THEPOWERGAME
Μεγάλες «γκρίνιες» ακούστηκαν από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών για τα επίπεδα επιστροφών του κλάδου (clawback και rebate) στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Όπως αναφέρθηκε πριν από λίγο στη συνέντευξη τύπου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), το clawback και το rebate κατά το 2022 έχει ξεπεράσει την κρατική δαπάνη στην δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.
Συγκεκριμένα, ανήλθε στο 46,4%, έναντι 42,8% του Δημοσίου, ενώ το υπόλοιπο 10,8% καταβάλει ο πολίτης (ασθενής). Οι Έλληνες καταβάλουν 664 εκατ. ευρώ, το δημόσιο 2,6 δισ. Ευρώ κι η βιομηχανία/εισαγωγικές πλησιάσουν τα 3,0 δισ. ευρώ. Στην πράξη, οι επιστροφές στην δαπάνη φαρμάκων έχει ξεπεράσει το 50% στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και πλησιάζει το 70% στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.
«Τα νούμερα έτσι όπως διαμορφώνονται στην πλάτη της βιομηχανίας έχουν φτάσει στο μη παρέκει» είπε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου. «Δεν αντέχουμε άλλο», πρόσθεσε. Εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ σημείωσαν ότι μέχρι στιγμής η πολιτική έχει επιφέρει απουσίες φαρμάκων και καθυστερήσεις στην εισαγωγή νέων και καινοτόμων φαρμάκων που παίρνει πάνω από 617 μέρες έναντι 420 το 2021 να έρθουν στην χώρα, αλλά αν συνεχιστεί η κατάσταση θα αρχίσει η έξοδος επιχειρήσεων από την αγορά.
Συνολικά, ο ΣΦΕΕ ζήτησε από τη κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα της υποχρηματοδότησης τους συστήματος υγείας, καθώς υστερεί περίπου 1,6% σε όρους ΑΕΠ με την υπόλοιπη ενωμένη Ευρώπη. Όπως ειπώθηκε στη χώρα μας το 2021 κατευθύνθηκε το 9,2% του ΑΕΠ, έναντι 10,9% στην ΕΕ-27, στον τομέα υγείας (φάρμακα, νοσηλεία κλπ.). Επίσης ζήτησε να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στην εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων και επιπλέον να εστιάσει σε μια στρατηγική ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής στο πλαίσιο του επαναπατρισμού της φαρμακευτικής παραγωγής στην Ευρώπη.