THEPOWERGAME
Με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε υψηλότερα επίπεδα μετά το νέο πολεμικό μέτωπο που άνοιξε στη Μέση Ανατολή, κορυφώνονται οι ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού. Ένα νέο κύμα ακρίβειας δεν θα μπορεί να αποκλειστεί εάν οι υφιστάμενες ανατιμήσεις παγιωθούν σε βάθος χρόνου.
Η 590ήμερη και πλέον ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, πως η Χαμάς «ξεκίνησε έναν σκληρό και μοχθηρό πόλεμο» αφήνουν τις αγορές των εμπορευμάτων εκτεθειμένες σε ένα ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Αν και πάγωσε το ράλι στις τιμές του πετρελαίου που σημειώθηκε τη Δευτέρα, οι αγορές εμπορευμάτων παραμένουν έκτοτε σε επιφυλακή. Ουδείς γνωρίζει εάν οι ΗΠΑ θα σκληρύνουν τη στάση τους ως προς την εφαρμογή των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν ύστερα από πληροφορίες πως συνέβαλε στον σχεδιασμό των επιθέσεων της Χαμάς. Η Τεχεράνη αρνείται την οποιαδήποτε εμπλοκή και καταδίκασε τις επιθέσεις. Πρόσφατα, η χώρα είχε καταφέρει να αυξήσει την πετρελαϊκή παραγωγή στο υψηλό πενταετίας, εξάγοντας το μεγαλύτερο τμήμα στην Κίνα.
Οι φθινοπωρινές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ενσωματώνουν μια βραδύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού χωρίς να έχουν λάβει υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Την Τρίτη, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ αποκλιμακώθηκε στα 87,5 δολάρια το βαρέλι και του αργού στα 85 δολάρια, αντίστοιχα, αλλά η άνοδος παραμένει περίπου στο 3%.
Μια επιπλέον ανησυχία πηγάζει από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου πάνω από 12% την Τρίτη στα 50 ευρώ τη μεγαβατώρα ύστερα από ένα αντίστοιχο 15% που είχε καταγραφεί τη Δευτέρα. Κεντρικό ρόλο στις ανοδικές τάσεις που επικρατούν στην αγορά TTF της Ολλανδίας διαδραμάτισε η εντολή που έδωσε η ισραηλινή κυβέρνηση να παύσει προσωρινά η Chevron την παραγωγή στο υπεράκτιο κοίτασμα Tamar. Την ίδια ώρα πληροφορίες θέλουν εργαζομένους του ενεργειακού ομίλου στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αυστραλίας να σχεδιάζουν εκ νέου απεργιακές κινητοποιήσεις.
Αν και οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης επανήλθαν την Τρίτη σε θετικό πρόσημο μετά τις απώλειες της Δευτέρας, η επαγρύπνηση των επενδυτών καταδεικνύεται επίσης από την αναρρίχηση του χρυσού στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάιο.
Στο Λονδίνο, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κυμαίνεται πάνω από τα 1.860 δολάρια την ουγκιά, διατηρώντας κέρδη της τάξεως του 1,6% όσο επενδυτές αναζητούν καταφύγιο για τα κεφάλαια τους. Αν και το πολύτιμο μέταλλο επηρεάζεται από τις προσδοκίες για την πορεία των επιτοκίων στις ΗΠΑ, η μακροπρόθεσμη πορεία του θα εξαρτηθεί κυρίως από τις γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις του νέου πολεμικού μετώπου που άνοιξε στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις του ΔΝΤ, ο πληθωρισμός στην παγκόσμια οικονομία θα διαμορφωθεί στο 5,8% μέσα στο 2024, αντανακλώντας μιας προς τα πάνω αναθεώρηση από το 5,2% που είχε εκτιμηθεί προ τριμήνου. Τονίζοντας πως μετά την πανδημία και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η ανάπτυξη παραμένει αργή και άνιση, σε διεθνή κλίμακα, το ΔΝΤ προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υπερβαίνει τον στόχο των κεντρικών τραπεζών έως το 2025. Απομένει να διευκρινιστεί εάν το νέο μέτωπο στη Μέση Ανατολή θα αφήσει ένα επιπλέον αποτύπωμα.