THEPOWERGAME
Φόβους για νέα καθίζηση των ελληνικών εξαγωγών μήλων προς την κομβική αγορά της Αιγύπτου, η οποία απορροφά περισσότερα από τα μισά μήλα (το 57% πέρυσι από 67% πρόπερσι) που εξάγει συνολικά η Ελλάδα, προκαλεί η απόφαση της αιγυπτιακής κυβέρνησης να επιβάλλει φόρο 10% επί της αξίας του τιμολογίου για τελωνειακούς σκοπούς επιπλέον του τελωνειακού φόρου σε μια σειρά προϊόντων προκειμένου να ανασχέσει την εκροή συναλλάγματος και να αποτρέψει την περαιτέρω επιβάρυνση του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών.
Καθώς επίκειται η έναρξη της συγκομιδής των πρώτων, υπερπρώιμων ποικιλιών μήλων η ανησυχία είναι διάχυτη τόσο στους εξαγωγείς όσο και τους παραγωγούς, οι οποίοι αναμένουν τις διπλωματικές διεργασίες που έχουν ενεργοποιηθεί προκειμένου η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να εξαιρέσει τα μήλα από τη νέα φορολογία που επέβαλε προκειμένου να μειώσει τις εισαγωγές στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης της οικονομίας που έχει συμφωνήσει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Εφ’ όσον αυτό δεν γίνει πράξη ή έστω εάν αργήσει χρονικά να γίνει πράξη, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα σημειωθεί νέα βουτιά στις ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο που με τα σημερινά ισχύοντα κρίνονται ασύμφορες εάν ληφθούν υπ’ όψιν τόσο η επιβληθείσα φορολογία όσο και η υποτίμηση του αιγυπτιακού νομίσματος.
«Βουτιά» στις ελληνικές εξαγωγές το 2022
Οι μνήμες από την περυσινή σεζόν είναι άλλωστε νωπές. Το 2022 οι ελληνικές εξαγωγές μήλων προς την Αίγυπτο, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υπηρεσιών της Ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο, μειώθηκαν σε αξία κατά -53,47%, στα 11.936.579 ευρώ από 25.651.294 ευρώ το 2021.
Σε όρους όγκου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, οι εξαγωγές μήλων προς την Αίγυπτο μειώθηκαν στις 29.481 τόνους τη σεζόν 2022-23 από 46.964 τόνους τη σεζόν 2021/22. Η μείωση αυτή οδήγησε σε μείωση των συνολικών εξαγωγών μήλων στις 54.949 τόνους από 69.833 τόνους αντίστοιχα και σε συμπίεση των τιμών παραγωγού, πολύ μεγάλη σε συγκεκριμένες ποικιλίες.
Η αιτία πέρυσι ήταν η επιβολή από την αιγυπτιακή κυβέρνηση του αποκλειστικού – υποχρεωτικού συστήματος πιστωτικών επιστολών (L/C) ως μέσου πληρωμής. Η απόφαση, που είχε ληφθεί τον Φεβρουάριο του 2022, ανακλήθηκε τελικά στις 29 Δεκεμβρίου της περυσινής χρονιάς, ωστόσο η ζημιά στις ελληνικές εξαγωγές είχε γίνει.
Γ. Πολυχρονάκης: Να εξαιρεθούν τα μήλα
Φέτος το κοινοβούλιο της Αιγύπτου, στο πλαίσιο πάντοτε της σύμβασης της χώρας με το ΔΝΤ, ενέκρινε νέους φόρους μεταξύ των οποίων επέβαλε τέλος 10% της αξίας του τιμολογίου για τελωνειακούς σκοπούς, επιπλέον του τελωνειακού φόρου για τα ακόλουθα εισαγόμενα υλικά: ψάρι σολομού, φιλέτα σολομού, γαρίδες, αστακός, τυριά με μπλε φλέβες, γαύρος, χαβιάρι και καρκινοειδή φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, καβουρδισμένος καφές, σοκολάτα, μύλοι, μπλέντερ, ηλεκτρικά μηχανήματα ξυρίσματος, πιστολάκια για τα μαλλιά, καφετιέρες και τσαγιέρες, τοστιέρες για οικιακή χρήση, ακουστικά, ακουστικά, ρολόγια καρπού και τσέπης, τρίκυκλα, σκούτερ, πεντάλ καροτσιών και αναπτήρες.
«Εν όψει της έναρξη συγκομιδής και εξαγωγής ελληνικών μήλων, το 57% των οποίων εξάγεται προς την Αίγυπτο χρειάζεται η παρέμβαση της Ελληνικής Πολιτείας στις Αιγυπτιακές Αρχές για την εξαίρεση τουλάχιστον των μήλων από τον νέο φόρο», δηλώνει στο powergame.gr ο ειδικός σύμβουλος της INCOFRUIT – HELLAS, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, τονίζοντας την αναγκαιότητα συντονισμού των διπλωματικών ενεργειών της χώρας και με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άσκηση της μεγαλύτερης δυνατής διπλωματικές πίεσης.
Εξαγωγές – εισαγωγές το 2023
Επισημαίνεται ότι βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, το 2023 (έως τις 14 Ιουλίου) οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών προς την Αίγυπτο ανέρχονται σε 17.910 τόνους εκ των οποίων 14.153 τον. μήλα και οι εισαγωγές σε 154.416 τόνους με κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα πατάτες 138.098 τον., κρεμμύδια 8.122 τον, μαρούλια 1.244 τον. και πορτοκάλια 1.496 τον.