THEPOWERGAME
Τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ θα υπολείπεται φέτος η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της χώρας. Αντί του στόχου των 11,96 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός του 2023, ο νέος Προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει ότι η τελική δαπάνη θα ανέρχεται σε 10,82 δισ. ευρώ. Εμφανίζεται έτσι υποεκτέλεση του ΠΔΕ ύψους 1,1 δισ. ευρώ ή περίπου 9%.
Η πραγματική υποεκτέλεση είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν συμπεριληφθούν οι φετινές δαπάνες του ΠΔΕ για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες «Ντάνιελ» και «Elias» και οι οποίες φέτος αναμένονται σε τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες αυτές δεν μπορούσαν να προβλεφθούν πέρυσι τέτοιο διάστημα και θα πρέπει να προστεθούν στα 11,96 δισ. ευρώ.
Η υστέρηση στην εκτέλεση του ΠΔΕ αποδίδεται αποκλειστικά στο Ταμείο Ανάκαμψης. Παρά τη χθεσινή αρχική έγκριση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» από την Κομισιόν, η υλοποίησή του δείχνει να έχει χάσει τον βηματισμό της.
Την κατάσταση αυτήν δεν έκρυψαν χθες στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, στην άτυπη ενημέρωση σχετικά με τον Προϋπολογισμό του 2024. Οι ίδιες πηγές απέδωσαν την υποεκτέλεση του Ταμείου Ανάκαμψης στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες πάγωσαν για μερικούς μήνες τις δαπάνες. Οι ίδιοι παράγοντες, ωστόσο, ανέφεραν ότι τόσο στο σκέλος του ΕΣΠΑ, όσο και στο σκέλος των εθνικών πόρων του ΠΔΕ η εκτέλεση ανήλθε στο 100%.
Τα στοιχεία του Προϋπολογισμού του 2024 δείχνουν ότι πράγματι η εκτέλεση δαπανών στο Ταμείο Ανάκαμψης, όχι μόνον δεν έφτασε στα 3,6 δισ. ευρώ που προϋπολογίστηκαν πέρυσι για το 2023, αλλά είναι χαμηλότερες και από το 2022. Συγκεκριμένα, η εκτέλεση του ΠΔΕ, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, ανέρχεται (καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το 2023 ) σε μόλις 2,072 δισ. ευρώ, από 2,843 δισ. ευρώ που ήταν το 2022.
Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης 5,22 δισ. ευρώ και αν σε αυτά προστεθούν και τα κονδύλια που έχουν προϋπολογιστεί για του χρόνου (3,62 δισ. ευρώ), θα ανέλθουν σε 8,84 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα χαμηλό ποσό, με δεδομένο ότι το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει επιχορηγήσεις ύψους 17,4 δισ. ευρώ, τα οποία πρόκειται ν’ αυξηθούν μετά την αναθεώρηση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» σε 18,2 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι για το 2025 και το μισό του 2026 -το Ταμείο Ανάκαμψης λήγει τον Αύγουστο του 2026- θα πρέπει να δαπανηθούν 9,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 500 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, ένας πολύ υψηλός στόχος δαπάνης. Με άλλα λόγια, εφόσον δεν δοθεί παράταση στην υλοποίηση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», τότε μέσα στο 2025 θα πρέπει ν’ απορροφηθούν 6 δισ. ευρώ μόνον από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικός στόχος του πρώην πολιτικού επικεφαλής του Ταμείου Ανάκαμψης, Θεόδωρου Σκυλακάκη, ήταν οι δαπάνες του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2025, ώστε οι επόμενοι οκτώ μήνες να αποτελέσουν περίοδο διόρθωσης των όποιων αστοχιών υπάρξουν. Η περίοδος αυτή τώρα φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει.