει ακόμα περισσότερο τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή. Εκτός από τις απώλειες από τη μέχρι πρότινος ανερχόμενη αγορά του Ισραήλ, οι γεωπολιτικές αναταράξεις πάντα δημιουργούν φόβο στους ταξιδιώτες και ίσως αρκετοί προτιμήσουν προορισμούς σε άλλη περιοχή της Μεσογείου.
Η κλιματική αλλαγή επίσης αναμένεται να ανατρέψει τις μέχρι τώρα συνήθειες, τόσο του τόπου όσο και του χρόνου των διακοπών. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι επιπτώσεις τους, όπως οι πυρκαγιές, κατά τη διάρκεια της υψηλής σεζόν, αποτέλεσαν ακόμα έναν παράγοντα προβληματισμού. Τα 96 εκατ. ευρώ ξεπερνούν οι απώλειες που κατέγραψαν τα ελληνικά ξενοδοχεία σε Θεσσαλία και Ρόδο, εξαιτίας των φυσικών καταστροφών του καλοκαιριού, είπε στη γενική συνέλευση του ΞΕΕ η πρόεδρος του ΙΤΕΠ, Κωνσταντίνα Σβύνου. Είναι ενδεικτικό ότι στη Θεσσαλία το 78% των ακυρώσεων αφορά τη Μαγνησία, το 14% τις Σποράδες, από 3% καταγράφηκε σε Καρδίτσα και Τρίκαλα και μόλις 1% στη Λάρισα.
Στη Ρόδο η συνολική απώλεια εσόδων στα ξενοδοχεία εξαιτίας των ακυρώσεων εκτιμάται στα 73 εκατ. ευρώ, αν και το νησί κατάφερε να επανέλθει στην κανονικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς του Ιουλίου.