THEPOWERGAME
Το ελαιόλαδο δεν σταματά να ακριβαίνει, με τα νοικοκυριά να καλούνται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, την ώρα που η τιμή του τενεκέ από τη νέα σοδειά έχει «εκτοξευτεί», καθιστώντας το λάδι… είδος πολυτελείας για αρκετούς πολίτες. Η κατακόρυφη αύξηση της τιμής στο ελαιόλαδο επηρεάζει άμεσα και την εστίαση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ευρεία χρήση του συγκεκριμένου αγαθού στα φαγητά.
Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση επισημαίνουν με νόημα ότι η συζήτηση που είχε ακολουθήσει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία για το ηλιέλαιο και την αύξηση τιμών στις τηγανιτές πατάτες και στο σουβλάκι, δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτό που θα συμβεί το φετινό χειμώνα με το πανάκριβο ελαιόλαδο. Αρκετοί πολίτες, που συνήθιζαν να αγοράζουν κάθε χρόνο τον τενεκέ με το λάδι από γνωστούς και συγγενείς σε χωριά της περιφέρειας, διαπιστώνουν με έκπληξη ότι φέτος η τιμή στο ελαιόλαδο έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί, αγγίζοντας ακόμα και τα 200 ευρώ σε περιπτώσεις βιολογικής παραγωγής. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που πλέον αντικαθιστούν το ελαιόλαδο με ηλιέλαιο ή σπορέλαιο στην παρασκευή φαγητού, καθώς είναι αρκετά φθηνότερο.
Πόσο πωλείται το ελαιόλαδο – Η τιμή στο ράφι
Στα ράφια των σούπερ μάρκετ το ελαιόλαδο φθάνει σε τιμές άνω των 12 με 13 ευρώ, έχοντας φύγει από τον χονδρέμπορο στα 9,25 ευρώ, την ώρα που η τιμή για την περυσινή χρονιά δεν ξεπερνούσε τα 4 με 4,5 ευρώ. Παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν μια μέση τιμή στα 17 ευρώ το λίτρο στο ελαιόλαδο, χωρίς όμως να αποκλείουν ακόμα και μια τιμή 20 ευρώ/λίτρο για τα νοικοκυριά, καθώς η φετινή παραγωγή είναι ιδιαίτερα μειωμένη. Σε περιοχές με πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή λαδιού, όπως η Μεσσηνία και η Κρήτη, πολλές ελιές είναι άδειες, καθώς λόγω των κλιματικών συνθηκών «ο καρπός δεν έδεσε», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Στα Χανιά η φετινή σοδειά είναι μειωμένη κατά 80%, την ώρα που υπάρχει έντονος ανταγωνισμός από το εξωτερικό (κυρίως Ιταλία) στις δημοπρασίες λαδιού.
Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το Mega, τίθεται σοβαρό θέμα επάρκειας σε ελαιόλαδο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις εξαγωγές της χώρας σε μια χρονική περίοδο που η παραγωγή της Ισπανίας (εξαγωγικός πυλώνας της Μεσογείου) παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις ελέω έντονης ξηρασίας και η Ιταλία πασχίζει να αφήσει πίσω της την κρίση με το βακτήριο Xylella fastidiosa, που κάθε χρόνο εξολοθρεύει ολόκληρους ελαιώνες. Το ελαιόλαδο είναι τόσο περιζήτητο, που οι χονδρέμποροι σπεύδουν να «στοκάρουν», αγοράζοντας ποσότητες σε υψηλές τιμές, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει κατακόρυφα στη συνέχεια η λιανική τιμή στο ράφι των σούπερ μάρκετ.
Σκρέκας για ελαιόλαδο: Δεν μπορεί να μπει πλαφόν στην τιμή
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παρακολουθεί στενά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά λαδιού σε μια χρονική περίοδο που η ακρίβεια δεν σταματά να δοκιμάζει τις αντοχές των νοικοκυριών. Σε πρόσφατη τοποθέτησή του, πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κώστας Σκρέκας, σχολίασε ότι το πρόβλημα με το ελαιόλαδο δεν είναι ελληνικό, «μας έρχεται από το εξωτερικό, καθώς έχει μειωθεί πολύ η παραγωγή».
Αφού εκτίμησε ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα βοηθήσει, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να μπει πλαφόν στην τιμή του λαδιού, καθώς η τιμή του στη «μαύρη αγορά» θα εκτοξευτεί.
Αυξάνονται τα κρούσματα νοθείας και κλοπών στο ελαιόλαδο
«Τρεις φορές πάνω είναι η τιμή του λαδιού», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος εργαζομένων καταναλωτών ΓΣΕΕ, Αποστόλης Ραυτόπουλος, κάνοντας λόγο για αισχροκέρδεια και για ανάγκη αυστηρότερων ελέγχων στην αγορά.
Σημειώνεται ότι το πανάκριβο ελαιόλαδο έχει παίξει τον ρόλο του και στην αύξηση των κρουσμάτων στις σοδειές, με τους ελαιοπαραγωγούς να βάζουν μέχρι και συστήματα GPS στον καρπό για να προστατευτούν από τους επιτήδειους. Επίσης, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις νοθείας και παρουσίασης του λαδιού ως «έξτρα παρθένου ελαιόλαδου».