THEPOWERGAME
Η τελευταία συμφωνία της ΔΕΗ με την Κωτσόβολος, ύψους 200 εκατ., ανέβασε περαιτέρω τον πήχη των συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων στη χώρα μας μέσα στο 2023. Φέτος έχουν κλείσει 70 συμφωνίες, συνολικού ύψους συναλλαγών 6,17 δισ. ευρώ (στον σχετικό πίνακα που δημοσιεύει το powergame.gr παρουσιάζονται οι 20 μεγαλύτερες, αξίας περίπου 6 δισ. ευρώ).
Το πραγματικό ύψος εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλότερο, αφού υπάρχουν αρκετές συμφωνίες για τις οποίες δεν έχει ανακοινωθεί το τίμημα. Τέτοιου είδους συμφωνίες είναι η μεταβίβαση του 75% (συν 10% σε δεύτερη φάση) της ασφαλιστικής εταιρείας Υδρόγειος, αλλά και η πώληση του 51% της επίσης ασφαλιστικής AlphaLife, θυγατρικής εταιρείας της Alpha Bank.
Αμφότερες οι προαναφερόμενες ασφαλιστικές εταιρείες έχει συμφωνηθεί να μεταβιβαστούν σε ιταλικές εταιρείες, η πρώτη στη Reale Group και η δεύτερη στη Unicredit. Επίσης, δεν υπάρχει τίμημα για την εξαγορά της ΙΟΝ από τον επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Επομένως, το πραγματικό ύψος των εξαγορών στη Ελλάδα το 2023 ξεπερνά τα 6,5 δισ. ευρώ.
Τα μεγέθη αυτά εμφανίζονται αυξημένα σε σχέση με το 2022 κατά περίπου 10%. Σημειώνεται ότι και πέρυσι υπήρξε μια πολύ μεγάλη κινητικότητα σε επίπεδο εξαγορών και συγχωνεύσεων, με κυρίαρχες εκείνες της Viva Wallet από την JP Morgan, της Wind από τη United Group, της Anemos από τη Motor Oil κ.λπ. Το 2022 είχαμε αντίστοιχο αριθμό εξαγορών και συγχωνεύσεων, με το ανακοινωμένο συνολικό τίμημα γι’ αυτές τις συναλλαγές να ανέρχεται σε 5,65 δισ. ευρώ.
Φέτος τη μεγαλύτερη κινητικότητα προκάλεσε η ΔΕΗ. Η επέκτασή της στη ρουμανική αγορά μέσω της εξαγοράς της Enel, αλλά και άλλων περιουσιακών στοιχείων προς την ίδια κατεύθυνση, έφερε τον πήχη των εξαγορών και συγχωνεύσεων της εταιρείας στα 2 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό, αν προστεθεί και η συμφωνία της Κωτσόβολος, τότε φτάνουμε στα 2,2 δισ. ευρώ. Επομένως, περισσότερο από ένα στα τρία ευρώ συναλλαγών εξαγορών και συγχωνεύσεων (Ε&Σ) που συμφωνήθηκαν μέσα στο 2023 προήλθε από τη ΔΕΗ.
Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι για άλλη μια φορά οι τράπεζες. Η τελευταία μεγάλη κίνηση είναι εκείνη της Alpha Bank με τη Unicredit. Η συμφωνία ξεπερνά τα 580 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτήν να συμπεριλαμβάνεται το τίμημα της πώλησης της AlphaLife. Επίσης, η πώληση του 9% της Alpha Bank, ύψους 280 εκατ. ευρώ, έχει αποτιμηθεί με βάση το προσφερόμενο τίμημα της Unicredit, δηλαδή του 1,33 ευρώ ανά μετοχή. Το τελικό τίμημα θα καθοριστεί μετά τον διαγωνισμό που πραγματοποιήσει το ΤΧΣ για την πώληση του 9% που κατέχει στην τράπεζα.
Μεγάλες συναλλαγές είναι επίσης εκείνες που αφορούν τις μεταβιβάσεις ακινήτων τραπεζών (Skyline, Servedor). Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι, σε αντίθεση με τη ΔΕΗ, οι κινήσεις της οποίας έχουν επεκτατικό χαρακτήρα, οι κινήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν «αμυντικό» χαρακτήρα. Εξαίρεση προς την κατεύθυνση αυτήν αποτελεί η Eurobank, η οποία προχωρεί σε εξαγορές άλλων τραπεζών (Ελληνική Τράπεζα) και μάλιστα στο εξωτερικό.
Σημαντική κίνηση αναμφιβόλως είναι κι εκείνη του ομίλου Μυτιληναίου, που αφορά την εξαγορά 5 φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1,4 GW στον Καναδά. Πρόκειται για μια συμφωνία ύψους 1,16 δισ. ευρώ, που την τοποθετεί δεύτερη σε ύψος, πίσω από εκείνη της εξαγοράς της ρουμανικής Enel, από τη ΔΕΗ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
Εν γένει, πολλές συναλλαγές εξαγορών και συγχωνεύσεων μεγάλου ύψους δεν αφορούν την ελληνική αγορά, αλλά τρίτες αγορές (Βαλκάνια, Κύπρος). Από τις 20 μεγαλύτερες συμφωνίες, οι οκτώ αφορούν αγορές εκτός Ελλάδος, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις αποκτούν εκ νέου την εξωστρέφεια που είχαν χάσει στα χρόνια των μνημονίων.