THEPOWERGAME
Τρίτη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ε.Ε. εμφάνισε η Ελλάδα, πίσω από Λιθουανία και Σλοβενία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, μία ημέρα μετά τα όσα δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης στη χώρα μας το β΄τρίμηνο.
Ειδικότερα, οριακή αύξηση σημείωσε το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ και την Ε.Ε. το β’ τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο. Το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και παρέμεινε σταθερό στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.
Το α’ τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην Ε.Ε.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,4% στην Ε.Ε. το β’ τρίμηνο του 2023, μετά από αυξήσεις 1,1% και στις δύο ζώνες το α’ τρίμηνο.
Ανά κράτος μέλος, η Λιθουανία (+2,9%) κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από τη Σλοβενία (+1,4%) και την Ελλάδα (+1,3%). Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Πολωνία (-2,2%), στη Σουηδία (-0,8%) και στην Αυστρία (-0,7%).
Αύξηση της απασχόλησης
Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,1% στην ΕΕ το β’ τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το α’ τρίμηνο του 2023, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,4% στην Ε.Ε.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022 η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,1% στην Ε.Ε. μετά από +1,6% στη ζώνη του ευρώ και +1,5% στην Ε.Ε. το α’ τρίμηνο.
Την υψηλότερη αύξηση της απασχόλησης σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο κατέγραψαν Λιθουανία, Μάλτα και Πορτογαλία (όλες +1,3%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν Εσθονία (-1,5%), Ρουμανία (-0,8%) και Κροατία (-0,7%).