THEPOWERGAME
«Κάθε ευρώ που επενδύεται στον κλάδο της φιλοξενίας έχει μια άμεση και γρήγορη συνεισφορά στην οικονομία της Ελλάδας». Στο συμπέρασμα αυτό, στάθηκε ο Δρ. Παναγιώτης Πρόντζας, Head of Strategy and Investments της Grant Thornton σε διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Μαρτίου για τη στρατηγική σημασία της φιλοξενίας για την οικονομία της Ελλάδας.
Βάσει μιας νέας μελέτης που εκπόνησε η Grant Thornton για λογαριασμό του ΞΕΕ, η μέση ετήσια συνεισφορά της φιλοξενίας στην ελληνική οικονομία ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ.
Το στοιχείο προέκυψε από τις επενδύσεις στο σύνολο των καταλυμάτων και μονάδων εστίασης που έγιναν στη χρονική περίοδο 2015-2019 – ένα χρονικό διάστημα που αποτελεί το ιδανικό παράδειγμα για να εξηγήσει γιατί τουρισμός και φιλοξενία αποτελούν τη «βαριά βιομηχανία» της ελληνικής οικονομίας.
Άλλωστε, μεταξύ 2015 και 2019 υπήρξε σημαντική αύξηση του τζίρου της φιλοξενίας κατά 19%, με τον κλάδο των καταλυμάτων και της εστίασης να βρίσκονται στις 5 πρώτες θέσεις, όσον αφορά σε όρους ΑΠΑ στην ελληνική οικονομία.
Κάθε ευρώ που επενδύεται στον κλάδο της φιλοξενίας έχει μια άμεση και γρήγορη συνεισφορά στην οικονομία της Ελλάδας.
Όπως τόνισε ο κ. Πρότζας, η νέα μελέτη μαρτυρά το πως η φιλοξενία συνδέεται με άλλους βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας όπως η βιομηχανία – μεταποίηση, η ενέργεια, οι κατασκευές, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, η μεταφορά και αποθήκευση, η επικοινωνία, κ.α.
Ειδικότερα, είπε πως το ύψος των ετήσιων επενδύσεων σε ανακαινίσεις ξενοδοχείων αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ η δημιουργία νέων καταλυμάτων φτάνει τα 170 εκατ. ευρώ. Όσο για τις λοιπές επενδύσεις σε καταλύματα, υπολογίζονται στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα κονδύλια επενδύσεων στις μονάδες εστίασης αγγίζουν τα 140 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, βάσει της μελέτης, η φιλοξενία αποτελεί τον πρώτο κλάδο σε επίπεδο προσφοράς θέσεων εργασίας, καθώς 1 στις 4 θέσεις εργασίας είναι αποτέλεσμα της φιλοξενίας (spillover effect). «Η φιλοξενία είναι ο κύριος εργοδότης της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε ο κ. Πρόντζας λέγοντας πως η περιφέρεια είναι απόλυτα συνδεδεμένη και εξαρτημένη από τη φιλοξενία.
Την ίδια φράση επανέλαβε και ο
λέγοντας πως η έρευνα της Grant Thornton όχι μόνο πιστοποιεί επιστημονικά αλλά δικαιώνει απόλυτα την πρωτοβουλία «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΜοU» τεκμηριώνοντας τη σημασία της φιλοξενίας για την εθνική οικονομία.
«Η φιλοξενία είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής και εργοδότης της χώρας και κάθε χρόνο αποτελεί βασικό μοχλό στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η έρευνα πιστοποιεί ακόμα, τη συνεισφορά της φιλοξενίας στο ΑΕΠ και τα δημόσια έσοδα όπως και τη μεγάλη συμβολή στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και την περιφερειακή ανάπτυξη», σχολίασε σχετικά.
Ένα άλλο βασικό συμπέρασμα από την εν λόγω μελέτη είναι ότι ο κλάδος της φιλοξενίας παρουσιάζει μεγαλύτερες αντοχές στις κρίσιμες περιόδους σε σχέση με άλλους κλάδους.
Μάλιστα, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η φιλοξενία κατέγραψε αύξηση τζίρου κατά 3 δισ. ευρώ, αντιμετωπίζοντας τις όποιες δυσκολίες, όταν το σύνολο της οικονομίας παρουσίασε σωρευτικές απώλειες της τάξεως των 12 δισ ευρώ.
Σχετικά με το πως αναμένει να κυλήσει η φετινή σεζόν, ο κ. Βασιλικός αδυνατεί να προβεί σε οποιαδήποτε εκτίμηση καθώς, όπως είπε, από τη μια δεν υπάρχουν προκρατήσεις και από την άλλη, η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε μια υγειονομική κανονικότητα.