THEPOWERGAME
Στην καρατόμηση όλων των γενικών διευθυντών της ΕΤΑΔ προχώρησε η διοίκηση της εταιρείας, στην οποία βασικός μέτοχος είναι το Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας). Μάλιστα, η διοίκηση της εταιρείας δεν ζήτησε τις παραιτήσεις των γενικών διευθυντών της, αλλά προχώρησε σε αλλαγή οργανογράμματος με την κατάργηση των αντίστοιχων θέσεων.
Για να λάβει χώρα αυτή η αλλαγή έπρεπε να συγκληθεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Δηλαδή, να συμμετάσχει ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, με τις ευλογίες του οποίου άλλαξε το οργανόγραμμα και καρατομήθηκαν οι γενικοί διευθυντές. Οι τελευταίοι το έμαθαν την περασμένη Παρασκευή, αφού συγκλήθηκε η έκτακτη ΓΣ των μετόχων που κατάργησε τις θέσεις τους, την περασμένη Πέμπτη.
Κανείς δεν γνωρίζει γιατί έγιναν αυτές οι αλλαγές. Η εταιρεία, πάντως, βρίσκεται στο στόχαστρο επικρίσεων για το πενιχρό έργο που προσφέρει. Έτσι, πολλοί είναι εκείνοι που ερμηνεύουν τις «θερινές καρατομήσεις» ως άλλοθι του μετόχου (Υπερταμείο) και της προσωρινής διοίκησης της ΕΤΑΔ για την πορεία της εταιρείας.
Σημειώνεται ότι η ΕΤΑΔ λειτουργεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο χωρίς διευθύνοντα σύμβουλο. Χρέη διευθύνοντος συμβούλου ασκεί προσωρινά ο εντεταλμένος σύμβουλος της εταιρείας. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Μπαλωμένο. Ο. κ. Μπαλωμένος, ο οποίος αρχικά τοποθετήθηκε ως εντεταλμένος σύμβουλος, στη συνέχεια άρχισε να ασκεί και τα καθήκοντα του παραιτηθέντος διευθύνοντος συμβούλου, Στέφανου Βλαστού.
Ο τελευταίος παραιτήθηκε τον Μάιο του 2022, ενώ η θητεία του έληγε τον Σεπτέμβριο του 2022. Έτσι, η εταιρεία είναι επί της ουσίας ακέφαλη τουλάχιστον 12 μήνες.
Ενδεικτικό της δουλειάς που γίνεται στην ΕΤΑΔ είναι ότι αύριο, 24 Ιουλίου 2023, λήγει η προθεσμία συμμετοχής στον διαγωνισμό μίσθωσης του Ξενία Κοζάνης. Πρόκειται για ένα εμβληματικό ακίνητο (για την πόλη της Κοζάνης), το οποίο τώρα η ΕΤΑΔ θέλει να το μισθώσει μακροχρόνια με μίσθωμα 36.000 ευρώ ετησίως. Το ακίνητο, παρ’ όλο που αποτελεί τοπόσημο για την περιοχή -όπως κάθε άλλο Ξενία που έχει χτιστεί στη χώρα-, εντούτοις ρημάζει στην πόλη της Κοζάνης πάνω από μια 20ετια. Μάλιστα, έχει λεηλατηθεί κάθε υλικό αξίας που υπήρχε στο ακίνητο.
Και αυτό δεν συμβαίνει μόνον στο Ξενία Κοζάνης, αλλά στα χιλιάδες ακίνητα που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ. Για τον λόγο αυτόν επανειλημμένως η εταιρεία είχε γίνει στόχος της Κομισιόν στις εκθέσεις της για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, τόσο κατά την περίοδο των μνημονίων, όσο και μετά, κατά την περίοδο επιτήρησής της.
Προς την κατεύθυνση αυτήν φαίνεται ότι συνέβαλαν καθοριστικά και οι χειρισμοί της υπόθεσης Μανταντωνάκη, ο οποίος με δικαστικές προσφυγές σχετιζόμενες με την παραχώρηση του Grand Resort Lagonisi Resort κατάφερε να διεκδικεί σήμερα από την ΕΤΑΔ -και κατά συνέπεια από τους Έλληνες φορολογουμένους- ποσά που συνιστούν δημοσιονομική «βόμβα» για τη χώρα. Οι διεκδικήσεις ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ.
Βεβαίως, οι χειρισμοί αυτοί δεν αφορούν την παρούσα ή την προηγούμενη διοίκηση της ΕΤΑΔ. Εκτείνονται διαχρονικά, ξεκινώντας από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και τους όρους που παραχωρήθηκε το ακίνητο στο Λαγονήσι και φτάνοντας μέχρι σήμερα, με τους νομικούς χειρισμούς της υπόθεσης.
Τέλος, η έλλειψη πρόνοιας που παρουσιάζεται για το μέλλον της ΕΤΑΔ μπορεί να οφείλεται και στις διάχυτες σκέψεις που υπάρχουν για τη απορρόφηση της εταιρείας από το ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει δείξει υψηλό track record στην αξιοποίηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, παρ’ όλο που κι αυτό αντιμετωπίζει σημαντικά (αδειοδοτικά, πολεοδομικά κ.ά.) εμπόδια.