THEPOWERGAME
Οι κεντρικές τράπεζες σε μία σειρά από χώρες που είναι οικονομικές υπερδυνάμεις, δεν αύξησαν τα επιτόκια το Σεπτέμβριο, ενώ οι αναδυόμενες αγορές διαιρέθηκαν σε εκείνες που χαλάρωσαν τα επιτόκια στη Λατινική Αμερική και σε μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης και σε εκείνες που προχώρησαν σε σύσφιξη κυρίως στην Ασία.
Τον Οκτώβριο πέντε από τις σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες πραγματοποίησαν συναντήσεις για τον καθορισμό των επιτοκίων, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Τράπεζα της Ιαπωνίας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας, την Αποθεματική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας και την Τράπεζα του Καναδά να επιλέγουν να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια.
Από την άλλη η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ δεν έχουν πραγματοποιήσει ακόμη, συνάντηση για τα επιτόκια.
Τα δείγματα αυτά συγκρίνεται από το Reuters με τον Σεπτέμβριο, όπου τρεις μεγάλες ανεπτυγμένες κεντρικές τράπεζες πραγματοποίησαν μια τελευταία σειρά αυξήσεων επιτοκίων, που ανέβασε το 2023 τον απολογισμό από το έτος μέχρι σήμερα για τις κεντρικές τράπεζες της G10 σε σύνολο 1.150 μονάδων βάσης σε 36 αυξήσεις.
Kαι ενώ ο πληθωρισμός παραμένει ακόμα υψηλός σε σύγκριση με τους στόχους των κεντρικών τραπεζών, η πρόσφατη άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων άλλαξε σημαντικά το σκηνικό τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές, σημειώνουν οι αναλυτές.
«Οι υψηλότερες αποδόσεις (στα ομόλογα) μπορεί να επιτελέσουν ένα ρόλο στην πολιτική σύσφιξης για τη Fed, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, είναι όλο και πιο πιθανή μια παύση στις αυξήσεις από τους κεντρικούς τραπεζίτες, προκειμένου να παρακολουθήσουν τον αντίκτυπο των προηγούμενων αυξήσεων», δήλωσε η Φαμπιάνα Φεντέλι, επικεφαλής επενδύσεων στην M&G Investments.
Η Fed, η οποία θα ανακοινώσει σήμερα την απόφασή της για τα επιτόκια, βρίσκεται πιθανότατα κοντά στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, πρόσθεσε η Φεντέλι.
Επιτόκια: Χαλάρωση αλλά και σύσφιξη στις αναδυόμενες αγορές
Εν τω μεταξύ, οι αποκλίνουσες τροχιές στα επιτόκια συνέχισαν να επικρατούν στις αναδυόμενες οικονομίες, όπου 12 από τις 18 κεντρικές τράπεζες του δείγματος που χρησιμοποίησε το Reuters πραγματοποίησαν συνεδριάσεις τον Οκτώβριο.
Η Λατινική Αμερική και η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κύκλου χαλάρωσης, με τη Χιλή, την Ουγγαρία και την Πολωνία να επεκτείνουν τους κύκλους μείωσης των επιτοκίων σε χαμηλότερα σημεία αναφοράς κατά 150 μονάδες βάσης.
«Οι περικοπές επιστρέφουν γρήγορα επειδή ο κύκλος αυξήσεων ήταν αναμφισβήτητα πολύ γρήγορος και έντονος για ορισμένους», δήλωσε ο αναλυτής Μπάρναμπι Μάρτιν της BofA Securities, προσθέτοντας ότι οι αναδυόμενες αγορές είχαν δει μειώσεις επιτοκίων για τελευταία φορά παρόμοια με τις τρέχουσες το καλοκαίρι του 2020, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετώπισαν τις επιπτώσεις από την καταστροφή της πανδημίας.
Εν τω μεταξύ, οι ασιατικές κεντρικές τράπεζες εξακολουθούσαν να αυξάνουν τα επιτόκια, με την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες να αυξάνουν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμία. Και η Ρωσία και η Τουρκία αύξησαν τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης και 500 μονάδες βάσης αντίστοιχα. Οι κεντρικές τράπεζες στη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Νότια Αφρική, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και την Τσεχία δεν συνεδρίασαν τον Οκτώβριο.
Ο συνολικός απολογισμός για το έτος στις αυξήσεις επιτοκίων ήταν 4.225 μονάδες βάσης μέσω 34 αυξήσεων, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έκαναν επίσης μειώσεις επιτοκίων κατά 570 μονάδες σε 11 κινήσεις.