THEPOWERGAME
Η οικονομία της Ευρωζώνης επιστρέφει σε ανάπτυξη αφού το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου ξεπερνά τις προσδοκίες καθώς αυξήθηκε 0,3% και ο πληθωρισμός διολισθαίνει.Ειδικότερα, τα στοιχεία της Eurostat τη Δευτέρα, έδειξαν ότι η ανάπτυξη επιταχύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο, αυξάνοντας κατά 0,3% — υψηλότερα από το 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Τόσο οι οικονομίες της Γαλλίας όσο και της Ισπανίας αποδείχθηκαν σχετικά ανθεκτικές το δεύτερο τρίμηνο, με την πρώτη να σημειώνει ποσοστό ΑΕΠ 0,5% και τη δεύτερη να αναπτύσσεται κατά 0,4%. Η οικονομία της Γαλλίας αναπτύχθηκε σημαντικά περισσότερο από ό,τι αναμενόταν το δεύτερο τρίμηνο, προκαλώντας θετική έκπληξη καθώς οι φόβοι ύφεσης παραμένουν στην ευρωζώνη. Αναπάντεχη ήταν η συρρίκνωση για την οικονομία της Ιταλίας δείχνοντας πώς η αύξηση των επιτοκίων και η αδυναμία στις ξένες αγορές επηρεάζουν την παραγωγή.
Μειώθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης
Όπως αναφέρει το CNBC, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης μειώθηκε τον Ιούλιο και τα νέα στοιχεία για την ανάπτυξη έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα επιταχύνεται το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους – φέρνοντας ορισμένα θετικά νέα στην περιοχή.
Ο συνολικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν 5,3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, χαμηλότερος από το 5,5% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο. Ωστόσο, παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το μπλοκ των 20 μελών.
Η ζώνη του ευρώ αντιμετώπιζε υψηλό πληθωρισμό τον περασμένο χρόνο, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να υποβληθεί σε ένα ολόκληρο έτος διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να μειώσει τις τιμές. Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα αύξησε ξανά τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, ανεβάζοντας το βασικό της επιτόκιο στο 3,75%.
Αρχικά, πολλές από τις πιέσεις στις τιμές στη ζώνη του ευρώ προέρχονταν από το υψηλό ενεργειακό κόστος, αλλά τους τελευταίους μήνες οι τιμές των τροφίμων συνέβαλαν περισσότερο. Αυτόν τον μήνα, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός οδήγησαν για άλλη μια φορά τον πληθωρισμό — οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10,8% τον Ιούλιο, αν και ήταν χαμηλότερο από τους προηγούμενους μήνες.
Αύξηση πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 3,4%
Αναφορικά με την Ελλάδα, η Eurostat τοποθετεί τον πληθωρισμό στο 3,4% για τον Ιούλιο. Θυμίζουμε ότι στο 2,8% είχε φρενάρει ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Ιούνιο . Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ήταν στο 1,8%.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούλιο (10,8%, έναντι 11,6% τον Ιούνιο), ενώ ακολουθούν οι υπηρεσίες (5,6%, έναντι 5,4% τον Ιούνιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,0%, σε σύγκριση με 5,5% τον Ιούνιο) και η ενέργεια (-6,1%, σε σύγκριση με -5,6% τον Ιούνιο).