THEPOWERGAME
Με το 2023 να ξεκινά «εκρηκτικά» για τον τουρισμό, όπως είπε χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης, η χρονιά αναμένεται να κλείσει στα επίπεδα του 2019 και ίσως λίγο καλύτερα.
Στην πρώτη επίσημη συνάντηση της νέας διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος, Γιάννης Παράσχης, και ο εντεταλμένος σύμβουλος, Αλέξανδρος Θάνος, αν και πολύ προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους, μια και η φετινή είναι η πρώτη «κανονική» χρονιά για τον τουρισμό μετά την πανδημία, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι.
«Τους πρώτους πέντε μήνες της χρονιάς η κίνηση ήταν 9% πάνω σε σχέση με το 2019. Ακόμα υστερεί ο οδικός τουρισμός, αλλά και αυτός ανακάμπτει και έχει φτάσει στο -15%, έναντι -40%, που ήταν πέρυσι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παράσχης.
Η ακρίβεια και η δημοκρατία του τουρισμού
Ως μια εξαιρετικά δημοκρατική βιομηχανία χαρακτήρισε τον τουρισμό ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, αναφερόμενος στα θέματα ακρίβειας, σημειώνοντας ότι «φέτος μιλάμε για μια κανονική σεζόν, ταξιδεύει ο μέσος επισκέπτης και όχι μόνο ο πολύ ευκατάστατος οικονομικά, με τη σχέση αξίας-τιμής να έχει μεγάλη σημασία. Η Ελλάδα παρέχει μια μεγάλη γεωγραφική διασπορά σε ό,τι αφορά τους τουριστικούς προορισμούς και μεγάλη διασπορά προϊόντων. Υπάρχει τουριστικό προϊόν για όλους τους Έλληνες».
Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος του ΙΝΣΕΤΕ, Γιώργος Βερνίκος, σε ερώτηση για το θέμα της ακρίβειας των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων παραδέχτηκε ότι η ακρίβεια είναι μεγάλο θέμα και ορθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να το ελέγξει. Στάθηκε, ωστόσο, και στα γενικότερα προβλήματα της ακτοπλοΐας, όπως την προσαρμογή της στις κλιματικές αλλαγές, το θέμα ανανέωσης του στόλου κ.λπ.
Ήρωας των επενδύσεων ο τουρισμός
Ο τουρισμός φέτος αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις. «Σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού, θα πρέπει να διαμορφωθούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα», σημείωσε ο κ. Αλέξανδρος Θάνος, κάνοντας λόγο για ισόρροπη ανάπτυξη των προορισμών, επενδύσεις και ανάγκη συνεργασίας της κεντρικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.
«Ο τουρισμός αποτελεί τον ήρωα των επενδύσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εξασφαλιστεί ευημερία», είπε χαρακτηριστικά ο εντεταλμένος σύμβουλος και αναφέρθηκε στη μείωση του ΦΠΑ και στη χρονίζουσα εκκρεμότητα του χωροταξικού ζητήματος, με συγκεκριμένες χρήσεις γης και με θεσμικές προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν ένα αξιόπιστο περιβάλλον επενδύσεων, με «ασφάλεια δικαίου» στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Θέματα που τέθηκαν και στις πρόσφατες συναντήσεις της διοίκησης του ΣΕΤΕ με το κυβερνητικό επιτελείο.
Τόσο ο κ. Θάνος, όσο και ο κ. Παράσχης τόνισαν με όλους τους τρόπους ότι κομβικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία του τουρισμού θα παίξει η δυνατότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση προορισμών. Είπαν, επίσης, ότι θα πρέπει να επικαιροποιηθεί το νομικό πλαίσιο, ώστε να σχηματιστούν σύγχρονοι DMMOs.
Η βιωσιμότητα τίθεται πλέον στο επίκεντρο, όχι μόνο με περιβαλλοντικούς, αλλά και κοινωνικούς και οικονομικούς όρους. Ο ΣΕΤΕ σχεδιάζει μια σειρά από πρωτοβουλίες, τις οποίες θα ανακοινώσει από το ερχόμενο φθινόπωρο. Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε αναφορά στο έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού, με τις κενές θέσεις εργασίας να «κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι», όπως είπε ο κ. Παράσχης.
Βραχυχρόνια μίσθωση
«Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι η νέα πραγματικότητα, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού οικοσυστήματος, είναι φαινόμενο οικονομικό, αλλά και κοινωνικό», σημείωσε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, τονίζοντας όμως ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί. Ανέφερε ότι από τις πρώτες επαφές που είχε ο Κοινωνικός Εταίρος με τη νέα διακυβέρνηση «υπάρχει πρόθεση να ρυθμιστεί, καθώς υπάρχει το κρίσιμο κεφάλαιο, που αφορά τον υγιή ανταγωνισμό της επόμενης μέρας».