THEPOWERGAME
Οι ανατροπές που έφερε στο ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι μεγάλες επενδύσεις για τη μετατροπή της νοτιοανατολικής Ευρώπης σε κόμβο και διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη, αλλά και τα εργαλεία αντιμετώπισης μιας νέας έκρηξης τιμών βρίσκονται στην ατζέντα του φετινού, τρίτου συνεδρίου που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη ο Economist και το powergame.gr.
Το νέο γεωπολιτικό τοπίο στην ενέργεια και οι θέσεις του αμερικανικού παράγοντα αναμένεται να αποτυπωθούν στην παρέμβαση του κ. Wess Mitchell, πρώην υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά θέματα. Οι ΗΠΑ συμμετέχουν στο φετινό συνέδριο μέσω διπλωματικών αποστολών, σε ανώτατο επίπεδο, από την Ελλάδα και πέντε γειτονικές χώρες.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Nikolai Denkov, ο οποίος θα κλείσει τις εργασίες του φετινού συνεδρίου. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία προωθούν αυτήν την περίοδο σειρά σχεδίων για περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας τους στο ενεργειακό πεδίο. Ξεκινούν από τον πλωτό τερματικό σταθμό αεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη και φτάνουν μέχρι την αναβάθμιση του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), ώστε να αποτελέσει τον κύριο άξονα μεταφοράς φυσικού αερίου προς χώρες όπως η Ρουμανία, η Μολδαβία και, τελικά, η Ουκρανία.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Θεόδ. Σκυλακάκης, και ο ομόλογός του από τη Μολδαβία, Victor Parlicov, θα παρουσιάσουν τις πρωτοβουλίες που προωθούνται αυτήν την περίοδο στην προσπάθεια της Ευρώπης για μόνιμο περιορισμό της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η εκπρόσωπος της εταιρείας διαχείρισης του IGB, της ICGB, κ. Teodora Georgieva, θα εξηγήσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός για την περαιτέρω αναβάθμιση του αγωγού που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία. Υπενθυμίζεται πως η Gastrade, στην οποία συμμετέχει και το βουλγαρικό δημόσιο, προωθεί την κατασκευή και δεύτερου FSRU στην Αλεξανδρούπολη, με στόχο την υποδοχή φυσικού αερίου που θα κατευθύνεται κυρίως για την κάλυψη των αναγκών της Ουκρανίας.
Από τη θεματολογία του φετινού συνεδρίου των Economist και powergame.gr δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι μεγάλες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και το μεγάλο στοίχημα για τη Δυτική Μακεδονία στη μετα-λιγνιτική εποχή. Για το τελευταίο θέμα θα μιλήσει η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ενώ για τον σχεδιασμό της ΔΕΗ στις ΑΠΕ θα μιλήσουν ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, ο διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας στη Helleniq Energy, Σπύρος Κιαρτζής, η οικονομολόγος Βαλεντίνα Ντέντη, της KBR, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και ο Αντ. Μεταξάς του δικηγορικού γραφείου Μεταξάς και Συνεργάτες.