THEPOWERGAME
Σε πολύ δυνατό χαρτί εξελίσσεται το EquiFund, τόσο για τη χώρα, όσο και την κυβέρνηση. Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών EquiFund, που έστησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), και το οποίο αγκάλιασε η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, εξελίσσεται σε ένα success story για τη χώρα.
Η ανασκόπηση αποτελεσμάτων του Ταμείου για το γ’ τρίμηνο του 2023 έδειξε ότι μέχρι σήμερα κεφάλαια του EquiFund, αλλά και τρίτων ιδιωτών που κινητοποιήθηκαν εξαιτίας του Equifund, χρηματοδότησαν 137 επιχειρήσεις με περίπου 340 εκατ. ευρώ. Η δημόσια συμμετοχή στις χρηματοδοτήσεις αυτές ανήλθε σε 138 εκατ. ευρώ και αφορά αποκλειστικά χρήματα του προηγούμενου ΕΣΠΑ 2014-2020.
Τα επενδυτικά αυτά κεφάλαια αποτέλεσαν τόσο κεφάλαια «σποράς» (seed capital), όσο και «εκκίνησης» (venture capital), αλλά και αναπτυξιακά κεφάλαια (growth capital), ανάλογα με το επίπεδο ωριμότητας της επιχείρησης που αποτέλεσε στόχο της χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το Equifund, για κάθε ευρώ που επενδύεται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Επενδυτικά Ταμεία (π.χ. ΕΣΠΑ) κινητοποιούνται συνολικά έως 8 ευρώ πόροι ιδιωτικών κεφαλαίων.
Πρόκειται για μια τεράστια κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων, η οποία δεν είχε συντελεστεί ποτέ στη χώρα μας στο παρελθόν. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ίδια η διαχειριστική Αρχή του Equifund, στα χρήματα που επενδύονται από τα funds του EquiFund υπάρχει ήδη η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και έχει υπολογιστεί ότι κάθε 1 ευρώ που επενδύεται από τους πόρους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) αντιστοιχεί σε περίπου 2,9 ευρώ συνολικών επενδύσεων προς τις επιχειρήσεις αυτές.
Επιπρόσθετα, κάθε επένδυση που πραγματοποιείται από οποιοδήποτε από τα funds του EquiFund προσελκύει κατά κανόνα κι άλλους ιδιώτες επενδυτές, με αποτέλεσμα κάθε 1 ευρώ που επενδύεται από τους πόρους των ΕΔΕΤ μέσω της πρωτοβουλίας αυτής να αντιστοιχεί σε περίπου 7,9 ευρώ συνολικών επενδύσεων προς τις επιχειρήσεις αυτές. Η κινητοποίηση αυτή πόρων έφερε πολλούς εγχώριους και ξένους ενδιαφερόμενους για το λεγόμενο ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων (startups).
Ήδη πολλές επενδύσεις έχουν αποδώσει μεγάλες υπεραξίες. Μέχρι σήμερα έχουν συντελεστεί 10 αποεπενδύσεις (exits) από νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίχθηκαν από το EquiFund. Πρόκειται για επιχειρήσεις που προσέλκυσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον εταιρειών παγκόσμια καταξιωμένων στον χώρο τους, όπως είναι Meta Platforms Inc., Applied Materials, Delivery Hero, CNH Industrial, κλπ.). «Είναι δε σημαντικό ότι, ακόμη και μετά την αποεπένδυση (των funds του EquiFund), οι εν λόγω εταιρείες συνεχίζουν μέρος των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα, διατηρώντας το προσωπικό τους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη», αναφέρει η ανασκόπηση του EquiFund για το γ’ τρίμηνο του 2023.
Μάλιστα, το Ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει 30,9 εκατ. ευρώ από τις αποεπενδύσεις αυτές. Επομένως, το 1/5 των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί έχει ήδη επιστρέψει. Το χρονικό περιθώριο που σημειώθηκαν οι συγκεκριμένες επιστροφές θεωρείται πολύ μικρότερο από το αναμενόμενο, γεγονός που συνιστά απόδειξη της επιτυχούς ανάπτυξης του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων και των θετικών συνεργειών που δημιούργησε η πρωτοβουλία του EquiFund στην Ελλάδα.
Στην επιτυχία αυτήν μεγάλη συμμετοχή είχε ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, που θεωρείται και ο βασικός συντελεστής του EquiFund, ως πρώην στέλεχος του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου (EIF). Σημειώνεται ότι τη διαχείριση των κεφαλαίων του EquiFund την έχει το EIF, το οποίο είναι και συμμέτοχο στην προσπάθεια με περίπου 60 εκατ. ευρώ.
Συνολικά στο Equifund η χώρα μέχρι σήμερα έχει συμβάλει με 200 εκατ. ευρώ με χρήματα από τα ΕΔΕΤ (ΕΣΠΑ), 60 εκατ. ευρώ από το EIF και επιπλέον 38 εκατ. ευρώ από την EIB. Μαζί με τη μόχλευση των ιδιωτών επενδυτών, το EquiFund διαθέτει περίπου 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχει επενδύσει τα 340 εκατ. ευρώ.