THEPOWERGAME
Παρόμοιες με τους δημοσιονομικούς στόχους της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι εκτιμήσεις του παραδοσιακά συντηρητικού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα επόμενα χρόνια. Οι εκθέσεις του Ταμείου που δημοσιεύτηκαν στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου που πραγματοποιήθηκε στο Μαρόκο, έκρυβαν θετικές εκπλήξεις για την ελληνική οικονομία. Το ΔΝΤ επέμενε την τελευταία δεκαετία να βλέπει μόνο εμπόδια, δυσκολίες και περιορισμένες αναπτυξιακές προοπτικές, όμως πλέον δείχνει να αλλάζει κατεύθυνση παράλληλα με την αλλαγή στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ, τότε η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να συμπληρώσει μία οκταετία μοναδικών οικονομικών επιδόσεων. Με ετήσια ανάπτυξη άνω του 2% και με σταθερή μείωση του λόγου δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ, η Ελλάδα το 2028 θα είναι μία οικονομία με εντελώς διαφορετικά και αναβαθμισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Θα έχει καταφέρει να επιστρέψει στο επίπεδο που βρισκόταν το ΑΕΠ της πριν το 2008 και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και ταυτόχρονα θα έχει μειώσει τόσο πολύ το χρέος που ως ποσοστό του ΑΕΠ ενδέχεται να μην είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Το ελληνικό χρέος είναι το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο αλλά τα τελευταία χρόνια ακολουθεί πτωτική πορεία. Έως το 2028 εκτιμάται θα πέσει στο 145,3% όταν το ιταλικό θα βρίσκεται στο 140%, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αβέβαιο δημοσιονομικό μονοπάτι που ακολουθεί η ιταλική κυβέρνηση.
Οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί στέκονταν για πολλά χρόνια στις κακές επιδόσεις του παρελθόντος και λόγω της πολύ βαθιάς κρίσης των μνημονίων κατά τη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα έχασε πάνω από το 25% της οικονομικής της παραγωγής, περιόριζαν την οικονομική δυναμική της ελληνικής οικονομίας σε μακροπρόθεσμο ετήσιο ρυθμό γύρω στο 1%.
Με ανάπτυξη 2,5% το 2023, 2% το 2024 και άνω του 2% ετησίως έως και το 2028, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ φέρνουν την Ελλάδα στους πρωταγωνιστές της ανάπτυξης πανευρωπαϊκά. Η παράλληλη προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία θα οδηγήσει σε νέες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης και σε σημαντική άνοδο των εισροών επενδυτικών κεφαλαίων.
Η ανάγκη δημιουργίας του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης μετά την πρωτοφανή ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, έδωσε μία ευκαιρία στην Ελλάδα να υλοποιήσει μεγάλα επενδυτικά σχέδια και να ενεργοποιήσει εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις που αντιμετώπιζαν με επιφυλακτικότητα την ελληνική αγορά και τις προοπτικές της οικονομίας. Η συνετή δημοσιονομική διαχείριση επέτρεψε την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ήδη από το 2022 και το ΔΝΤ εκτιμά ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στο 1,7% το 2024 και κατά μέσο όρο θα διαμορφωθεί στο 1% την περίοδο 2025-2028. Για μία τριετία (2024-2026) το γενικό έλλειμμα της κυβέρνησης θα διαμορφωθεί χαμηλότερα από το 1% όταν κατά μέσο στην Ευρωζώνη τοποθετείται άνω του 2%.
Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης ότι η ανεργία θα υποχωρήσει κάτω από το 10% το 2024 για πρώτη φορά από το 2009. Η ελληνική οικονομία εμφάνιζε ποσοστό ανεργίας πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο την περίοδο 2002-2009 αλλά στη συνέχεια και εξαιτίας της μεγάλης κρίσης χρέους η απόκλιση ήταν τεράστια. Το αποκορύφωμα ήταν το 2013 που η ανεργία στην Ελλάδα ξεπέρασε το 28% όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν στο 11,5%. Σήμερα η ανεργία είναι στο 10,8% διπλάσια περίπου από τον μέσο όρο της Ε.Ε.