THEPOWERGAME
Την αξιοποίηση των βάσεων δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών ώστε να γίνουν αποτελεσματικότεροι οι έλεγχοι για φαινόμενα νοθείας στη φέτα και τα άλλα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης (ΠΟΠ και ΠΓΕ), ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός από του βήματος της Βουλής.
«Ζητήσαμε από το υπουργείο Οικονομικών να αποκτήσουν οι δικοί μας ελεγκτικοί μηχανισμοί θέαση στις πληροφοριακές βάσεις του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να μπορούμε να διασταυρώνουμε τα κρίσιμα στοιχεία εισαγωγών-εξαγωγών ενδοκοινοτικών αποκτήσεων, αλλά και τις αγορές στο εξωτερικό», επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Φέτα: 8 μέτρα για την προστασία των ΠΟΠ-ΠΓΕ
Αυτό είναι ένα από τα οκτώ μέτρα, τα οποία ενεργοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αναδεικνύοντας ως «μέγιστη προτεραιότητα την προστασία των ΠΟΠ-ΠΓΕ».
Στη δέσμη των οκτώ μέτρων εντάσσονται ειδικότερα τα εξής:
- Πρώτον, αναδιάρθρωση ελέγχων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ήδη έχει συσταθεί στο Υπουργείο ομάδα εργασίας κρούσης που διαμορφώνει τον συνολικό σχεδιασμό και το νομοθετικό πλαίσιο των ελέγχων που διεξάγει το ίδιο το Υπουργείο, αλλά και οι εποπτευόμενοι φορείς, ώστε να υπάρξει μια αναδιάρθρωση αυτού προς τον σκοπό της απλοποίησης και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του.
- Δεύτερον, συνεργασία με τις πρεσβείες για ελέγχους σε διεθνές επίπεδο. Αναπτύσσεται συνεργασία με τους οικονομικούς εμπορικούς ακολούθους στις πρεσβείες στο εξωτερικό, ώστε να λαμβάνονται συγκεκριμένα δείγματα κάθε μήνα και να διεξάγονται οι σχετικοί έλεγχοι.
- Τρίτον, συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για ελέγχους με λεπτομέρεια και σε βάθος.
- Τέταρτον, τέλος στην ενίσχυση για τους παραβάτες. Πέρα από τις άλλες ποινές, όσοι καταδικάζονται για νοθεία ή αλλοίωση προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, ενώ για την ένταξη σε εθνικά προγράμματα ενίσχυσης θα καταστεί και υποχρεωτική η προσκομιδή βεβαίωσης από τον ΕΛΓΟ για την ορθή τήρηση των ισοζυγίων κρέατος και γάλακτος. «Τους βάζουμε, δηλαδή, σε πολύ μεγαλύτερη μέγγενη», είπε ο κ. Λιβανός.
- Πέμπτον, ψηφιοποίηση του ελέγχου διακίνησης γάλακτος. Ο ΕΛΓΟ τρέχει ήδη ένα πιλοτικό πρόγραμμα στη Λάρισα, το οποίο, κατά τον Υπουργό, «έχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα». Συγκεκριμένα, αφορά άμεση ενημέρωση του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» την ώρα ακριβώς της συλλογής του γάλακτος από το βυτίο, το οποίο θα διαθέτει σχετικό ηλεκτρονικό μηχανισμό εντοπισμού. Θα επεκταθεί στο σύνολο των περιοχών που παράγεται γάλα.
- Έκτον, δρομολογείται η θεσμοθέτηση αποδόσεων τυροκόμησης με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και σε συνέχεια διαλόγου με τους φορείς της αγοράς, ώστε να δηλώνεται ελάχιστο ποσό γάλακτος ανά κιλό φέτας. Με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο επισημαίνει ότι θα καταστεί ευκολότερο να διαπιστωθεί τυχούσα ενδεχόμενη νοθεία.
- Έβδομον, αυστηρές ποινές για όλους, αλλά εξοντωτικές ποινές ιδίως για τους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες. Ο ΕΛΓΟ έχει προβεί στη σύσταση ειδικού μητρώου παραβατικών εταιρειών όπου θα καταγράφονται οι εταιρείες που παραβαίνουν τη νομοθεσία. Θα υπάρχει, δηλαδή, αναλυτικό μητρώο, ώστε να αντιμετωπίζονται αυστηρότερα τυχούσες υποτροπές.
- Όγδοον, διενέργεια έκτακτων δειγματοληπτικών ελέγχων σε εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ ως μέθοδος περαιτέρω αποτροπής τέτοιων πρακτικών που εκθέτουν τη χώρα και τα εμβληματικά της προϊόντα τόσο στα σύνορα όσο και μέσα στις εταιρείες.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε, αλλά και να προβάλουμε την ελληνική διατροφή και τις αξίες της για το καλό όλων των Ελλήνων παραγωγών, των καταναλωτών, αλλά και του συνόλου της εθνικής μας οικονομίας», διαβεβαίωσε ο κ. Σπήλιος Λιβανός.