THEPOWERGAME
Σε έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες του τουρισμού της χώρας μας εξελίσσεται το Ισραήλ, καθώς τα τελευταία χρόνια τόσο ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών, όσο και οι επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.
Οι περισσότεροι Ισραηλινοί τουρίστες προσεγγίζουν τη χώρα μας μέσω του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», για το οποίο η εθνικότητα αυτή παρουσιάζει τον δεύτερο ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 75 χρόνων της ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας EL AL, το Ισραήλ αποτελεί την 7η δυνατότερη αγορά για την Αθήνα. Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου αφίχθησαν 187.000 Ισραηλινοί, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 77% σε σύγκριση με το 2019.
Σε ό,τι αφορά την EL AL, η επιβατική κίνηση στο δρομολόγιό της από/προς Αθήνα παρουσιάζει αύξηση 33% από την αρχή της χρονιάς έως και τον Αύγουστο, φτάνοντας συνολικά τους 120.000 επιβάτες (αφίξεις + αναχωρήσεις).
Η κ. Μαρία Μαστοράκη, country manager Greece, της TAL Aviation, αντιπρόσωπος πωλήσεων, μάρκετινγκ και διανομής της EL AL, ανέφερε ότι η ισραηλινή εταιρεία φέτος πραγματοποιεί 14 εβδομαδιαίες αναχωρήσεις στο δρομολόγιο Αθήνα – Τελ Αβίβ, με Boeing 738-900, και το πρώτο τρίμηνο διακινήθηκαν 40.000 επιβάτες. Στο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Τελ Αβίβ πραγματοποιεί 5 εβδομαδιαίες πτήσεις, με ίδιο τύπο αεροπλάνου, και έχει διακινήσει 12.000 επιβάτες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Ο κ. Kobi Golan, AVP Global Operations της EL AL, αναφέρθηκε στο 5ετές στρατηγικό πλάνο της αεροπορικής εταιρείας, το οποίο περιλαμβάνει επέκταση του στόλου με περισσότερα από 20 νέα αεροσκάφη, την ανακατασκευή παλαιότερων, αλλά και την ένταξη νέων προορισμών στο πρόγραμμα πτήσεων. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η αεροπορική εταιρεία βρίσκεται στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για συνεργασία με την ταξιδιωτική εταιρεία ISSTA, έτσι ώστε πλέον να δημιουργηθεί ένας ολοκληρωμένος ταξιδιωτικός οργανισμός.
Μια τέτοια κίνηση αναμένεται να τροφοδοτήσει ακόμα περισσότερο τα ισραηλινών συμφερόντων ξενοδοχεία που λειτουργούν στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, οι μονάδες που αναπτύσσει η Brown Hotels, αλλά και οι όμιλοι Fattal Group, Zoia Fund, Ficus Investments και πολλοί ακόμα μεμονωμένοι επενδυτές, που προχωρούν στην αγορά ξενοδοχείων, αλλά και ακινήτων, με σκοπό την αξιοποίησή τους μέσα από πλατφόρμες τύπου AirBnB.
Να σημειωθεί ότι πτήσεις από το Ισραήλ προσγειώνονται εκτός από τον ΔΑΑ και σε Ρόδο, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Κω, Χανιά, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Άκτιο, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Ζάκυνθο και Σάμο και συνολικά φέτος έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 962.000 αεροπορικές θέσεις, αυξημένες κατά 53,7% σε σύγκριση με πέρυσι (Airdata tracker, ΙΝΣΕΤΕ).
Το προφίλ των Ισραηλινών τουριστών
Η συντριπτική πλειονότητα των Ισραηλινών τουριστών (80%) ταξιδεύουν στην Ελλάδα για διακοπές, ένα 9% για να επισκεφθούν οικογένεια και φίλους και άλλο ένα 9% ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, ένα ποσοστό που επιδέχεται σοβαρής βελτίωσης. Η περαιτέρω ανάπτυξη ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα και άλλων επιχειρηματικών σχέσεων θα μπορούσε να ενισχύσει τα επαγγελματικά ταξίδια ανάμεσα στις δύο χώρες.
Στα δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών που συνδέουν την Αθήνα με το Τελ Αβίβ, το 89% των επιβατών είναι αλλοδαποί που ζουν στο εξωτερικό (προφανώς οι περισσότεροι είναι ισραηλινής εθνικότητας), το 9% είναι οι Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα και ένα 2% είναι αλλοδαποί που ζουν στην Ελλάδα.
Οι ταξιδιώτες αυτοί προτιμούν να κάνουν τις κρατήσεις τους απευθείας στους ιστότοπους των αεροπορικών εταιρειών (66%). Το 26% απευθύνονται σε τουριστικό πράκτορα και ένα 8% σε διαδικτυακές πλατφόρμες (OTA). Το «παράθυρο κράτησης» είναι κατά μέσο όρο 43 ημέρες πριν από την αναχώρηση.
Οι Ισραηλινοί ταξιδεύουν κυρίως ως ζευγάρια, είναι 43 ετών και πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 2 ταξίδια τον χρόνο από/προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας. Η μέση διάρκεια του ταξιδιού τους είναι 8 ημέρες. Από την άλλη, οι Έλληνες που επισκέπτονται το Ισραήλ είναι κυρίως γυναίκες ηλικίας 52 ετών, πραγματοποιούν 4 ταξίδια τον χρόνο, με μέση διάρκεια τις 6 ημέρες. Είναι προφανές ότι εδώ μιλάμε κυρίως για ταξίδια με θρησκευτικό περιεχόμενο.