THEPOWERGAME
Νέο ρεκόρ αφίξεων δείχνουν όλα τα στοιχεία σχετικά με τον φετινό τουρισμό στην Ελλάδα. Ανοδική πορεία έχουν και τα έσοδα, με τους επιχειρηματίες πάντως να εκφράζουν αμφιβολίες για το τι θα μείνει τελικά στο ταμείο, λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων.
Αυξημένη η αεροπορική κίνηση του Ιουλίου
Αύξηση κατά 10,7% στην επιβατική τους κίνηση καταγράφουν τα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport στη χώρα μας. Συνολικά διακινήθηκαν 17,9 εκατομμύρια επιβάτες (αφίξεις και αναχωρήσεις μαζί).Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι πτήσεις εσωτερικού, η οποία σε πολλές περιπτώσεις αφορά επίσης αλλοδαπούς τουρίστες και η οποία ανήλθε σε 20,6%, ενώ του εξωτερικού σε 8,2%. Αυτός είναι ο λόγος που τα αεροδρόμιο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είχαν τη μεγαλύτερη κίνηση. Στην Αθήνα η κίνηση αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του Ιουλίου κατά 16,1%, φτάνοντας τα 3,29 εκατ. επιβάτες.
Στη Θεσσαλονίκη οι αφίξεις ξένων τουριστών ανήλθαν σε 321.000, σημειώνοντας άνοδο 23,4% σε σχέση με τον Ιούλιο πέρυσι, μια χρονιά κατά την οποία η Θεσσαλονίκη είχε σημειώσει πτώση. Με τους τουρίστες να κατευθύνονται κυρίως στη Χαλκιδική, πρώτη αγορά είναι η Γερμανική με 95.000 και ακολουθούν η Βρετανία η Κύπρος, η Ιταλία και η Πολωνία.
Εξαιρετική είναι και η κίνηση στην Κρήτη, με το αεροδρόμιο του Ηρακλείου να ξεπερνά τους 800.000 επιβάτες τον Ιούλιο, αριθμός αυξημένος κατά 6% σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο. Οι αφίξεις επιβατών με απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό σημείωσαν άνοδο κατά 4,36% ενώ η άνοδος των αφίξεων εσωτερικού έφτασε στο εντυπωσιακό 22,9%. Άλλο ένα 8,3% αύξησης είχε το αεροδρόμιο των Χανίων.
Η Ρόδος, παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές και τη διακοπή των πτήσεων, σημείωσε άνοδο στην επιβατική κίνηση κατά 4,2% τον Ιούλιο, με περισσότερους από 481.000 επιβάτες. Πρώτη αγορά οι Βρετανοί και ακολουθούν οι Γερμανοί και οι Πολωνοί.
Ανοδικά κινήθηκε και η Κως κατά 5,9%. Στο Ιόνιο, η Κέρκυρα κατέγραψε άνοδο κατά 8,9% και η Κεφαλονιά κατά 4,7% και η Ζάκυνθος 10,3%. Άνοδο κατά 14,6% η Σκιάθος και 4,3% είχε η Σάμος.
Πτωτικά εξακολουθούν να κινούνται η Μύκονος (-7,2%) και η Σαντορίνη (-7,9%), μετά τις μεγάλες αυξήσεις που σημείωσαν πέρυσι.
Και η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει την άνοδο για το σύνολο της χώρας. Αν και μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί τα στοιχεία μέχρι και τον Μάιο, ωστόσο καταγράφεται άνοδος της κίνηση κατά 32,9%και διαμορφώθηκε σε 5,75 εκατομμύρια ταξιδιώτες, έναντι 4,33 εκατομμυρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 26,2%, ενώ αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 57,6%. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αφίξεις που θα ξεπεράσουν κατά 5% τα επίπεδα του 2019, χρονιά που είχαν φτάσει στην Ελλάδα 34 εκατομμύρια τουρίστες μέσω αεροδρομίων, οδικών σταθμών και κρουαζιέρας.
Ενισχυμένα και τα έσοδα
Στα 21 δισ. ευρώ ανεβάζει τον πήχη των φετινών εσόδων η Τράπεζα της Ελλάδος, από 18,2 δισ. ευρώ το 2019. Στην άνοδο αυτή συμβάλει η αύξηση των «γαλαντόμων» Αμερικανών κατά 1,9% ενώ αυξημένες είναι οι αφίξεις των Βρετανών κατά 7,3%, με βάση τον προγραμματισμό των πτήσεων.