THEPOWERGAME
Με τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου να αποτελούν παραδοσιακά την κορύφωση της καλοκαιρινής σεζόν, όλοι οι παραθεριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα σημειώνουν αυξημένες πληρότητες φέτος. Επισκέπτες απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά και τις αραβικές χώρες, έχουν επιλέξει την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Η συντριπτική πλειονότητα των τουριστών φτάνει εδώ αεροπορικώς, ενώ αρκετά καλή εικόνα παρουσιάζουν πλέον και οι οδικές αφίξεις από τις γειτονικές χώρες. Την ταξιδιωτική κινητικότητα του καλοκαιριού συμπληρώνουν και οι Έλληνες, κρίνοντας και από τα αστικά κέντρα της χώρας που -τουλάχιστον την τρέχουσα εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου- σχεδόν «υπολειτουργούν».
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το airdata-tracker του ΙΝΣΕΤΕ, την εβδομάδα 14-20 Αυγούστου έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 1 εκατομμύριο αεροπορικές θέσεις σε διεθνείς πτήσεις και άλλες τόσες ήταν προγραμματισμένες για την ακριβώς προηγούμενη εβδομάδα, 7-13 Αυγούστου.
Από την επόμενη εβδομάδα οι αεροπορικές εταιρείες αρχίζουν -πολύ αργά και σταδιακά- να περιορίζουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις, 10.000 λιγότερες την εβδομάδα 21-27 Αυγούστου, ενώ στο γύρισμα του μήνα «κόβονται» άλλες περίπου 30.000 θέσεις. Ωστόσο, η ζήτηση για διακοπές τον Σεπτέμβρη αλλά και τον Οκτώβρη παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Για την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου οι περισσότεροι τουρίστες θα προσέλθουν στην Ελλάδα από τη Βρετανία (216.000 θέσεις), τη Γερμανία (168.000 θέσεις), την Ιταλία (126.000), τη Γαλλία (79.000) και την Ολλανδία (43.000).
Για το σύνολο της καλοκαιρινής περιόδου, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο συγκριτικά με πέρυσι καταγράφουν οι αγορές του Ισραήλ (αύξηση 55%, από 617 χιλιάδες θέσεις πέρυσι σε 954 χιλιάδες φέτος), της Σερβίας (αύξηση 62%, από 108 χιλιάδες το 2022 σε 176 χιλιάδες θέσεις φέτος), της Ισπανίας (αύξηση 28%, από 360 χιλιάδες πέρυσι σε 460 χιλιάδες φέτος) και της Τουρκίας (αύξηση 21% από 377 χιλιάδες πέρυσι σε 455 χιλιάδες φέτος).
Σε απόλυτους αριθμούς, η Βρετανία είναι η Νο1 αγορά της Ελλάδας και φέτος, με περισσότερες από 5 εκατομμύρια προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις, αφήνοντας πίσω της τη Γερμανία, η οποία παρουσίασε υστέρηση φέτος και έπεσε στις 4,3 εκατ. θέσεις (έναντι 4,5 εκατ. το 2022). Ακολουθούν η Ιταλία, η Γαλλία και η Ολλανδία.
Δημοφιλή τα αυτοτελή καταλύματα με κουζίνα
Πληρότητες που αγγίζουν το 100% εμφανίζουν τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε παραθεριστικούς προορισμούς την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου και κυρίως όσα ενοικιάζονται σε τιμή έως 100 ευρώ το βράδυ. Οι οικοδεσπότες που διαθέτουν ακίνητα σε προσιτές τιμές είδαν τα ημερολόγιά τους να γεμίζουν τον Αύγουστο, καθώς οι τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, έχουν πληγεί από τον αυξημένο πληθωρισμό και αναζήτησαν οικονομική διαμονή, με δυνατότητα παρασκευής γευμάτων, προκειμένου να συγκρατήσουν το κόστος των διακοπών.
Έτσι, σύμφωνα με το Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates, το προηγούμενο τετραήμερο η Σκιάθος γέμισε ασφυκτικά, ενώ στο 99% πληρότητα έφτασαν η Σκόπελος, η Κύθνος, η Κεφαλονιά και η Πάτμος. Ακολούθησαν η Τήνος, η Σύρος, η Άνδρος και η Αίγινα, ενώ λίγα διαθέσιμα καταλύματα υπήρξαν σε Λευκάδα, Ζάκυνθο, Νάξο, Σπέτσες, Ύδρα, Κέα και Σαντορίνη, με τις πληρότητες να κυμαίνονται στο 95%-97%. Σημαντικά κενά υπήρχαν στη Μύκονο, με τις πληρότητες να φτάνουν στο 84% και τις τιμές στα διαθέσιμα καταλύματα να ξεκινούν από 1.187 ευρώ για 5 διανυκτερεύσεις.
Να σημειωθεί ότι τα καταλύματα που έμειναν άδεια είχαν αρκετά αυξημένες τιμές. Στις Σπέτσες τα 8 άδεια καταλύματα είχαν τιμές που ξεκινούσαν από 1.770 ευρώ για πέντε διανυκτερεύσεις, στην Κέα 14 κενά καταλύματα είχαν τιμές που ξεκινούσαν από 1.586 ευρώ, στην Κύθνο τα 4 κενά καταλύματα είχαν τιμή από 1.563 ευρώ, στην Τήνο 16 κενά από 1.504 ευρώ για πέντε διανυκτερεύσεις.
Στους ηπειρωτικούς προορισμούς, στη Μονεμβασιά γέμισαν και τα 353 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης το τετραήμερο του Δεκαπενταύγουστου, ενώ περίπου 100 καταλύματα έμειναν κενά στη Χαλκιδική, η οποία όμως λόγω της πληθώρας της προσφοράς άγγιξε πληρότητες της τάξης του 98%. Οι περισσότεροι παραθεριστικοί προορισμοί της Πελοποννήσου είχαν μόνο λίγα διαθέσιμα καταλύματα για το τετραήμερο, με τον νομό Αχαΐας να εμφανίζει τη χαμηλότερη πληρότητα, στο 73%.
Η πολύ καλή πορεία του Αυγούστου φαίνεται να συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς οι προκρατήσεις εμφανίζονται αυξημένες κατά σχεδόν 10% σε σύγκριση με πέρυσι.