THEPOWERGAME
Ο Ορέστης Καβαλάκης και ο Δημήτρης Σκάλκος θα είναι οι δύο γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης που θα αναλάβουν τη διαχείριση των υπέρογκων δημόσιων χρηματοδοτήσεων της περιόδου 2021-2027. Ο πρώτος από τους δύο αναλαμβάνει επικεφαλής του Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης και ο δεύτερος παραμένει στο πόστο του, ως Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων, μεταφερόμενος ωστόσο από το υπ. Ανάπτυξης στο υπ. Εθνικής Οικονομίας.
Αμφότεροι οι γενικοί γραμματείες, θα λογοδοτούν στον αν. υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος θα είναι ο πολιτικός του προϊστάμενος.
Ο Ορέστης Καβαλάκης προέρχεται από το περιβάλλον του αν. υπουργού Οικονομικών. Ουσιαστικά κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση της ΝΔ, ήταν το δεξί χέρι του κ. Παπαθανάση, όταν ο τελευταίος ασκούσε τα καθήκοντα τους ως υφυπουργός Ανάπτυξης και στη συνέχεια ως αν. υπουργός Ανάπτυξης, με αρμοδιότητα τις δημόσιες, αλλά και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Το τελευταίο διάστημα ο κ. Καβαλάκης κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ στο υπ. Ανάπτυξης
Από το πόστο αυτό ο κ. Καβαλάκης θεωρείται βασικός συντελεστής στην σχεδίαση και ψήφιση όλου του πλαισίου ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρας μας. Σε αυτό περιλαμβάνεται ο Αναπτυξιακός Νόμος (4877/2022), ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις (4864/2021) και τέλος ο νόμος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (4872/2021). Παράλληλα, συμμετείχε σε Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές, όπως για τον εκσυγχρονισμό του Εταιρικού Δικαίου και για την αναμόρφωση του ν. 4412/2016 για τις Δημόσιες Συμβάσεις.
Ο κ. Καβαλάκης είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας και της Νομικής Σχολής του Queen Mary and Westfield College, University of London. Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και το διορισμό του στη νέα θέση του ως επικεφαλής της ΕΥΣΤΑ, διετέλεσε Σύμβουλος του κ. Νίκου Παπαθανάση. Από την θέση αυτή, ο κ. Καβαλάκης υπήρξε υπεύθυνος συντονιστής σε ομάδες εργασίας που επεξεργάστηκαν σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας, όπως το Ελληνικό, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, κ.ά.
Παράλληλα από το 2013 μέχρι και σήμερα είναι διαχειριστής – εταίρος της «Δικηγορικής εταιρείας Καβαλάκης και Συνεργάτες», η οποία ειδικεύεται σε υποθέσεις Εμπορικού δικαίου, εξυγίανσης εταιρειών καθώς και στην υποστήριξη νομικών τμημάτων εταιρειών και διεθνών επενδυτικών σχημάτων.
Ο Δημήτρης Σκάλκος θεωρείται ένας από τους καλύτερους γνώστες σε θέματα συgχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Ο ίδιος έχει διατελέσει σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και σημερινού Πρωθυπουργού, σε θέματα οικονομικών και ανάπτυξης. Επίσης συμμετείχε στην Εκτελεστική Επιτροπή κατάρτισης του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» που αποτελεί το κείμενο στρατηγικής για το εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης.
Ως Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ ήταν αυτός που εισηγήθηκε στο Πρωθυπουργό την ένταξη όλων των συνχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων κάτω από την ίδια πολιτική στέγη, εν προκειμένου του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό συνέβη με τη μεταφορά της αρμοδιότητας του ΕΣΠΑ και των Δημοσίων Επενδύσεων από το υπ. Ανάπτυξης στο υπ. Εθνικής Οικονομίας και την ενταξή της κάτω από την ίδια πολιτική αρχή, εν προκειμένω τον κ. Παπαθανάση.
Επίσης στον Δ. Σκάλκο αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό οι σημαντικές επιτυχίες της χώρας μέχρι σήμερα στο ΕΣΠΑ. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των τριών πρώτων χωρών στην Ε.Ε. στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων των διαρθρωτικών ταμείων κατά την περίοδο 2014-2020, ενώ το πολύ καλό ξεκίνημα στην νέα περίοδο 2021-2027 προεξοφλεί μια ακόμη καλύτερη πορεία της απορρόφησης του ΕΣΠΑ στα χρόνια που έρχονται.
Στη επόμενη 4ετία ο κ. Σκάλκος θα πρέπει να εκτελέσει το πιο βαρύ Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Το πρόγραμμα αυτό εκτιμάται ότι θα πλησιάσει τα 50 δισ. ευρώ και είναι το μεγαλύτερο ΠΔΕ που έχει εκτελεστεί ιστορικά, ακόμη και από την περίοδο 2000-2008. Αυτό συμβαίνει καθώς τα επόμενα χρόνια το ΠΔΕ θα περιλάβει πόρους της τάξης των 12 δισ. ευρώ ετησίως, που προέρχονται τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και από το ΕΣΠΑ και άλλους εθνικούς πόρους.
Ο Δ. Σκάλκος αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις Διεθνείς Σχέσεις από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Κεντ. Σήμερα είναι υπ. διδάκτορας θεσμικών οικονομικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία πολιτικής θεωρίας, οικονομικών μεταρρυθμίσεων και περιφερειακής ανάπτυξης. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε ακαδημαϊκές επιθεωρήσεις, έχει συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους και ως εισηγητής σε επιστημονικά συνέδρια. Αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.
Από το 2004 ασχολείται επαγγελματικά με τη διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ως στέλεχος της ΜΟΔ Α.Ε. Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας και Οικονομίας και Ανάπτυξης. Επίσης είναι μέλος της Ομάδας Δράσης της Νέας Δημοκρατίας για την άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση της εξωστρέφειας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Συνολικά οι δύο νέοι γραμματείς του υπ. Εθνικής Οικονομίας καλούνται να διαχειριστούν στα επόμενα 4-5 χρόνια περί τα 62 δισ. ευρώ. Τόσα είναι τα χρήματα που θα προέλθουν, τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης – περίπου 36 δις. ευρώ αν συμπεριληφθούν οι πόροι του REpowerEU- και περίπου 26 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ.