THEPOWERGAME
Η αύξηση του κόστους των ταξιδιών από τη μία και η επίπτωση του κλίματος στα ταξιδιωτικά σχέδια από την άλλη, είναι οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες. Ωστόσο, φέτος είναι ελαφρώς λιγότεροι από πέρυσι (-2%) αυτοί που επιλέγουν να κάνουν διακοπές σε περιόδους «εκτός εποχής», αξιοποιώντας τις πιο προσιτές τιμές και τον ήπιο καιρό.
Αυτά τα -κατά έναν τρόπο- αντιφατικά στοιχεία καταγράφονται στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC), «Παρακολούθηση του κλίματος για τα ταξίδια στο εσωτερικό και εντός της Ευρώπης», που πραγματοποιείται από τη Mindhaus.
Και ενώ η Ελλάδα παραμένει στην πέμπτη θέση ως προορισμός για το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2023 και Μαρτίου 2024, το ποσοστό των Ευρωπαίων που την προτιμούν, καταγράφει μείωση σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, τη φετινή χειμερινή περίοδο 23/24 το 4,4% των ερωτόμενων δηλώνουν ότι προτιμούν την Ελλάδα, έναντι ποσοστού 6,4% πέρυσι. Στην πρώτη θέση είναι η Γαλλία (7,4%) ακολουθεί η Ιταλία (7,0%) η Ισπανία (6,8%) και η Γερμανία (5,7%). Και οι πέντε προορισμοί καταγράφουν μείωση σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με την έρευνα, το πιο σημαντικό κριτήριο για την επιλογή ενός προορισμού παραμένει ο ευχάριστος καιρός (19% των ερωτηθέντων) ενώ το 14,2% δηλώνουν ότι πρωταρχική τους ανησυχία είναι οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στα ταξιδιωτικά τους σχέδια (από 7% που ήταν τον Μάιο).
Και οι αντιφάσεις δεν σταματούν εδώ. Από τη μια το 22% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι η αύξηση του ταξιδιωτικού κόστους και το 16% ανησυχεί για τα προσωπικά του οικονομικά. Εξ ου και ένα 22% ενδιαφέρεται για ταξίδια εκτός εποχής, το 13% εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί πιο προσιτούς προορισμούς και ένα επιπλέον 13% σχεδιάζει να επωφεληθεί από τις έγκαιρες κρατήσεις πτήσεων και δραστηριοτήτων. Και άλλοι ψάχνουν τις προσφορές της τελευταίας στιγμής, με ένα 23% να αφήνει κάποιες από τις επιλογές του ανοιχτές για μεταφορά ή διαμονή.
Ωστόσο, το 71% των Ευρωπαίων επιλέγουν είτε να διατηρήσουν είτε να αυξήσουν τις ταξιδιωτικές τους δαπάνες. Μάλιστα, πάνω από τους μισούς (54%) σχεδιάζουν περισσότερα από ένα ταξίδια, ενώ αυξήθηκε κατά 7% ο αριθμός όσων Ευρωπαίων σχεδιάζουν να δαπανήσουν περισσότερα από 1.500 ευρώ ανά ταξίδι.
Η εκτόξευση της Αθήνας
Η Αθήνα γνωρίζει μια πολύ καλή χρονιά φέτος σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές της αφίξεις και μάλιστα αποτελεί τη μόνη πόλη της γηραιάς ηπείρου που σημείωσε αύξηση στις αφίξεις κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Το τελευταίο Barometer CityDNA, το οποίο βασίζεται στα δεδομένα αεροπορικών εισιτηρίων της ForwardKeys, καταγράφει αύξηση 6% στις αεροπορικές αφίξεις στην Αθήνα σε σύγκριση με το 2019, την ώρα που η Λισαβόνα έφτασε στα ίδια επίπεδα ενώ όλες οι άλλες πόλεις υστερούν από το προπανδημικό έτος.
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της χρονιάς, η Αθήνα θα συνεχίσει να κινείται με ανοδικούς ρυθμούς, με τις κρατήσεις που έχουν καταγραφεί έως τώρα και αφορούν αφίξεις κατά το τέταρτο τρίμηνο να είναι αυξημένες κατά 13% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2019. Το ίδιο ποσοστό αύξησης σημειώνει και η Λισαβόνα και ακολουθούν η Μαδρίτη με προβλεπόμενη αύξηση 9% έναντι του 2019, η Κωνσταντινούπολη με αναμενόμενη αύξηση 4%, το Μιλάνο με 2%, ενώ όλες οι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις θα κλείσουν το δ’ τρίμηνο με χαμηλότερα ποσοστά από το 2019.
Οι αεροπορικές εταιρείες, ακολουθώντας την αυξημένη ζήτηση, έχουν προχωρήσει στην αύξηση της προσφοράς αεροπορικών θέσεων. Και βλέποντας ότι οι ταξιδιώτες δεν εγκαταλείπουν εύκολα την τακτική του last minute, η ζήτηση ενδέχεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο όσο πλησιάζει η ημερομηνία του ταξιδιού.