THEPOWERGAME
Το σφυροκόπημα που δέχεται η τουρκική λίρα τον τελευταίο χρόνο αλλά και η σταθερή διολίσθηση του εθνικού νομίσματος της Γείτονος έχει οδηγήσει την πλειοψηφία των Τούρκων να «ψάχνονται» σε διάφορες εναλλακτικές επενδύσεις όπως τον χρυσό, τα ξένα νομίσματα ακόμη και τα κρυπτονομίσματα. Η Ελλάδα που είναι η κοντινότερη χώρα τους στην ζώνη του ευρώ και που έχει πρόγραμμα χρυσής βίζας για όποιους επενδύσουν ένα σχετικά μικρό κεφάλαιο δεν έχει καταφέρει να συγκινήσει τους Τούρκους που αναζητούν ένα κάποιο καταφύγιο για τις οικονομίες τους. Το ίδιο ισχύει και για τους επιχειρηματίες της γειτονικής χώρας οι οποίοι πιθανόν θα ήθελαν να έχουν μία εμπορική θυγατρική η οποία να εισπράττει σε ευρώ ή μία μονάδα που οι συναλλαγές της να μην έχει τα σκαμπανεβάσματα που παρουσιάζει η λίρα κάτι που θέτει σε κίνδυνο την ίδια την επιχειρηματική τους βιωσιμότητα.
Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι την τελευταία εικοσαετία είχαμε σημαντικές κινήσεις από Τούρκους επιχειρηματίες τόσο σε επίπεδο παρουσίας στην λιανική με ανάπτυξη αλυσίδων (mavi Jeans, Koton, Ipekyol, Gizia, υποδήματα Inci) οι οποίες αποχώρησαν εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης στην χώρα μας στις αρχές της περασμένης δεκαετίας ενώ ιδιαίτερα δραστήριος ήταν και ο όμιλος Dogus ο οποίος αποεπένδυσε καθώς είχε επιτακτική ανάγκη από ρευστότητα.
Πώς φτάσαμε στο πάγωμα των σχέσεων
Για το θέμα το powergame.gr ζήτησε την γνώμη του Στέφανου Χατζημανώλη, αντιπροέδρου του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδας και επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη που έχει στενές επαγγελματικές σχέσεις με την γείτονα χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Χατζημανώλη «δυστυχώς εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο λόγω του κορονοϊού, των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων στην Τουρκία και του μεταναστευτικού προβλήματος, οι σχέσεις των δύο χωρών έφτασαν στο ναδίρ. Το τουρκικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι αμείωτο αυτή την στιγμή όμως δεν υπάρχει καμία απεικόνιση του. Ατόνησαν όλες οι συναντήσεις, οι επικοινωνιακές επαφές καθώς και το πληροφοριακό υλικό. Ακόμη και το κομμάτι των golden visa από την στιγμή που πέρασε σε ένα βαθμό υπό τον έλεγχο της Ε.Ε. σημείωσε καθίζηση».
Οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν
Για να επανέλθουν οι εμπορικές και όχι μόνο σχέσεις των δύο χωρών στα προ κρίσης επίπεδα ο κ. Χατζημανώλης αναφέρει «ότι θα πρέπει να γίνει ένα δυνατό restart. Αυτό θα επιτευχθεί εάν κινητοποιηθούν οι εμπορικοί ακόλουθοι των δύο χωρών καθώς σήμερα είναι ακινητοποιημένοι μιας και οι σχέσεις σε πολιτικό επίπεδο είναι σχεδόν παγωμένες. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκε να κάνουμε τεράστια προσπάθεια από την πλευρά μας να πείσουμε τις ελληνικές αρχές να επιτρέψουν τις πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ενώ οι πτήσεις ήταν ελεύθερες προς όλες τις χώρες της Ε.Ε. κάποιοι σκληροπυρηνικοί στα ελληνικά υπουργεία κρατούσαν την συγκεκριμένη σύνδεση κλειστή. Οι συνδέσεις ξεκινούν αυτό το διάστημα και είναι ένα θετικό σημάδι. Επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το άνοιγμα των συνόρων, και συγκεκριμένα οι Κήποι, και στην συνέχεια η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την Τουρκία. Αν πραγματοποιηθούν αυτά τα τρία βήματα θα υπάρξει μία διαδικασία να επανακάμψουμε, να πραγματοποιηθούν κάποιες συζητήσεις, να ενημερωθούμε και οι δύο πλευρές για τα πλεονεκτήματα της μετά covid περιόδου και να δούμε πως μπορεί να υπάρξει μία επενδυτική δράση».
Ως πρώτο και σχετικά πιο εύκολο στάδιο είναι να επανέλθει το κομμάτι του τουρισμού σύμφωνα με τον κ. Χατζημανώλη και αμέσως μετά αναμένεται να έρθει το εμπόριο. «Οι Τούρκοι είτε λόγω Covid είτε λόγω κρίσης έχουν αποχωρήσει τόσο από την αγορά της Θεσσαλονίκης όσο και της Βόρειας Ελλάδας. Η μόνη τουρκική επένδυση η οποία συνεχίζει δυναμικά είναι η χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ. Σαν επιμελητήριο δεχόμαστε μηνύματα για επανάκαμψη τουρκικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα όμως πρέπει να γίνει εμπορικό restart. Αυτή η επανεκκίνηση πρέπει να γίνει μέσα από τις προξενικές μας αρχές οι οποίες όμως για να δραστηριοποιηθούν πρέπει να έχουν εντολή από το Υπουργείο Εξωτερικών. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας λόγω των πολιτικών καταστάσεων δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως, ελπίζω αυτό να αλλάξει σύντομα και να ανοίξουν ξανά οι εμπορικοί δίαυλοι μεταξύ των δύο χωρών» κατέληξε ο κ. Χατζημανώλης.