THEPOWERGAME
Ανεβαίνει το επίπεδο συναγερμού στην κυβέρνηση για την αποκατάσταση των ζημιών από τις φονικές πλημμύρες σε Θεσσαλία και Μαγνησία, με τον Κωστή Χατζηδάκη να φέρνει έκτακτο προϋπολογισμό στη Βουλή, αυξάνοντας τη «χρηματοδοτική δύναμη» του Δημοσίου έως και 700 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, το κόστος από τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, στο ζωικό κεφάλαιο, στον αστικό ιστό (σπίτια, κατοικίες), στις επιχειρήσεις (επαγγελματικοί χώροι), αλλά και στις υποδομές (δρόμοι, δίκτυα κ.λπ.) είναι πολύ μεγαλύτερο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ ή το 1,1% του ΑΕΠ και αναμένεται να διογκωθεί περαιτέρω, καθώς η καταγραφή στους πληγέντες δήμους συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αναλυτική εικόνα.
Αρμόδιες πηγές εκφράζουν έντονο προβληματισμό και ανησυχία για το νέο πλήγμα στην οικονομία, επισημαίνοντας ότι μετά το αναπάντεχο χτύπημα με τις πυρκαγιές, στην… καταιγίδα προστέθηκαν οι πλημμύρες, απειλώντας με ανατροπή τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής. Δεν είναι μόνο το κόστος των μέτρων για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών, είναι κυρίως ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπέστη μεγάλη ζημιά η παραγωγή (φυτική και ζωική), που αποτελεί βασικό κινητήρα της ανάπτυξης, καθώς η συμμετοχή στο ΑΕΠ φθάνει στο 5,2%.
Την ίδια στιγμή, οι νέοι κραδασμοί στην πραγματική οικονομία ενισχύουν τις ταμειακές πιέσεις για την αποκατάσταση των ζημιών, ανεβάζοντας επικίνδυνα τον λογαριασμό, επηρεάζοντας ανάλογα και τα δημόσια οικονομικά, σε μια στιγμή που ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ φέτος διαφυλάσσεται ως κόρην οφθαλμού, καθώς η επικαιροποιημένη πρόβλεψη στο Μεσοπρόθεσμο για 1,1% του ΑΕΠ έχει αρχίσει να κλονίζεται και να βγαίνει από τον χάρτη, λόγω της νέας αύξησης των πιστώσεων που θα προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός.
Εν όψει και της νέας αξιολόγησης του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Moody’s αυτήν την Παρασκευή, στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να αποφύγουν κάθε είδους δαπάνη που θα μεταφραστεί σε επιβάρυνση στο πρωτογενές αποτέλεσμα, αναζητώντας πηγές χρηματοδότησης με το λιγότερο δημοσιονομικό αποτύπωμα. Στη βάση αυτήν, εξετάζονται ανακατανομές κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα που δεν έχουν προχωρήσει ή δεν έχει ανάψει το «πράσινο φως», ώστε να κατευθυνθούν σε δράσεις για τους πληγέντες, και τα οποία θα έχουν μικρότερη επίπτωση. Εσωτερικές ανακατανομές πόρων σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούν να γίνουν, ώστε να προφυλαχθεί η δεξαμενή των ταμειακών διαθεσίμων με τα 38,1 δισ. ευρώ, που αποτελεί ασπίδα για φθηνότερο δανεισμό.
Το κόστος από τον απρόβλεπτο παράγοντα των πλημμυρών, αναπόφευκτα, θέτει σε νέα βάση ακόμα και το εύρος και τον χρόνο υλοποίησης των όποιων εξαγγελιών θα κάνει ο πρωθυπουργός την επόμενη Κυριακή από το βήμα της ΔΕΘ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ομιλία του ξαναγράφεται από λευκή σελίδα.