THEPOWERGAME
Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των αρμόδιων υπουργών, το ποσό του αποθεματικού για τη γεωργία, που αφορά στην Ελλάδα και την Σλοβενία θα είναι «σημαντικό».
Πρόσθεσε ότι το γεωργικό αποθεματικό συνήθως αφορά σε κρίσεις που προκαλούνται από καταστάσεις στην αγορά, αλλά χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί για την στήριξη των αγροτών. Πολλά κράτη-μέλη υπογράμμισαν ότι χρειάζεται η ενίσχυση της στήριξης για τους αγρότες στη διαχείριση κρίσεων, είπε.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος μίλησε επίσης για την επίσκεψή του στη Ελλάδα και συγκεκριμένα στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές στη Θεσσαλία και σημείωσε ότι «υπάρχει ανάγκη για περισσότερα μέσα αλληλεγγύης για τους αγρότες».
Αυγενάκης: Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η Θεσσαλία
Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες λέγοντας ότι «η Θεσσαλία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση της ΝΔ, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει μετά τις θεομηνίες που έπληξαν την περιοχή».
Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι τα προβλήματα είναι τέτοια που δεν υπάρχει περιθώριο για καμία καθυστέρηση και γι’ αυτό το λόγο και ο πρωθυπουργός σήμερα, αλλά και ίδιος αύριο, έχουν καλέσει τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα για να ενημερωθεί για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, στην υλοποίηση των οποίων απαιτείται η συμβολή της Περιφέρειας.
Στο ερώτημα αν θα επηρεαστεί η διατροφική αλυσίδα από τις καταστροφές στη Θεσσαλία, ο ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι πλημμύρισαν 1.100.000 στρέμματα και ότι στη Θεσσαλία υπάρχει το 23% της φυτικής και το 18% της ζωικής παραγωγής. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των πλημμυρισμένων είναι βαμβακοχώραφα και το βαμβάκι είναι ένα βιομηχανικό προϊόν που εξάγεται. Είπε ότι θα υπάρξει μια μικρή διαταραχή με την παραγωγή σιτηρών, αλλά δεν υπάρχει ζήτημα έλλειψης οπωροκηπευτικών, χαρακτηρίζοντας αισχροκέρδεια την αύξηση των τιμών αμέσως μετά τις πλημμύρες.
Επίσης χαρακτήρισε ψεύδη όσα εγράφησαν για την ανάγκη να παρέλθει πενταετία για την αποκατάσταση των εδαφών ή για μόλυνση των θαλασσίων υδάτων, τονίζοντας ότι άλλα δείχνουν οι επιστημονικές μετρήσεις του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Είπε ότι πολλά από τα εδάφη είναι έτοιμα για καλλιέργεια την επόμενη περίοδο ενώ σε άλλα θα απαιτηθούν «μικρές θεραπείες», ώστε να γίνουν οι αναγκαίες βελτιώσεις για την αποκατάστασή τους.
Ανακοίνωσε μάλιστα ότι σύντομα θα ξεκινήσουν στη Θεσσαλία σεμινάρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ώστε να ενημερωθούν καλλιεργητές, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιούργησαν οι θεομηνίες.