THEPOWERGAME
Πρόωρη «Ανάσταση» έκαναν τις τελευταίες ημέρες πολλοί έλληνες κτηνοτρόφοι καθώς οι εξαγωγές αμνοεριφίων για το Πάσχα των Καθολικών (την προσεχή Κυριακή) ήταν φέτος διπλάσιες των περυσινών και μάλιστα σε ικανοποιητικές τιμές.
Τα ελληνικά αμνοερίφια κατευθύνθηκαν κυρίως σε Ιταλία, Ισπανία, Κροατία και Πορτογαλία.
Η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών αποδίδεται τόσο στις συντονισμένες προσπάθειες ολιγάριθμων αλλά δυναμικών ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων όσο και στη μεγάλη προσφορά αμνοεριφίων φέτος για δύο κυρίως λόγους:
-το υψηλό κόστος των ζωοτροφών, που είναι ακριβότερες κατά 30% συγκριτικά με πέρυσι, λόγω του ράλι στις τιμές των δημητριακών τους τελευταίους μήνες
-την πολύ καλή τιμή στο γάλα με το πρόβειο να αυξάνεται από 80 λεπτά το 2019 σε 91,6 λεπτά ανά κιλό τον Ιανουάριο του 2021.
Έτσι, οι κτηνοτρόφοι είχαν διπλό κίνητρο να διαθέσουν τα ζώα τους για το Πάσχα των Καθολικών τώρα αντί να τα κρατήσουν έως το τέλος Απριλίου για το Πάσχα των Ορθοδόξων: και μειώνουν το κόστος ζωοτροφών και μπορούν να εκμεταλλευτούν εμπορικά περισσότερο γάλα.
Παράλληλα, στην Ελλάδα προτιμώνται ζώα έως 8-9 κιλά κυρίως (στα βαρύτερα η τιμή μειώνεται), τάση που δεν παρατηρείται στις αγορές του εξωτερικού.
Στην απόφαση των κτηνοτρόφων «βάρυνε» και η μη ικανοποιητική περυσινή τιμή (τα είχαν πουλήσει από 2,8 έως 3,5 ευρώ το κιλό) λόγω της αβεβαιότητας που είχε προκαλέσει τότε η πανδημική κρίση σε συνδυασμό με την – για πρώτη φορά – απαγόρευση των μετακινήσεων από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο για το Πάσχα.
Έτσι, λοιπόν, πάρα πολλοί κτηνοτρόφοι άδραξαν την ευκαιρία της αυξημένης ζήτησης για εξαγωγές σε καθολικές χώρες και έδωσαν τα ζώα τους έως 4,5-4,8 ή ακόμη και 5 ευρώ το κιλό.
Προβληματισμός για επάρκεια και τιμές στην ελληνική αγορά
Ωστόσο, ως αποτέλεσμα των αυξημένων εξαγωγών εγείρεται ζήτημα επάρκειας αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για την τιμή του οβελία αφού με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι θα είναι αισθητά αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι αφού υπάρχουν περιοχές με λιγότερα ζώα ακόμη και κατά 50%.
ΕΕ: Ελαφρά μείωση προσφοράς – αύξηση τιμής το 2021
Στο μεταξύ, μειωμένη κατά 1% προβλέπει τη φετινή προσφορά στο αιγοπρόβειο κρέας η Ευρωπαϊκή Ένωση στις βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις της για την αγροτική παραγωγή που δημοσιοποιήθηκαν στις 30 Μαρτίου.
Συνεπακόλουθα διαβλέπει αύξηση της τιμής αν και όπως εκτιμά, είναι ακόμη ασαφές πως θα επηρεάσουν τη ζήτηση η συνεχιζόμενη πανδημική κρίση και η αναστολή λειτουργίας του καναλιού της horeca κατά την διάρκεια των θρησκευτικών εορτών.
Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι πρώτη δύναμη στο κατσικίσιο κρέας ελέγχοντας το 45% της συνολικής παραγωγής στην ΕΕ και τρίτη δύναμη στο πρόβειο με 12%.