THEPOWERGAME
Αύξηση της ζήτησης από Ισπανία, διατήρηση του αυξημένου από πέρυσι μεριδίου στην ινδική αγορά, περαιτέρω μείωση της ζήτησης από Ιταλία, καθώς και άνοιγμα νέων αγορών με αιχμή τη Βραζιλία και -πιθανόν- το Βιετνάμ, αποτελούν τις μεγάλες ψηφίδες στην εικόνα της αγοράς για τη νέα εμπορική περίοδο στο ακτινίδιο, το φρούτο που αποτελεί το success story της ελληνικής γεωργίας την τελευταία 20ετία.
Ωστόσο, ενώ οι προοπτικές φαίνονται ευοίωνες για τη νέα εμπορική σεζόν 2023-24, ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης, καταγγέλλει μιλώντας στο powergame.gr ότι «ορισμένοι “έμποροι” συγκόμισαν και διακίνησαν-εξήγαγαν ακτινίδια της ποικιλίας “Τσεχελίδης”, που αυτήν την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας και κατά παράβαση της υφιστάμενης ΚΥΑ εμφανίστηκαν στην αγορά της Ολλανδίας».
Όπως φαίνεται στο απόσπασμα του δελτίου τιμών της Fruitsalesprices.com (καλύπτει την αγορά της Ευρώπης, έχοντας στην ουσία διαδεχτεί το πάλαι ποτέ κραταιό χρηματιστήριο φρούτων του Ρότερνταμ), την περασμένη εβδομάδα διακινήθηκαν στην αγορά της Ολλανδίας ελληνικά ακτινίδια «Τσεχελίδης» σε τιμή χονδρικής από 24,5 έως 27,5 ευρώ το κουτί των 10 κιλών (2,45 – 2,75 το κιλό, ανάλογα το μέγεθος), που σημαίνει ότι θα διατεθούν στη λιανική πάνω από 4 με 4,5 ευρώ το κιλό. Την ίδια περίοδο, επίσης στη χονδρική αγορά, τα χιλιανά ακτινίδια της ποικιλίας Hayward διακινήθηκαν προς 31-32,5 ευρώ τα 10 κιλά (3,1 – 3,25 ευρώ το κιλό).
«Αυτή η πρόωρη συγκομιδή (σ.σ.: η συγκομιδή των ακτινιδίων της ποικιλίας “Τσεχελίδης” ξεκινά στα τέλη Σεπτεμβρίου) είναι πράξη ανευθυνότητας, η οποία απειλεί, έως και “υπονομεύει” τις προοπτικές μιας προσπάθειας προώθησης των εξαγωγών των ακτινιδίων, που επί τρία συνεχή χρόνια καταγράφουν ρεκόρ εξαγωγών», επισημαίνει ο Γ. Πολυχρονάκης και εξηγεί:
- «Αυτές οι αποστολές δεν αναγγέλθηκαν ως προβλέπεται στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ) προκειμένου να υποστούν τους απαραίτητους ελέγχους ποιότητος.
- Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλ. βαθμούς ωρίμανσης 6,2ο Brix, μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την εν όψει εμπορική περίοδο, αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές, με ό,τι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία, πολύ περισσότερο που φέτος απαιτείται η ποιότητα των εξαγομένων προϊόντων μας να διατηρείται στα υψηλότερα επίπεδα».
Ο Γ. Πολυχρονάκης της INCOFRUIT – HELLAS ζητεί από την Πολιτεία και ιδίως τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών να:
- «Κινητοποιηθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές για έλεγχο των διακινηθέντων ή διακινουμένων προς εξαγωγή ακτινιδίων, να ελεγχθούν εκτός των φορολογικών και τα σχετικά συνοδευτικά τυχόν εκδοθέντα πιστοποιητικά συμμόρφωσης και φυτοϋγείας.
- Αναζητηθούν και ελεγχθούν οι παραγωγοί προμηθευτές των εν λόγω προϊόντων αν και κατά πόσο είναι καλλιεργητές ακτινιδίων ποικιλίας “Τσεχελίδης”, που θα πρέπει να αναγράφεται στα πιστοποιητικά, και να
- Ελεγχθούν οι τυχόν υπάρχουσες αναλύσεις ή, αν όχι, να διενεργηθούν αναλύσεις των εξαχθέντων ή εξαγομένων φορτίων ως προς την ύπαρξη των προβλεπόμενων ορίων για σάκχαρα και ξηρά ουσία».
