THEPOWERGAME
Παρά τις πολύ αυξημένες τιμές σε αεροπορικά εισιτήρια και καταλύματα, ο τουρισμός επέστρεψε φέτος στην Ευρώπη, και μάλιστα σε εντυπωσιακό βαθμό. Οι ουρές στα εμβληματικά αξιοθέατα των δημοφιλών προορισμών, όπως ο Πύργος του Άιφελ και η Ακρόπολη, ξεπερνούσαν τις 2 ώρες αναμονής.
Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που οι αεροπορικές κρατήσεις το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου ξεπέρασαν κατά 10% τις κρατήσεις της ίδιας περιόδου του 2019, σύμφωνα με τη ForwardKeys.
«Μία αναμφίβολη επιτυχία του brand Ελλάδα, παρά τα προβλήματα και τις διαχρονικές αδυναμίες», σχολιάζει στο X (πρώην twitter) ο Ανδρέας Ανδρεάδης, επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ και CEO του Sani/Ikos.
Οι αεροπορικές κρατήσεις τους καλοκαιρινούς μήνες σημείωσαν άνοδο κατά 25% στη νότια Ευρώπη και κατά 13% στη βόρεια Ευρώπη. Η Τουρκία εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 5% από τις κρατήσεις του 2019, η Ισπανία κατά 12%, η Ιταλία κατά 14%, η Γαλλία κατά 15% και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 16%.
Το ζήτημα του υπερτουρισμού αναδύεται και πάλι στην επικαιρότητα, με πολλούς προορισμούς να επιχειρούν να επιβάλουν μέτρα που θα δημιουργήσουν μια ισορροπία μεταξύ του προσοδοφόρου τουριστικού ρεύματος και της ομαλής καθημερινότητας των μόνιμων κατοίκων.
Εκτόξευση των ξενοδοχειακών τιμών
Σε ό,τι αφορά την πληρότητα των ξενοδοχείων, τον Ιούλιο στην Ευρώπη έφτασε μόλις 4% κάτω από τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με την STR, παρά τη μεγάλη άνοδο των τιμών σε όλους τους δημοφιλείς προορισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Παρίσι η μέση ημερήσια τιμή δωματίου αυξήθηκε κατά 79% τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το 2019, κατά 67% στη Ρώμη και κατά 61% στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τη Hospitality Sales and Marketing Association International, τον Ιούλιο όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είδαν τις πληρότητές τους να κινούνται σε επίπεδα χαμηλότερα του Ιουλίου 2019, με εξαίρεση την Ελλάδα, όπου η πληρότητα ήταν αυξημένη κατά 2%. Η Πολωνία είχε μια οριακή απόκλιση, μόλις -0,9%, και η Ιταλία -1,2%.
Οι Αμερικανοί πλημμύρισαν την Ευρώπη
Σε αναλυτικό τους δημοσίευμα για την τουριστική κίνηση στην Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι, οι Financial Times αναφέρουν ότι «η αύξηση των Αμερικανών επισκεπτών συνέβαλε στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων της υπερβολικής ζέστης και του επίμονου πληθωρισμού». Η Βαρκελώνη πρόκειται να υποδεχθεί 16% περισσότερους επισκέπτες από τις ΗΠΑ φέτος απ’ ό,τι το 2019, ενώ ο αριθμός των Αμερικανών που επισκέπτονται το Λονδίνο αναμένεται να αυξηθεί κατά 13%, σύμφωνα με προβλέψεις της Oxford Economics. Η Γαλλία έχει ήδη καταγράψει άνοδο στα τουριστικά της έσοδα, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους γαλαντόμους Αμερικανούς τουρίστες.
Και στην Ελλάδα οι Αμερικανοί φέτος σημειώνουν εντυπωσιακές επιδόσεις. Με τις πτήσεις από τις ΗΠΑ να προσεγγίζουν αποκλειστικά το αεροδρόμιο της Αθήνας, οι αφίξεις Αμερικανών στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχουν ξεπεράσει έως και τον Ιούλιο για πρώτη φορά τους 640.000 επιβάτες, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με το 2022 και κατά 67% αυξημένος έναντι του 2019.
Οι αυξημένες αφίξεις έχουν ήδη αφήσει το αποτύπωμά τους και στα έσοδα. Η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει σε επίπεδο α’ εξαμήνου τουριστικές εισπράξεις από τις ΗΠΑ ύψους 523 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 32% έναντι του προηγούμενου υψηλού των 397 εκατ. ευρώ του α’ εξαμήνου του 2019 και κατά 55% σε σχέση με τα 337 εκατ. ευρώ α’ εξαμήνου του 2022.
Ωστόσο, η αύξηση των Αμερικανών τουριστών έχει καταστήσει πολλούς προορισμούς απρόσιτους για ορισμένες ευρωπαϊκές οικογένειες, σχολιάζουν οι Financial Times, αναφέροντας ότι πολλοί επέλεξαν ορεινούς αντί για παραθαλάσσιους προορισμούς λόγω κόστους.