Οι βασικές εκτιμήσεις ανά χώρα για τη νέα εμπορική σεζόν
«Επ’ ουδενί δεν πρέπει να δυσφημιστούν τα ελληνικά ακτινίδια και να χαθούν για τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα αγορές-πελάτες της χώρας μας, πολύ περισσότερο καθώς και η νέα εμπορική περίοδος ξεκινά με ευοίωνες προοπτικές», δηλώνει ο Γ. Πολυχρονάκης. Συγκεκριμένα:
- Στην Ισπανία, που στη σεζόν 2022/23 απορρόφησε τα περισσότερα ακτινίδια, 25.202 τόνους έναντι 23.692 τόνων τη σεζόν 2021/22 και 21.171 τη σεζόν 2020/21, αναμένεται περαιτέρω αύξηση της ζήτησης, καθώς η χώρα της Ιβηρικής έχει πάθει σημαντικές ζημιές στην παραγωγή της από το πρωτοφανές κύμα λειψυδρίας.
- Στην Ιταλία, που είναι η παγκόσμια δύναμη στο ακτινίδιο στο Βόρειο ημισφαίριο και τα τελευταία χρόνια είχε αυξήσει τις εισαγωγές από την Ελλάδα (32.275 τον. την περίοδο 2020/21, 36.247 τη σεζόν 2021/22), λόγω μείωσης της δικής της παραγωγής, αναμένεται περαιτέρω κάμψη των ελληνικών εξαγωγών από τους 24.431 τόνους τη σεζόν 2022/23, καθώς η ιταλική παραγωγή αυξάνεται.
- Στην Ινδία, όπου οι ελληνικές εξαγωγές εκτινάχθηκαν από το 0 τη σεζόν 2020/21 σε 19.678 τον. τη σεζόν 2022/23 (μόλις 1.631 τόνους τη σεζόν 2021/22), λόγω του εμπάργκο που επέβαλε η χώρα στις εισαγωγές από το Ιράν, καθώς βρέθηκαν αυξημένα επίπεδα φυτοφαρμάκων, εκτιμάται ότι τα ελληνικά ακτινίδια θα διατηρήσουν μεγάλο μέρος της αγοράς -παρά το γεγονός ότι από φέτος οι εισαγωγές ακτινιδίων από το Ιράν ξεκίνησαν και πάλι-, αφού οι Ινδοί έμποροι έμειναν εξαιρετικά ικανοποιημένοι από την ποιότητά τους.
- Στη νέα σεζόν αναμένεται να ανοίξει η αγορά της Βραζιλίας, που έχει μεγάλες προοπτικές, και πιθανόν η αγορά του Βιετνάμ, ενώ αυξημένη ζήτηση εκτιμάται ότι θα υπάρξει σε αγορές όπως το Ισραήλ.
- Απρόβλεπτος παράγοντας είναι ο πληθωρισμός, η πορεία του οποίου θα επηρεάσει συνολικά τις αγορές οπωροκηπευτικών, όπως γενικότερα όλων των προϊόντων. Ήδη στη Γερμανία (είναι 6η στις ελληνικές εξαγωγές ακτινιδίου με 12.308 τόν. τη σεζόν 2022/23) παρατηρείται μείωση των εισαγωγών φρούτων και λαχανικών κατά 3% σε όρους όγκου, με ταυτόχρονη αύξηση κατά 8% σε όρους αξίας.
Επισημαίνεται ότι στη σεζόν 2022/23 (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ έως 30/6/2023) στην Ελλάδα καλλιεργήθηκαν 135.460 στρέμματα ακτινίδια, έναντι 110.660 στρέμμ. τη σεζόν 2020/21, παρήχθησαν περί τους 323.000 τόνους έναντι 307.444 τόνων προ 2ετίας και οι εξαγωγές ανήλθαν στις 197.166 τόνους, έναντι 160.066 τόν. προ 2ετίας.